Rižoto je jelo kojem ćemo uvijek reći ˇ»da, može!» – jednostavno ga volimo u svakoj kombinaciji. Jedemo ga zimi, kao i u proljeće i ljeto, u svim kombinacijama – s gljivama, s bundevom, pa je došlo vrijeme da ga isprobamo i sa šparogama.
Sezona je šparoga, iako živim u gradu gdje ih se ne možete nabrati, može ih se jedino nabaviti, nama je i to dovoljno. Vjerujem da ima vas koji imate malo više sreće pa ste nalazite u Sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje) gdje su u tijeku Dani istarskih šparuga.
Šparogurmani navalite, Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima ovog kraja. Više o samoj manifestaciji pročitajte na stranicama Colours of Istria.
Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja.
Vi koji ste tamo uživajte u svim delicijama spravljenih na bazi šparoga uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara, a mi ćemo ovdje doma uživati u rižotu sa šparogama i čaši finog muškata.
Dobar tek!
- 500 g šparoga
- nekoliko žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 200 g riže
- 1 dl dcl bijelog vina
- 700-800 ml vode ili povrtnog temeljca
- sol i papar papar, lišće peršina
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice parmezana
-
Šparoge očistite, narežite na manje komade i skuhajte ih. Ukoliko želite, možete ih kuhati i u tavi skupa s rižom kada ćete nju dodavati.
-
U tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite dok ne zacakli, koju minutu.
-
Zatim dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.
-
Podlijte sa 700 ml tople vode ili temeljca (ovdje sada možete ubaciti i sirove šparoge da se kuhaju skupa s rižom) i ostavite rižoto da se kuha oko 12 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Ukoliko bude potrebno podlijte s ostatkom vode ili temeljca koliko bude trebalo.
-
Pred kraj kuhanja začinite sa soli i paprom i ukoliko ste zasebno kuhali šparoge ubacite ih u tavu.
-
Rižoto maknite s vatre, pustite ga da odmori koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.
-
Zatim umiješajte i parmezan ili sir po želji.
-
Poslužite toplo s malo naribanog paškog sira, grana padana ili parmezana. Nekad gore dodam i malo limunovog soka ili jučer u nedostatku onog od limete.