Moja svekrva zove se Mira i ona najčešće radi ove fine hrskave kroasane. Uvijek joj svi ispadnu jednaki, lijepi i rumeni, zato zapisujem njen recept ovdje.
Možda ga netko radi isto ili slično, ali neka i ovaj bude zapisan ovdje za mene, vas i za neka druga vremena.
Dobar tek!
Mirini kroasani
Sastojci:
Sastojci
- 2.5 dl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 svježi kvasac
- 1 kg glatkog brašna
- 2 jaja
- 2 žličice soli
- 50 ml ulja
- 2.5 dl vode
Dodatno
- 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 1 jaje
- sjemenke za posip
Priprema:
-
Zagrijte mlijeko s 2 žlice šećera da bude mlako pa u njega dodajte kvasac i ostavite na toplom da nabubri.
-
U posudi zamijesite tijesto od uzdiglog kvasca i svih ostalih sastojaka. Tijesto ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat-dva.
-
Maslac ili margarin izmiksajte mikserom kako bi bio maziv.
-
Uzdiglo tijesto podijelite na 6 jednakih kugli tijesta.
-
Svaku kuglu tijesta premijesite, oblikujte pa razvaljajteu krug promjera oko 20 cm.
-
Slažite krugove tijesta jedan na drugi i pritom svaki premažite s maslacem. Zadnji komad tijesta nemojte premazati.
-
Sada izvaljajte što tanje u pravokutnik.
-
Tijesto prvo izrežite na trake visine od 8-10 cm pa ga zatim izrežite na trokute, a trokute zarolajte u kiflice. Slažite kiflice na tepsije obložene papirom za pečenje.
-
Kiflice ostavite na toplom da se dižu još oko 30 minuta.
-
Pećnicu zagrijte na 200C, kiflice premažite prethodno umućenim jajetom pa ih po želji pospite sezamom ili sjemenkama po želji.
-
Pecite ih dok ne porumene, od 20-30 minuta.