Rižoto sa šparogama

Rižoto sa šparogama

Rižoto je jelo kojem ćemo uvijek reći ˇ»da, može!» – jednostavno ga volimo u svakoj kombinaciji. Jedemo ga zimi, kao i u proljeće i ljeto, u svim kombinacijama – s gljivama, s bundevom, pa je došlo vrijeme da ga isprobamo i sa šparogama.

Sezona je šparoga, iako živim u gradu gdje ih se ne možete nabrati, može ih se jedino nabaviti, nama je i to dovoljno. Vjerujem da ima vas koji imate malo više sreće pa ste nalazite u Sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje) gdje su u tijeku Dani istarskih šparuga.

Šparogurmani navalite, Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima ovog kraja. Više o samoj manifestaciji pročitajte na stranicama Colours of Istria.

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja.

Vi koji ste tamo uživajte u svim delicijama spravljenih na bazi šparoga uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara, a mi ćemo ovdje doma uživati u rižotu sa šparogama i čaši finog muškata.

Dobar tek!

Rižoto sa šparogama
Jednostavan, brz i fin kremasti rižoto sa šparogama.
Sastojci:
Sastojci
  • 500 g šparoga
  • nekoliko žlica maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 200 g riže
  • 1 dl dcl bijelog vina
  • 700-800 ml vode ili povrtnog temeljca
  • sol i papar papar, lišće peršina
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice parmezana
Priprema:
Priprema
  1. Šparoge očistite, narežite na manje komade i skuhajte ih. Ukoliko želite, možete ih kuhati i u tavi skupa s rižom kada ćete nju dodavati.

  2. U tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite dok ne zacakli, koju minutu.

  3. Zatim dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.

  4. Podlijte sa 700 ml tople vode ili temeljca (ovdje sada možete ubaciti i sirove šparoge da se kuhaju skupa s rižom) i ostavite rižoto da se kuha oko 12 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Ukoliko bude potrebno podlijte s ostatkom vode ili temeljca koliko bude trebalo.

  5. Pred kraj kuhanja začinite sa soli i paprom i ukoliko ste zasebno kuhali šparoge ubacite ih u tavu.

  6. Rižoto maknite s vatre, pustite ga da odmori koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.

  7. Zatim umiješajte i parmezan ili sir po želji.

  8. Poslužite toplo s malo naribanog paškog sira, grana padana ili parmezana. Nekad gore dodam i malo limunovog soka ili jučer u nedostatku onog od limete.

Share this

Pin