Rustikalne prhke pite


Ove mini rustikalne i prhke pite nisam radila nekoliko godina i onda sam ih se neki dan sjetila i odlučila da ću ih pripremiti.

Savršeno su prhke, obožavam ovo tijesto koje se topi u ustima. Uvijek ih punim raznim domaćim pekmezima i džemovima i super su način kako potrošiti sve te šarene voćne teglice iz podruma.

Naravno, vi ih možete puniti i raznim voćem ili nekim drugim nadjevima, ali ovo je nekako najbrže, a uvijek se dodatnim okusima možete igrati kod serviranja.

Ne znam jeste li ikad jeli one poznate McDonald’s pite sa sladoledom? – vjerujem da jeste, e pa ove pite su okusom jako jako slične baš tima, samo u domaćoj verziji.

Tijesto sam nabrzaka zamijesila u svom Kenwood Multipro Compact blenderu koji služi i za to, ne samo za blendanje pa sam se malo igrala.

Super je i što multipraktik u sebi ima vagu pa namirnice direktno stavljanje u njega i samo gramažu pratite na malom ekranu.

Nadam se da ćete uživati u okusima.

U slast!

Rustikalne prhke pite
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 300 g oštrog brašna možete miješati i pola oštro-pola glatko
  • 150 g svinjske masti
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • malo naribane korice limuna
Sastojci za punjenje:
  • Omiljeni pekmez, marmelada ili džem
  • svježe bobičasto voće po izboru
Dodatno:
  • malo vode
  • malo mlijeka
  • šećer
Priprema:
  1. U blenderu ili posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto pa zamijesite da postane glatko.
  2. Mijesite dok vam se sve ne spoji, tijesto će biti malo ljepljivije, ostavite ga takvog.
  3. Tijesto obložite prijanjajućom folijom i odložite u frižider na 45 minuta da se odmara.
  4. Pećnicu upalite da se grije na 180C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
  5. Odmoreno i ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu od maksimalno 0.5 cm. Pobrašnite ga i gore i dole. Tijesto zna pucati, ali ga samo prstima spojite, pobrašnite i razvaljajte.
  6. Manjom čašom ili željenim kalupom promjera oko 7 cm izrezujte krugove. Na jedan krug stavite oko 2 žličice pekmeza i po želji malo bobica poput ribizli, malina ili kupina. Poklopite drugim krugom pa pomoću vilice spojite krugove.

  7. Po vrhu pite razrežite tijesto nožićem, cijelu pitu premažite s malo mlijeka pa pospite s kristal šećerom.
  8. Ponovite isto s ostalim tijestom.
  9. Naslažite sve pite u tepsiju pa stavite peći oko 20 minuta, zavisno od pećnice.

  10. Pažljivo ih maknite s papira za pečenje.

  11. Poslužite na tanjuru s kuglicom sladoleda od vanilije, svježim voćem i listićima svježe mente, vjerujte, prefino je. Ja sam jela vilicom i uživala.

  12. Ove pite možete jesti i rukom bez posluživanja, kako vam je draže.



U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin

1 Comment

  1. Mel

    odlican recept. Da li moze neka alternativa za svinjsku MAST? 🙂