Pekmez od ogrozda, joste ili bobičastog voća

Evo i drugog obećanog recepta za pekmez od ove super voćke. Isti ovaj postupak možete koristiti za bilo koje drugo bobičasto voće po želji. Ove godine sam radila već nekoliko vrsta marmelada od različitih voća, mislila sam da ću od ovih bobica imati veliki nered u kuhinji, ali nisam, dapače, ima malo više posla, ali sve se isplati.

Prije svega, moj savjet vam je da bobice sa grma berete bez peteljke, jer ćete nju kasnije morati skidati, pa da nemate previše posla, bobice onako samo svucite sa grane ako možete. Ukoliko ipak berete sa peteljkom ili ste voće dobili nabrano, potrebno je odstraniti sve gornje peteljke, donje cvjetove ostavite, njih nije potrebno skidati.

Za pekmez ćete trebati:

 • voće
 • šećer
  *omjer je na 1 kg voća -900 g šećera

Priprema:

 1. Ogrozd operite, ocijedite i smiksajte u blenderu. Obično se pekmezi od bobičastog voća pasiraju, ali kako ogrozd ima velika ljekovita svojstva, bilo mi je u interesu da ga što više ostane, da mu ne iscijedim dušu i dobijem od njega samo sok za kuhanje. Zato sam se odlučila na opciju blendanja.
 2. Nakon što ste voće usitnili, odmah ga pomiješajte sa šećerom i ostavite neka odstoji nekih 30-60 minuta u posudi za kuhanje.
 3. Zatim ga stavite na vatru i kuhajte dok se količina upola ne smanji, tada je gotov. To je našim starima bio pokazatelj da je kraj kuhanja. Na početku nije potrebno stalno miješati, ali kada počne kuhati – je.
 4. Ja jako volim tamne pekmeze i volim kada su gusti. Ja sam radila pekmez od 4 kg voća, i kuhala sam ga 2.5 h. Ako pak volite rijetke pekmeze da nisu skroz ovako gusti, možete porculanski tanjurić staviti u hladnjak na 10-ak minuta, izvadite ga hladnog, na njega stavite malo pekmeza i vidjet ćete njegovu gustoću, te koliko je rijedak ili gust.

Što se tiče spremanja u staklenke, ja ga uvijek lijevam vrućeg.

 1. Staklenke operite ranije ili netom prije nego je pekmez kuhan.
 2. Ako ste ih oprali ranije, tada u tacnu nalijte vode na prekrije dno, staklenke posložite, pećnicu upalite na 200C i stavite staklenke da se griju kojih 10 minuta dok ne budu vruće i ne dođu na temperaturu pekmeza, tako vam staklo neće pući od visoke temperature.
 3. Ako su vam staklenke netom oprane i još su mokre, isti je postupak, posložite ih na tacnu sa vodom i grijete ih sve dok se ne osuše u pećnici -tada ih vadite van. Na početku će se one zapariti, pa će biti malo kapljica unutar njih, pa će biti skroz suhe, znači tada ih izvadite i odmah u njih možete lijevati pekmez.
 4. Kada ste u staklenke ulili pekmez, zatvorite ih poklopcem i okrenite naopako na 5 minuta da se hermetički zatvore.
  ukoliko su Vam poklopci malo hrđavi, tada nemojte raditi ovako, već staklenke napunjene pekmezom posložite na tacnu sa vodom i grijte ih u pećnici na 150-200C dok se na vrhu ne stvori tanka kožica i dok se ne zapeku. To će vam vremenski trajati oko 10-15 minuta. Tek tada staklenke zatvorite poklopcima i ostavite da se pekmez hladi.

Ovdje sam za sva eventualna pitanja i pomoć, ako ikako mogu pomoći.

Slobodno se javite.

Sanja

Share this

Pin