Napokon su i kod mene procvjetali jorgovani, a dolaze i prve jagode. Uskrs je pred vratima, iako ovo nije nužno desert koji ćemo vezati za ovaj blagdan, no mene je inspirirao za ukrašavanje i nastajanje ovih pita s jagodama.
Male košarice od prhkog tijesta koje glume gnijezdo, punjenje pravim proljećem i na vrhu male pisanice, kod mene roze, a kod vas mogu biti čokoladne.
Kada nije Uskrsna sezona ukrasite ih s nečim drugim prigodnim ili jednostavno poslažite jagode po vrhu, dodajte koji list svježe mente i uživajte u savršenom kolačiću.
Ovdje pečete samo prhke košarice, a krema se skuha nabrzaka. Moram napomenuti da vam prhko tijesto neće ispasti jednako ukoliko ga budete radili s maslacem ili s margarinom, ispadnu skroz drugačije teksture, nemam ništa protiv nijedne opcije. Ukoliko ćete raditi s maslacem računajte na tijesto slično prhkom keksu. Ukoliko ćete raditi s margarinom računajte na kompaktnije i čvršće tijesto nakon pečenja.
Krema je savršeno lagana za pripremu, prilagođena mom trenutnom životu s bebom. Ovo je krema koju možete prilagoditi svakom okusu pudinga i koja mi je odlična s Dolcelinim pudingom kokos (obavezno probajte) i znam da će se mini pite naći i u kombinaciji s njim samo dok krene sezona malina, jer kokos i maline su pun pogodak kao i jagode i krema od vanilije.
Uživajte u vikendu!
U slast!
- 3 dcl mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 1 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 300 g glatkog brašna
- marmelada od jagoda
- svježe jagode
-
Prvo pripremite kremu kako bi se ona hladila dok radite pite.
-
U manji lončić nalijte mlijeko, dodajte mu šećer i puding, sve dobro promiješajte pa stavite na vatru da kuha.
-
Kuhajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne.
-
Puding prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu (dok se puding hladi vi krenite raditi mini pite).
-
Maknite foliju, izmiksajte puding da nema grudica, odnosno sve dok ne postane kremast, zatim u njega dolijte slatko vrhnje za šlag i izmiksajte da se spoji.
-
Hladan maslac naribajte u posudu, dodajte mu šećer i brašno pa rukama izmrvite tijesto, a tek ga zatim zamijesite u glatku kuglu.
-
Obložite ga prijanjajućom folijom i stavite ga 15 minuta u frižider.
-
Pećnicu zagrijte na 160C i pripremite si kalup za muffine.
-
Prhko tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na tanko pa izrežite krugove promjera otprilike 7 cm.
-
Krugove smjestite u kalupe (kalup nije potrebno mastiti jer je prhko tijesto dovoljno masno).
-
Vilicom izbodite dno tijesta, pa stavite peći oko 10 minuta, zavisno od pećnice.
-
Kada su mini pite gotove, ostavite ih još minutu-dvije u kalupu pa ih tek onda uz pomoć tankog nožića izvadite van.
-
Stavite ostale pite u kalup i stavite peći i drugu turu.
-
Pite možete slagati redom po želji - prvo ih premažite marmeladom od jagoda, zatim kremom od vanilije pa po vrhu dodajte jagode ili stavite marmeladu, jagode pa kremu za kraj.
-
Ukrasite po želji.
U suradnji s Dolcelom
Trackbacks for this post