Skutu sam već koristila u slatkoj varijanti u receptu za Slatku kukuruznu proju, ovoga puta odlučila sam ju isprobati u slanoj varijanti. Skutu sam stavila u tijesto za pogačice, napravila sam male ‘wannabe’ mediteranske pizze, tijesto je premazano origanom i krasi ga cherry rajčica u sredini. Ovo jelo bio je pun pogodak, sve se je odmah pojelo, a i kasnije mi je Vladimir dolazio i govorio kako je ovo stvarno jako fino. Sve moje preporuke za isprobavanje, vjerujte mi svidjet će vam se.
Pretpošli tjedan sam na poklon dobila sireve Sirane Gligora. Sirana Gligora je obiteljska mljekara u prekrasnom mjestu Kolan na otoku Pagu. Obitelj Gligora stvara tradicionalni hrvatski sir, a posebno Paški sir u Kolanu od 1918. Sirana Gligora dosad je nagrađivana kao sirana koja izrađuje najbolje sireve u Europi. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a Paški tvrdi ovčji sir Gligora ove je godine proglašen najboljim na svijetu.
Gligora proizvede 50-tak tona paškog sira, a mogu se pohvaliti da su njihov sir probali engleska kraljica, Bill Gates, Vladimir Putin, a posebno ističu i Papa Ivan Pavao II.
Tako da sam jako sretna što mogu biti u ovakvom društvu i što sam dobila priliku kuhati sa ovim sirevima.
Recept
Sastojci za jednu veliku tepsiju:
- 300 g mekog brašna
- 300 g skute ( može i mladi sir, mozzarella…)
- žličica suhog kvasca
- žlica soli (ne vrhom puna)
- žlica šećera (ne vrhom puna)
- oko 3 dcl vode
- paradajz sos
- origano
- sol, papar
- cherry rajčice
Priprema:
- Zamijesite mekano tijesto od brašna, skute, suhog kvasca, soli, šećera i vode. Krenite s malo vode, pa dolijevajte postepeno. Zavisno od brašna, trebat ćete više ili manje. Ja sam potrošila oko 3 dcl.
- Zamiješeno tijesto pokrijte i ostavite da se diže. Tijesto se treba uduplati.
Dignuto tijesto kratko premijesite na malo brašna. Razvaljajte ga i čašom ili modlicom režite željene oblike. - Na tepsiju stavite masni papir, na njega poslažite pogačice.
- Pogačice premažite paradajz sosom, pospite origanom, u sredinu dobro utisnite cherry rajčice, malo podignite rubove. Po vrhu stavite malo soli i papra, te ostavite pogačice da još malo narastu.
- Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se ugrije.
- Pogačice stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15-20 minuta.
U slast!
_
Sanja
Recept preuzet sa Coolinarike
Fora recept
Bila na Pagu prosle godine i videla pomenutu siranu i mesto. Jedino mi nije jasno odakle toliko sira kad na celom ostrvu (a presli smo ga vise puta uzduz i popreko) ne videh ni jednu ovcu, kravu ili bilo koju zivotinju koja daje mleko?!?
Oni otkupljuju mlijeko od otocana i lokalno okolo, dio koliko znam i iz Ravnih kotara. 🙂
Imagine sitting outside all day in the sun with a woolly coat on! The sheep are there but they hide in any shade they can find and are difficult to see. There are some 35,000 sheep on Pag, give or take a few 🙂
Super izgledaju. To bi bilo fino za doručak. Spremam recept.
Radila. Probala. Odlicno bilo. Mala zamjerka, za mene nevjestu kuharicu, mozda je ipak premalo podataka. Bilo bi super kad bi recept bio sa nesto vise podataka, oko same pripreme. Hvalaaaaa
Di si zapela? Pa da dodatno pojasnim u postu? Ja sam gledala ba da nekak sto detaljnije opisem da ne zapnete 🙂 Uvijek me mozes dobiti na Facebook stranici domacice, ako imas facebook. Pa tamo uvijek prvo vidim, ili na mail od bloga, ako se nekada desi da nesto nije jasno ja odmah odgovorim 🙂