Nedavno sam prvi put probala ove kekse i oduševili su me na prvu – mirisni, prhki i u svojim oblicima savršeno blagdanski. Često doma na stolu u tegli imam neke kekse, a ovo su oni koji tu teglu krase zadnjih 10ak dana, da toliko mogu stajati, ništa im se nije desilo i zato su mi još draži.
Jednako fini i svježi i kad odstoje.
Ovdje vam donosim recept u cijelosti kako da ih pripremite kod kuće, nema tu puno mudrolija, brašno, šećer, maslac i malo začina, ali ako biste ih možda nekome spakirali kao jestivi poklon i stavili mali recept s napomenom: dodajte toliko i toliko maslaca i 1 žumanjak, umijesite, neka odstoji, pecite – ma sve znate, dajem vam samo ideju. Meni se je učinilo zgodnim pa sam se i ja poigrala slaganjem i ukrašavanjem i unijela malo tog blagdanskog duha u naš dom.
Vama želim isto, igranje i uživanje u toplini doma!
U slast!
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 150 g mljevenih lješnjaka (ja stavim pržene) ili badema ili oraha
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice cimeta
- 2 žumanjka
-
Umijesite tijesto od svih sastojaka. Prvo ga trljajte između ruku kako bi postalo mrvičasto, a zatim ga umijesite u glatku kuglu. Zavisno koje brašno koristite ili koje orašaste plodove, ako vam se nebi dalo zamijesiti, dodajte malo mlijeka.
-
Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u frižider na pola sata da odmori.
-
Pećnicu zagrijte na 180C.
-
Tijesto na pbrašnjenog podlozi razvljajte na tanje (oko 1-2 cm) pa modlicama režite željene oblike. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i režite oblike.
-
Kekse slažite na masni papir za pečenje i pecite ih oko 12 minuta, dok ne porumene.
Ukoliko biste ih pakirali u staklenke ili boce za poklon da si ih netko sam pripremi, tada u staklenke naslažite samo suhe izvagane sastojke i u neku simpatičnu porukicu sa strane ispišite što da još dodaju i kako ide skraćeni recept.
Ja sam pola smjese od koje se dobije 2 tepsije keksa spakirala u WECK® kalup staklenku od 580 ml.
U suradnji s WECK® Hrvatska staklenkama koje su dostupne u Be COOL Full SHOPU