Mini pite s limunom

 
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  

O lemon curdu sam vam pisala u zadnjem receptu. Otkrila sam savršen recept za svilenkasti, maziv, taman sladak, taman kiselkast lemon curd, a danas vam donosim jedan recept s njim.

Ukoliko ga je netko već isprobao vidjeli ste da paše uz mnogo toga, savršen je za punjenje muffina, palačinki, lisnatog tijesta i pita. Ja sam se danas upravo odlučila za ovo zadnje, za pite. Na vama je da ovo napravite kao jednu veliku okruglu pitu u kalupu promjera 24-26 cm ili da napravite oko 24 male pite. Ja sam se odlučila za ovu mini verziju jer mi je već dugo želja napraviti dobar recept za mini pitu s limunom, a ovo je baš takav, savršen recept.

U slast!

Mini pite s limunom
Ovo je recept za oko 24 mini pite s limunom ili za jednu normalnu pitu promjera 24-26 cm. Vi se odlučite na koji ćete način pripremiti ovaj recept i uživajte u ovim svevremenskim okusima.
Sastojci:
Sastojci za kremu od limuna-lemon curd
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera
  • pola limun šećera Docela
  • 80 g maslaca
  • korica i sok od 1-2 limuna zavisi koliko jako volite limun - krenite s jednim, pa lako dodajte i drugi
Sastojci za prhko tijesto
  • 200 g hladnog maslaca
  • 100 g šećera
  • 300 g brašna ili meko ili oštro ili pola-pola
Priprema:
Priprema
  1. Prvo pripremite lemon curd da vam se on malo ohladi.
  2. Pjenasto u posudi izmiksajte jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestite u lonac i stavite na vatru da kuha.
  3. Čim se smjesa zagrije dodajte maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastavite kuhati kremu sve dok se ne zgusne. Znat ćete da je gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete prstom/žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašim prstom/žličicom ostaje trag.
  4. Zatim pripremite prhko tijesto.
  5. Hladan maslac naribajte u posudu, dodajte mu šećer i brašno, pa rukama izmrvite tijesto, a tek ga zatim zamijesite u glatku kuglu.
  6. Obložite ga prijanjajućom folijom i stavite ga 15 minuta u frižider da odmori.
  7. Pećnicu zagrijte na 180C i pripremite si kalup za muffine.
  8. Prhko tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na tanko, pa izrežite krugove promjera otprilike 7-8 cm.
  9. Krugove smjestite u kalupe, kalup nije potrebno mastiti jer je prhko tijesto dovoljno masno.
  10. Vilicom izbodite dno tijesta, pa stavite peći oko 10 minuta-15 minuta, zavisno od pećnice. (moja pećnica je dosta jaka, pa mi recimo na 180C ako duze pecem zna zagoriti tijesto, zato pazite na svoju, najbolje ju poznajete)
  11. Kada su mini pite gotove, ostavite ih još minutu-dvije u kalupu, pa ih tek onda uz pomoć tankog nožića izvadite van.
  12. Stavite ostale pite u kalup i stavite peći i drugu turu.
  13. Ohlađene pite punite ohlađenim lemon curdom, odnosno kremom od limuna.
  14. Ukrasite sa tučenim šlagom, po želji možete dodati i pistacije po vrhu ili već nešto prigodno.
Napomena:

Ukoliko vam se desi da vam se krema zgruda iz nekih razloga, samo s kremom prođite kroz sito i tako ćete se riješiti neželjenih grudica.
Ukoliko nemate provjerene limune, koristite samo sok, koricu izbacite i dodajte cijeli limun šećer.
Količinu limun šećera ili korice limuna možete dodavati po želji, zavisi koliko intenzivan okus limuna volite.

Share this

Pin