Pečene pole krumpira sa slaninom i šunkom

Za ovo jelo svi znamo, ponekad ga zabravimo, a kada ga se sjetimo sretni smo poput male djece. Mi koji smo iz Slavonije i s ovog kraja, za ovo jelo znamo od kada znamo za sebe, nekome će ovo čak možda biti novost, iako sumnjam. Ovaj post pišem samo kao podsjetnik, da se ovo tradicionalno jelo češće nađe na vašim stolovima. Mišljenja sam da je ovo iznimno zdravo jelo, pogotovo ako je sve domaće, pa možete jesti i koricu krumpira, a ako ovo jelo poslužite s neizbježnim crvenim lukom dobit ćete jednu pravu ‘seljačku’ delikatesu. Ne znam nikoga tko ovo ne voli jesti, a evo i podsjetnika kako ide priprema.

Sastojci:

  • Krumpir
  • Slanina ili šunka
  • Sol

Priprema:

  1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
  2. Krumpir dobro operite i prerežite po pola. Polovice krumpira poslažite po tepsiji. Posolite.
  3. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu otprilike 45 minuta.
  4. U međuvremenu narežite slaninu, šunku… i na gotov krumpir (probajte ga probosti vilicom ili nožem, ako je mekano, gotovo je) poslažite komadiće i vratite peći još oko 15 minuta dok i slanina ne postane hrskava, a krumpir ne porumeni.
  5. Poslužite uz crveni luk, kiselo vrhnje, ajvar, kako kome paše. Najbolje ide s crvenim lukom.

U slast!

_
Sanja

 

Share this

Pin

7 komentara

  1. Jao, ovo nisam jela sto godina, baš dobro da si me podsjetila mogla bi praviti jedan dan 🙂

  2. omiljeno jelo iz nonine pećnice!

  3. omiljeno jelo iz nonine kuhinje

  4. Tatjana

    dolazi jesen, dolaze i pole… 🙂

  5. Darko botica

    Puno su bolje poLice sa filetima slaniH sdelama, kaparima i maslinovim uljem.

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog
  2. yacon syrup meijer