Delikatesa je hrana koja je vrlo poželjna u određenim kulturama, često je to zbog neobičnog okusa, karakteristika ili samo zato što je rijetka. To je pojam koji označava ukusno jelo koje simbolizira vrhunsku namirnicu i vrhunsku pripremu kojom je nastala. Sušenim rajčicama cijena je papreno skupa, a u Italiji je ovo jelo jako cijenjeno. U zadnje vrijeme ova delikatesa postaje poznatija i u drugim zemljama pa tako i kod nas.
Kako im je cijena poprilično skupa mnogi se odlučuju na pripremu ove delikatese u domaćoj verziji.
Većina rajčicu suši na suncu kada su velike vrućine oko 4-6 dana, ali ja vam donosim postupak sušenja u pećnici s obzirom da su velike vrućine već prošle.Vjerujte da se svaki mali napor isplati jer je okus nevjerojatno fin i kada bi Vam barem moje slike mogle prenijeti i mirise vjerujte mi da biste se odmah bacili na sušenje rajčica.
Za pripremu sušenih rajčica trebate:
- Rajčice (najčešće se koristi šljivar, cherry ili pelat)
- Svježi češnjak
- Svježi bosiljak
- Ružmarin (može i svježi i sušeni)
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Lovorov list
- Po želji može i svježa majčina dušica
- Teglice
Priprema:
- Pećnicu upalite na 100C.
- Rajčice operite i osušite, obrišite ih krpom ili papirnatim ubrusima.
- Gledajte da su vam rajčice približno istih veličina radi ravnomjernog sušenja.
- Na dno tepsije stavite masni papir za pečenje, rajčice režite na četvrtine i posložite ih jedne pored drugih na tepsiju koliko god vam stane.
- Svježi neoguljen češnjak posložite između rajčica, sve zajedno posolite, popaprite i malo poprskajte maslinovim uljem.
- Stavite u pećnicu na sušenje oko 3-4 sata. Moje su se sušile oko 3:30 h na navedenih 100C.
- Kada su suhe ugasite pećnicu i ostavite rajčice da se još unutra ohlade.
- Teglice operite, osušite i sterilizirajte u pečnici na 100C.
- U teglice slažite: ružmarin, ohlađene rajčice kao i pečeni češnjak (samo ga najprije ogulite), stavite i po jedan lovorov list, listove svježeg bosiljka, svježu majčinu dušicu i na kraju prelijte maslinovim uljem do vrha rajčica.
- Zatvorite i čuvajte u frižideru.
Vjerujte neće dugo izdržati.
Sušene rajčice možete koristiti u juhama, varivima, umacima, tjesteninama, slanim muffinima, kruhovima ili ih samo staviti na propečene bruskete.
Ako su rajčice iz domaćeg uzgoja kao moje tada ove iste rajčice podržavaju vaše zdravlje zbog bogatstva likopenom, antioksidansima, kalijom i vitaminom C.
Sanja
obožavam ovako sa začinima u maslinovom ulju, rajčice koje su dobro posušene i spremljene u ulje ne treba čuvati u hladnjaku i održe se dugo, naravno ako ih ima veća količina 🙂
Nina, ja sam pročitala da se ove u maslinovom ulju trebaju čuvati u frižideru pa ih ja tako i čuvam, a i ako čak možda ne treba sigurnije je ipak 🙂 Meni je ispalo 2 teglice samo, jer sam sušila u pećnici pa nisam mogla puno, na suncu je već druga priča, to ću nagodinu 🙂
Sanja, hoće li se sve ravnomjerno posušiti ako stavim npr. dva protvana a ne jedan? Nekako razmišljam, kad se već tako dugo suše, pa onda da iskoristim pečnicu i napravim odmah duplu količinu. Iako smo ušli duboko u jesen, kod nas ih na tržnici još uvijek ima (i to domaćih, slasnih, a opet čvrstih i miomirisnih) pa bih pokušala omah dvostruku količinu radi uštede. hvala pozdrav Brigita
Brigita, ja osobno mislim da bi se moglo. Mislim da ce se postupak odvijati malo mozda sporije, ali ces imati vise. Ako imas pecnicu sa ventilacijom onda pogotovo mislim da nebi trebalo biti problema jer zrak cirkulira i puse pa se ravnomjerno susi 🙂
‚Tek nedavno sam otkrila ovaj blog i shvatam koliko sam propustila!
Kupila sam danas paradajz šljivar i sutra se kanim da ga sušim. Da li moraju spremljene teglice da stoje u frižideru? Već je ionako pun, samo mi još teglice paradajza fale 🙂 Može li u ostavi da opstane?
Hej Tanja 🙂
Drago mi je sto si me nasla, ako vec nisi pridruzi se na Facebooku ili Instagramu, bit ce mi drago 🙂
Citala sam da sve spremljeno u ulju zajedno sa cesnjakom mora stajati u frizideru. Ukolilo nema cesnjaka moze stajati u ostavi. Sa cesnjakom su rajcice jako fine, ali ako stvarno ne stane, izbaci ga pa da si sigurna, spremi u ostavu i jedi po zelji 🙂 Ako znas da ti je prognoza za aljedecih 415 dana suncana bez oblaka, probaj ih vani susiti. Sve isto poslazi, prekrij gazom ako se bojis muha i cekaj 🙂 Ako ce biti oblaka, nemoj tako susiti, meni su pobudjavile 🙁
415 dana? sanja?
😀 😀 Ma to, Sanjaa 😀 Smotana sam, 4-5 😉
4-5 dana jel, ne 415 😀 Sorry
Jel Može U SUNCOKRETNOVO Ulje? Znam DS Je Okus Bolji Ali Trenutno Nemam Toliko MASLINOVOG
Može naravno 🙂
Dobila sam teglicu namaza iz Provance, prefino, za predjelo na komadiće kruha pa ću probati ponoviti za blagdane: grilane tikvice 82%, maslinovo ulje, sušene rajčice, sok limuna, parmezan 2,5%, tamjan, papar.
Dali treba dizati koštice prije sušenja ako su cherry rajčice
Ne treba 🙂