U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Recept za princes krofne – profiterole je na glasu kao jedan od težih, mnogima nikako ne uspjevaju, ispadaju im tanke ili se napuhnu, pa se otpuhnu, domaćice su na sto muka. Do danas sam i ja tako mislila, bilo me je uopće strah ulaziti u avanturu zvanu ‘kuhano tijesto’, ali neki od vas su me tražili recept baš za njih.
Skupila sam hrabrosti, napunila se dobrom voljom, iskopala najbolji recept na internetu, a to je onaj od Maje s Cooks & Bakes, te sam ušla u kuhinju. Prvo sam si sve pripremila, izvagala, pa krenila na pripremu. Tako mi je nekako sve manje stresno, a i kako se kaže: ‘priprema je pola posla’, doista, to je točno!
Kod mene su se doma princeze rijetko radile, ne znam zašto, ja ih baš jako volim jesti, gdje god sam na njih naišla nisam propustila priliku pojesti jednu ili dvije, tri..Stvarno ih jako volim. Zato se nadam da će se nakon današnjeg dana to promijeniti i da će češće biti gost mojeg stola, nadam se i vašeg.
Prenijet ću vam detaljan recept, pripremila sam i fotografije pripreme, ali doista nema panike. Još nešto što me je jako iznenadilo kod ovog recepta je to što je gotov za čas posla. Treba vam svega pola sata za pripremu, kuhanje, miksanje, istiskivanje i pranje suđa, odlično jelda? 🙂
Zato uživajte u okusima nekih prošlih dana i stavite osmijeh na lice. Ja sam dobila komentar da su princeze toliko dobre kao da sam ih sto puta radila, a ne da sam se prvi put okušala, zato nema brige.
U slast!
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- prstohvat soli
- 3 žličice šećera
- 150 g Podravka glatkog brašna
- 250 ml jaja otprilike 4 veća jaja
- 1 pakiranje Dolcela kreme za kolače okus vanilija
- 500 ml mlijeka
- 200 ml šlag 5+ Dolcela
- Šećer u prahu
-
Pećnicu upalite na 200 C. Tepsiju od pećnice obložite masnim papirom za pečenje.
-
U lonac stavite vodu, ulje, sol i šećer. Izmješajte, stavite na vatru i zakuhajte.
-
U međuvremenu si izvažite brašno i izmjerite jaja, treba vam 250 ml jaja, ukoliko imate 20 ml dolje ili gore, može proći. Računajte na 4 veća ili 5 manjih jaja.
-
Kada je zakuhalo, maknite s vatre i dodajte brašno. Dobro promiješajte i ostavite 2 minute da se prohladi.
-
Kuhano tijesto premjestite u posudu miksera i krenite miksati, pritom postepeno dodavajući jaja na 2-3 puta. Izmiksajte kremu da dobijete lijepu homogenu smjesu.
-
Vrećicu za ukrašavanje napunite smjesom, pritom odaberite bilo koji nastavak za istiskivanje.
-
Princes krafne istiskujte da vam budu velike otprilike promjera 5 cm, ostavljajte malo mjesta među njima, one i kada narastu ako se spoje, neće se zaljepiti, pa ne brinite. Otprilike vam na tepsiju stane 5 redova po 4 princes krafne u svakom redu.
-
Kako su va sada na princezama ostali špicevi na vrhovima, njih utisnite pomoću žličice ili vodom navlaženog prsta, kako vam tijekom pečenja ti vrhovi nebi izgorili.
-
Pecite ih oko 30-40 minuta, zavisno od pećnice. Trebaju dobiti lijepu rumenu boju. Nikako ne otvarajte vrata pećnice prvih 30 minuta.
-
Kremu pripremite po uputama s vrećice.
-
Prerežite ih po pola, nafilajte kremom, po želji i istučenim šlagom, poklopite i pospite s malo šećera u prahu.
Od ovog tijesta možete raditi i profiterole, samo istiskujte manju količinu tijesta, prelijte ih čokoladom ili napunite nekom kremom kojom volite.
Ukoliko želite sami raditi kremu od vanilije za punjenje princes krofni, izaberite onu najdražu i provjerenu, meni se je ova pokazala savršenom.
Draga Sanela, kako ti ne razumijes mene, tako ja ne razumijem tvoju potrebu ovakvog komentara. Znatiželja se može ispuniti i na puno ljepši način, a ne na ovakav kao tvoj. Preko Facebooka sam kroz nagradnu igru pitala čitatelje da mi napišu recept koji im nedostaje u njihovoj zbirci. Među onima s najviše glasova bile su upravo Princeze. Ljudi, naravno mogu googlati, svi to znamo i radimo, stvar je u tome da mnogo blogova i web stranica piše polovične recepte s ključnim detaljima koje namjerno ili nenamjerno izbace, pa onda ljudi isprobaju 5 različitih recepata i nijedan im ne uspije, pa sam ja isprobala neke i prenijela svoj utisak ovog recepta koji je stvarno odličan. Uostalom ovaj web je moja zbirka i online kuharica recepata koje ja mislim da treba sačuvati i umjesto u tekicu pišem ih ovdje, da ih ne čitam i ne čuvam samo za sebe. Ja nemam znanje da sama kreiram recepte poput ovog, niti se pravim da ga imam, amater sam.
Ugodna nedjelja i tebi! 😉
Zanimljivo mi je što tvrdiš da su na drugim blogovima/stranicama recepti s “namjerno ili nenamjerno” izbačenim detaljima – a kako da mi svi znamo da na tvom blogu to nije tako? Zato što ti tako kažeš? Zar drugi blogeri okolo govore/pišu da se na njihovim blogovima nalaze recepti s “namjerno ili nenamjerno” izbačenim detaljima?
Meni je tvoj blog samo još jedna u moru drugih, po čemu da ja znam da na tvojem blogu sva štima sa svim receptima/detaljima?
Ne znam s kojih blogova su uzimali recepte ti svi ljudi koji su se “opekli” tj. koji su isprobali “5 različitih recepata i nijedan im ne uspije” (sve doknisu došli do tvog bloga i naravno: našli savršen recept).
Ja nemam loših islustava s receptima iz blogerske sfere, koliko sam god isprobavala recepte s raznih blogova, nije mi se dogodilo da nešto ne uspije. A sad ispada da na puno blogova fali koječega u receptu, al kad si ti jednom blagoslovila recept na svojem blogu, onda niš ne fali i sve je ok. Nisam isprobavala recepte s tvoje stranice pa ne znam kakvi su.
I dalje mi baš nije jasno, al ok, mogu se jedino složiti da se ne slažemo.
Ugodan utorak.
Bez brige, shvatila sam da moji daljni komentari ne bi mali smisla.
Boze Sanela ja mislim da radi i govori zloba iz tebe.TI NEMAS POJMA KOLIKO UZME JEDAN RECEPt DA SE URADI SLIKA I STAVI NA STRANICU..Ja sam stavljala na kulinarcu i zbog zlobe takvih tao ti izbrisala 300 recepata koje sam postavila za samo mjesec dana.I dalje mislim da je lijepo ko ih stavlja i da treba ignorisati zlobne komentare ali ja sam pukla i sve smaknula sa coolinarike,zbog glupoga komentara koliko ide vode u kruh,njij 10 ml manje meni vise i ako su imalo iskusne domacice trebaju da znaju da to zavisi od vremena i brasna ali ne ispalo je da ja lazem i da recepat nije ok.Hvala tebi Domacice na receptima i predivnim slikama,samo uzivaj u svom hobiju jer znam da si sretna sto to radis a druge neka kida zloba i ako one znaju bolje,bujrum neka i one stave jos bolje da svi imaju koristi od toga.Lijep pozdrav.
DomaćicE – vlasnice ovog bloga samo naprijed! Isprobala sam više recepata sa različitih stranica. Neki su dobri, neki nisu. Na tvom blogu svaki recept koji sam probala je ispao kako treba. Kušači oduševljeni. Valjda to nešto znači. Kad idem probat nešto novo, prvo pogledam kod tebe jel ima, a tek onda idem dalje. Dakle, kao što već rekoh, samo naprijed, a o kulturi dotične nemam komentara. Btw slike su odlične
Draga Sanja!
Tvoji recepti su pouzdani, lako izvedivi i stvarno tocni. Nema mi goreg od potrosit novce na skuplje sastojke ala mascarpone, sir philadelphija a da mi kolač ispadne osrednjei, jer je recept neprecizan i traljavo napisan. Samo naprijed. Meni si stvarno no 1!
Draga Sanja,
koliko princezi otprilike ispadne od ove količine smjese?
Otprilike 20-ak 🙂
Draga Ines, ovaj tvoj komentar se odnosi se na ovaj recept?
Ovo je recept koji sam isprobala puno puta i to ne samo ja, nego puno njih i meni je to to, daleko od citirat ću tebe “uštipka za svinje” ako se odnosi na ove mjere iz gore navedenog recepta?
Takodjer, sve sto sam radila po Domacicinim receptima mi je ispalo super, a kod ostalih recepata se znam toliko nazivcirati kad sve napravim kako je receno i ne ispadne dobro.. A pritom nisam nova u kuhinji pa da ne poznajem osnovne stvari i poneki trik. Ovaj recept konkretno je famozan! Bravo za Sanju! 🙂
Upravo isproban recept i odlicaaaaaaan! Nisam ih se usudila raditi do sad, ali eto, uspjele od prve. Jednostavno i fino. Hvala!!❤❤❤
odlican recept, prefine su, drugi put sam ih radila po ovom receptu
moje princes krafne nikada ne ispadnu ovako savršeno iste, postoji li neki način istiskivanja tijesta da mi budu jednake..
recept je odlican…ali kad sam ih izvadila iz pecnice sve su se ispuhale i spljostile ???… zasto ?
POZDRAV, zanima me samo da li ostavite princes krafne unutar pećnice nakon što istekne 30-40 minuta ili ih odmah kad vidite da su gotove izvadite van. I da, da li pečete bez ventilatora ili sa upaljenim ventilatorom.
Pravila sam duplu mjeru i uopšte mi nisu uspjele, smjesa je bila prerijetka, ne znam zašto…baš sam se razočarala…
Jednostavno obozavam ovu stranicu ,nema bolje .sve sto radim,sto trazum rcp trazim ovdje