Namirnice: O ogrozdu i josti

Ovo je post o zaboravljenom voću, voću koje ima takva svojstva da liječi skoro sve. Rijetko tko ga prepoznaje, rijetko tko je čuo za njega i rijetko kome se sviđa njegov okus. Poprilično je kisel jer u sebi ima jako puno vitamina C, neki kažu da je limun ništa naspram ogrozda gledamo li količinu vitamina. Još u 16. stoljeću njime su, baš zbog velike količine vitamina C, liječili groznicu i kugu. Meni je jako fin, ako je plod zreo, tada ima neki slatko-kiseli okus. Još kada ste upoznati što sve dobro nosi vašem organizmu dođe vam da jedete kilu ogrozda dnevno.

Nekoć su čak u Engleskoj postojali klubovi čiji je cilj bio uzgajanje najboljeg i najsočnijeg grma ogrozda. Ovisno o sorti može biti žute, crvene, narančaste i crne boje. Na mojim slikama nalazi se josta – sorta ogrozda crne boje. Pravi originalni ogrozd je svijetlo žuto-zelene boje.

Najbitnije je to da josta i ogrozd imaju jednaka svojstva, tako da ovo što ja imam – jostu i od čega sam napravila pekmez i liker su pravi prirodni lijek i eliksir dugovječnosti.

Ogrozd je idealan za mršavljenje zbog malo kalorija i dijetetskih vlakana koje posjeduje, bogat je izvor kalija koji promiče pravilan rad srca, štiti i od visokog krvnog tlaka. Sadrži bioflavonoide i ima snažna antioksidativna svojstva, štiti od raka i prijevremenog starenja.

Pomaže kod upala, kod živčanih bolesti, sprječava gubitak kose, smanjuje kolesterol i štiti od svakodnevnog stresa. U kombinaciji sa medom odličan je i za vid te promiče zdravlje stanica oka. Savršen je i za jačanje imuniteta i čišćenje organizma.

Od ovog lijepog ploda ja sam napravila preukusan pekmez i liker. Nedavno sam saznala da se voću, što ga duže kuhate – pojačavaju dobra svojstva, dakle pekmeze, marmelade i džemove zapravo treba što duže kuhati na starinski način.

Ja sam ove godine za većinu svojih marmelada koristila Želin, radila sam već od višanja, marelica i jagoda, ali to je voće koje nema neka velika značajna ljekovita svojstva pa mi je ta brzinska priprema odgovarala. Jostu sam ipak odlučila dugo kuhati da ta sva njezina ljekovita svojstva postanu još veća, i kuhala sam ga na kraju 2.5 sata i ispao je super.

Recepte za PEKMEZ OD JOSTE I OGROZDA, te LIKER OD JOSTE I OGROZDA pronađite u drugim postovima na blogu.

Share this

Pin

4 komentara

  1. nikad vidila i nikad čula za to voće…. raste li divlji ili se uzgaja, di i kako ga nabaviti?

  2. Vecinom se uzgaja, od decka baka ga ima u svom dvoristu, pa sam tako saznala za njega i ja 🙂 Nisam nazalost vidjela da se prodaje nigdje, puno ljudi ni me zna za ovo voce to je istina 🙂

  3. Legica Sanda

    Mi imamo posađeno nekoliko grmova joste i jedan ogrozd. Ove godine je drugi rod. Grmovi su ogromni s bezbroj plodova. Obožavamo jostu. Kupili smo sadnice u najobičnijem rasadniku, a vidjela sam da ih prodaju i na auto pijaci u Osijeku. Grmovi su super otporni i rastu ko ludi 🙂 Ako ćete saditi, odvojite jedan od drugog barem 1,5 m.

  4. Jovana Marković

    Moja porodica ima 30 ari zasađene Jošte. Pošto se ne otkupljuje mi od većeg dela pravimo vino. Svako ko ga je probao imao je samo reči hvale. Pored toga sto je veoma zdrava biljka njen plod je i veoma ukusan.