Rižoto sa suhim vrganjima

Jako volim rižota, a ovaj rižoto sa suhim vrganjima jedan mi je od dražih. Volim vrganje, meni njihov jak miris odgovara, ali znam da vjerojatno niste svi ljubitelj ovih gljiva, nema veze, možda se možete poigrati nekim drugim, sličnima.

Ovaj rižoto nisam pokušala raditi sa svježim gljivama, već samo sa suhim, pa vam takav recept i donosim. Kod mene u trgovinama suhih vrganja se može pronaći u Kauflandu, a vjerujem i u nekim ostalim trgovinama.

Kod ovog jela obožavam i to što se sve skupa sprema u istoj tavi, pa nerćezte zapraljati puno suđa, samo svakih nekoliko minuta nešto novo dodate, malo promiješate i kroz pola sata imate gotov, ukusan i zdrav ručak za cijelu obitelj.

Dobar tek!

Rižoto sa suhim vrganjima
Sezonski recept za rižoto sa suhim vrganjima koji će zamirišati vaš dom.
Sastojci:
  • 40 g suhih vrganja
  • oko 1.5 l vode zavisi od riže
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • 300 g riže
  • 1.5 dcl bijelog vina
  • parmezan
  • sol
  • papar
Priprema:
  1. Vrganje prelijte s oko 0.5 l vruće vode i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta.
  2. Za to vrijeme isjeckajte luk na sitne kocke. Kada vrganji omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procijedite kroz gustu cjediljku kako bi odstranili tvrđe komadiće. Smeđu vodu od vrganja sačuvajte.
  3. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite žlicu maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu te dobro promiješajte.
  4. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite par minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari.
  5. Kada ispari, prvo dolijte vodu u kojoj su bili vrganji. Smanjite na srednju vatru, ostavite rižu da se kuha, povremeno promiješajte. Kako riža bude upijala vodu, nastavite s postepenim dodavanjem vode sve dok riža ne bude kuhana.
  6. Kada je riža gotova, dodajte sol, papar, nasjeckane vrganje i par žlica maslaca. Po želji umiješajte parmezan i pospite rikolom.

Share this

Pin