Pita od jogurta

Pita od jogurta je desert koji nikada ne odbijam. Ne znam zašto i zbog čega, ali ja doista obožavam starinske slastice.

Prije bih se odlučila za kukuruznu proju, prhku pitu ili makovnjaču nego za neku kremastu tortu. Danas mi je rođendan, ispekla sam si nešto što zaista volim.

Ti stari recepti govore koliko jednostavni sastojci mogu biti božanstveni, kako da bez kompliciranja napravite nešto u čemu će uživati cijela obitelj.

Nadam se da ćete se i vi zasladiti jedan dan s njom, ovo je moja pita za dušu!

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Pita od jogurta
Kod ove pite sam skužila da nitko ne piše par ključnih stvari, jedna je ta da se tijesto na početku mrvi i neda se zamijesiti, ali morate biti uporni i mijesiti par minuta. Druga je ta da onu polovicu tijesta koju mislite naribati stavite u škrinju, a onu koju ćete valjati u frižider na pola sata.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
Sastojci za kremu
  • 4 bjelanjka
  • 3 čvrsta jogurta
  • 2 kisela vrhnja
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 1 limun šećer
Priprema:
Priprema tijesta
  1. U posudi pomiješajte sve sastojke, maslac narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Na početku se neće dati zamijesiti, čim se malo spoji, prebacite tijesto na stol i tamo ga nastavite mijesiti, skupljajte mrvice okolo i i spajajte tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok god ne dobijete lijepu kuglu. (možete si i napraviti dvije manje kugle odmah, ako vam je lakše mijesiti dva manja tijesta zasebno, nego jedno veliko, tako sam ja). Ukoliko se baš nešto neda mijesiti u tijesto dodajte žlicu vrhnja pa će biti lakše.

  2. Tijesto prepolovite na 2 dijela od oko 400 g, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
  3. Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite kremu.
Priprema kreme i slaganje pite
  1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.

  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer, vanil šećer i limun šećer (ili koricu limuna, limunov sok..). Još kratko sve izmiksajte samo da se spoji i ostavite sa strane.
  3. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.
  4. Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne ljepi za valjak.
  5. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.
  6. Na tijesto stavite kremu, poravnajte.
  7. Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.
  8. Pecite pitu oko 35-40 minuta - kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.
Napomena:

Sastojci su dovoljni za tepsiju veličine oko 20*34 cm (to su one stare, dugačke, a uske)
Što se tiče brašna, odlična je samo s mekim, ja ju većinom radim sa pola meko - pola oštro, a probala sam ju raditi i sa crnim integralnim brašnom, jednako je fina i uspijeva.

Share this

Pin

32 komentara

  1. Adri K

    Bok, ovo odlično izgleda! Kao svi tvoji recepti, uostalom. 🙂 Zanima me jesi li mozda probala raditi s maslacem umjesto margarina..čini mi se da bi uspjelo bez problema, ali pitam da ne skitam 🙂 jer taaaaako ne volim taj margarin.

  2. hej hvala ti 🙂
    Ma nije margarin više tako grozan kao prije 15 godina, danas je on jednako dobar 🙂
    Radila sam s masti prije, bilo je dobro, margarin mi više paše, bude taman, ali maslac će isto funkcionirati, imaš i onu opciju maslac s margarinom što je novo izašlo, ja sam i s tim super zadovoljna 🙂 Ma to kako tko voli 🙂

  3. Adri

    🙂 Ili je danas maslac jednako loš 🙂 ha ha 🙂 probam, pa javim…ako bude reprezentativno, mozda i slikicu pošaljem. Hvala ti & keep up the great work!

  4. Hajde pošalji da, pa da ohrabriš druge 🙂
    Ma nema što ispasti loše 🙂 A fino će svakako biti 🙂

  5. Martina Kordic

    Pita je odlična,,slučajno sam naletila na recept i reko idem probati..odlična odlična! 🙂 🙂

    Sljedeci put probam sa integralnim!
    Hvala na receptu.

  6. Ana

    pravila sam ovo milijun puta po ovom receptu i savršeno je 😀 svi samo hvale kolač 😛 hvala na receptu :*

  7. željka.ka

    Dali se umjesto čvrstog može upotrijebiti tekući jogurt…i koliko ml da stavim tekućeg jogurta?

  8. Zrinka

    Dali se može upotrijebiti tekući jogurt? Hvala

  9. Ne može, nažalost 🙂

  10. Reina

    Stavila maslac i grčki jogurt. Ispalo je super!

  11. nada sertić/žgela

    uvijek stavljam tekući jogurt i kolać ispadne saaavršen , stavim i koricu limun u tijesto

  12. nada sertić/žgela

    i uvijek radim sa maslacem

  13. Valbona

    E ovo danas ide u probavanje ?

  14. Tatjana Perkovic

    Evo ja radim pi treci put, radim s maslacem i sa cvrstim jogurtom, ispadne savrseno i svima se svidja

  15. Baš mi je drago 🙂 naravno d amože maslac 🙂

  16. Petra

    Mozda bi trebalo napomenuti da se donje tijesto prvo pece 10-15 min, pa se na to stavi krema i ostatak tijesta i sve skupa pece jos jedno 40 minuta, inace ispadne sirovo.

  17. Draga Petra, mi radimo ovako već nekih 5 godina, nisam nikada zasebno pekla tijesto i nikada se nije desilo da je bilo sirovo.

  18. Tajana

    Ovaj kolač je meni savršen.
    Također ga radim sa tekućim jogurtom, meni je to isto, ne znam, nisam promjetila razliku. EVO OVaj put i u uskršnjim kolačima!! 🙂 🙂

  19. Ivana

    rAdila sam ovo davno i sad cu po tvom receptu, mada mislim da sam imala sLican.
    MaRgarin je uvijek bio i oStao isti, jer si to zasicene biljne maSnocE koje nisu zdrave za organizam. Maslac je naravno masniji, alI to su zdrave prirodne NezasIcene masnoce koje su potrebne organizmu. Za dorUcak nam je uvijek maslac na stolu. Kud je zdraviji tu je i kudikamo ukusniji. Prhka tijesta i kekai su daleko finiji s maslacem. Tijesto obavezno u hladnjak prvo jer npr.keKsi u pecnici brzo izgube oblik ako tijesto nije prethodno oHladjeno.

  20. Ivana

    Oprostite, ali ne znam zasto su mi ovako velika i mala slovA I izmijesana. Nije bilo namjerno ?

  21. Branka Jujnović

    Da li bi se možda mogle staviti maline u Kremu?

  22. Draga Branka, možete i maline, ribizle, što god volite 🙂

  23. Sara

    DA li u kremu smijem umjesto oštrog brašna staviti obično? Hoće li promijeniti što? Naime, živim u njemackoj i oni ne znaju za oštro brašno ?

  24. Jasmina

    Draga sara, naravno da možete staviti i obično glatko brašno, bude isto jako fino i ukusno

  25. Draga Sara, možeš naravno 🙂

  26. Olja

    Pece se u rerni, mislim da ce biti savrsen. Hvala za recept 🙂

  27. Helena

    Super, ali definitivno previse secera! Smanjila sam za vise od pola, kao i maslac. Koristila sam integralno pirovo brasno, dodala sok limuna u kremu i zlicicu ekstrakta vanilije. Ispalo je ukusno i ok. Odlican savjet vezano uz tijesto koje se stvarno na pocetku jako mrvi, ali ne treba odustati. Inace, sanja, vas recept za brownie mi je fenomenalan.

  28. Ja ga pravim sa tekućim jogurtom i nema nikakve razlike,ne treba biti striktno čvrsti ako ga nemate trenutno

  29. Ja ga recimo ne valja nego ga u tepsiji prstima razvuče

  30. Naravno da se može upotrijebiti tekući ako nemate čvrsti, jer nikakve razlike, ama baš nikakve nema

  31. Može naravno i nema nikakve razlika, i ide ista količina jogurta kao i čvrstog ?

  32. Katarina

    Ovo mi je nabolji recept i radim ga tko zna koji put. I uvjek ga radim sa margarinom. Odlicno.