Pavlova je jedna od naših najdražih torti i danas dobiva svoju verziju s jagodama i sirom. Jagode i sir su za nas dobitna ljetna kombinacija, bilo da se radi o torti, piti ili muffinima, jednostavno obožavamo.
U našem vrtu jagoda više nema, svekrva je bila posadila one rane, no vjerujem kako kod vas tek dolaze na velika vrata. Ako niste sretnik sa svojim vrtom, ne zaboravite ih potražiti na tržnicama.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
U ovom receptu možete koristiti bilo koji sir, svježi, krem ili mascarpone, uzmite onaj koji vam je dostupan ili koji najviše volite. Ja sam možda malo nespretno poslagala cijele jagode na tortu, vama zato predlažem da ih narežete, kako bi vaši gosti mogli potpuno i nesmetano uživati u ovim nježnim zalogajima.
Uživajte i u slast!

- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 250 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g mascarponea ili svježeg sira po želji
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- voće po izboru
- svježi listići mente
-
Pećnicu upalite na 130°C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite papir za pečenje.
-
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg kojima postepeno dodavajte šećer cijelo vrijeme miksajući. Miksajte nekoliko minuta (3 do 4 minute) sve dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta.
-
Na papiru s malo smjese ocrtajte krug promjera 18 cm te svu smjesu prenesite u taj promjer. Torta će biti malo viša. Možete je lijepo zagladiti ili ostaviti neurednu.
-
Stavite koru u pećnicu na sat i pol. Ne otvarajte pećnicu u niti jednom trenutku. Otvarajte je tek na kraju kada ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutra da se skroz ohladi.
-
Kremu pripremite tako da slatko vrhnje za šlag izmiksate na pola, dodate ostale sastojke i miksate dok se ne spoji.
-
Tortu premažite kremom, ukrasite svježe narezanim jagodama ili voćem po izboru. Ako imate jagode koje nisu slatke, tortu pospite šećerom u prahu. Dodajte svježe listiće mente, ohladite i poslužite.