U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Volimo kokos, jako volimo kokos. Meni je on skroz osvježavajući i često ga u kombinaciji sa sirom vežem uz ljeto, kokos i sir su za mene dobitna kombinacija. Mnogi ga kombiniraju i s jagodama, meni taj okus ne odgovara, ali ako mislite da bi se vama mogao dopasti, svakako isprobajte, dobit ćete jedan lijepi kontrast bijele, žute i crvene. Ja sam zasada kao kontrast fotografijama dodala tek procvjetale božure.
Ovo je inače osnovni recept za biskvitnu roladu, recept je mamin i ona ovisno o raspoloženju mijenja punjenje, a isto tako možete i vi. Možete ju premazati omiljenom marmeladom, linoladom, dodati voće, šlag… nema granica. Kako sam doma imala mascarpone, koristila sam njega, vi možete svježi sir ili krem sir, sve će odlično funkcionirati u kremi, za to se ne brinite.
Ja sam u kremu također dodala i malo kokosovog ulja, ali mi se ono nije pokazalo nekim rješenjem za dodatni okus kokosa. Zapravo se kod ovakvih krema s kokosom preporučaju razni likeri s njim, poput poznate Pina colade, ali to nisam imala, a u blizini kuće nemam kafić. Da ga imam, vjerojatno bih otišla pitati da mi daju jednu-dvije žličice ili mi naplate jedno piće za doma, objasnila bi im zašto, da me ne gledaju kao da sam skroz poludjela.
U svakom slučaju, mene je rolada osvojila, mislim da će se tijekom ljeta naći još nekoliko kombinacija okusa ovdje na blogu, zapravo samo čekam sezonu malina i kupina, pa da i ja stvaram neke fine kontraste i okuse.
Uživajte i u slast!
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 6 žlica Podravka oštrog brašna
- Pola Dolcela praška za pecivo
- 250 g svježeg ili krem sira mascarponea
- 7 žlica šećera u prahu
- 100 g kiselog vrhnja visoke masnoće
- 50 g Dolcela kokosovog brašna
- po želji: kokosovo ulje ili liker
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
-
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke sa šećerima miksajte dok ne pobijele, zatim im dodajte brašno i prašak za pecivo, kratko izmiksajte. Bjelanjke posebno izmiksajte u čvrsti snijeg, pa ih špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte u smjesu žumanjaka.
-
Smjesu izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite u pećnicu da se peče oko 12 minuta, najbolje da nakon 12 minute provjerite s čačkalicom, ako izađe suha gotovo je. Ako nije, ostavite još minutu-dvije u pećnici.
-
Jednu veću krpu navlažite s hladnom vodom, stavite ju na stol, roladu odvojite od masnog papira, prenesite ju na mokru krpu, zarolajte i ostavite da se rolada ohladi u krpi.
-
Sve sastojke izmiksajte zajedno.
-
Roladu raširite, nadjenite kremom, ponovno zarolajte.
-
Po želji ukrasite istučenim šlagom i kokosom.
-
Ohladite i poslužite.