U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
O lemon curdu sam vam pisala u zadnjem receptu. Otkrila sam savršen recept za svilenkasti, maziv, taman sladak, taman kiselkast lemon curd, a danas vam donosim jedan recept s njim.
Ukoliko ga je netko već isprobao vidjeli ste da paše uz mnogo toga, savršen je za punjenje muffina, palačinki, lisnatog tijesta i pita. Ja sam se danas upravo odlučila za ovo zadnje, za pite. Na vama je da ovo napravite kao jednu veliku okruglu pitu u kalupu promjera 24-26 cm ili da napravite oko 24 male pite. Ja sam se odlučila za ovu mini verziju jer mi je već dugo želja napraviti dobar recept za mini pitu s limunom, a ovo je baš takav, savršen recept.
U slast!
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- pola limun šećera Docela
- 80 g maslaca
- korica i sok od 1-2 limuna zavisi koliko jako volite limun - krenite s jednim, pa lako dodajte i drugi
- 200 g hladnog maslaca
- 100 g šećera
- 300 g brašna ili meko ili oštro ili pola-pola
-
Prvo pripremite lemon curd da vam se on malo ohladi.
-
Pjenasto u posudi izmiksajte jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestite u lonac i stavite na vatru da kuha.
-
Čim se smjesa zagrije dodajte maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastavite kuhati kremu sve dok se ne zgusne. Znat ćete da je gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete prstom/žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašim prstom/žličicom ostaje trag.
-
Zatim pripremite prhko tijesto.
-
Hladan maslac naribajte u posudu, dodajte mu šećer i brašno, pa rukama izmrvite tijesto, a tek ga zatim zamijesite u glatku kuglu.
-
Obložite ga prijanjajućom folijom i stavite ga 15 minuta u frižider da odmori.
-
Pećnicu zagrijte na 180C i pripremite si kalup za muffine.
-
Prhko tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na tanko, pa izrežite krugove promjera otprilike 7-8 cm.
-
Krugove smjestite u kalupe, kalup nije potrebno mastiti jer je prhko tijesto dovoljno masno.
-
Vilicom izbodite dno tijesta, pa stavite peći oko 10 minuta-15 minuta, zavisno od pećnice. (moja pećnica je dosta jaka, pa mi recimo na 180C ako duze pecem zna zagoriti tijesto, zato pazite na svoju, najbolje ju poznajete)
-
Kada su mini pite gotove, ostavite ih još minutu-dvije u kalupu, pa ih tek onda uz pomoć tankog nožića izvadite van.
-
Stavite ostale pite u kalup i stavite peći i drugu turu.
-
Ohlađene pite punite ohlađenim lemon curdom, odnosno kremom od limuna.
-
Ukrasite sa tučenim šlagom, po želji možete dodati i pistacije po vrhu ili već nešto prigodno.
Ukoliko vam se desi da vam se krema zgruda iz nekih razloga, samo s kremom prođite kroz sito i tako ćete se riješiti neželjenih grudica.
Ukoliko nemate provjerene limune, koristite samo sok, koricu izbacite i dodajte cijeli limun šećer.
Količinu limun šećera ili korice limuna možete dodavati po želji, zavisi koliko intenzivan okus limuna volite.