Ove mini rustikalne i prhke pite nisam radila nekoliko godina i onda sam ih se neki dan sjetila i odlučila da ću ih pripremiti.
Savršeno su prhke, obožavam ovo tijesto koje se topi u ustima. Uvijek ih punim raznim domaćim pekmezima i džemovima i super su način kako potrošiti sve te šarene voćne teglice iz podruma.
Naravno, vi ih možete puniti i raznim voćem ili nekim drugim nadjevima, ali ovo je nekako najbrže, a uvijek se dodatnim okusima možete igrati kod serviranja.
Ne znam jeste li ikad jeli one poznate McDonald’s pite sa sladoledom? – vjerujem da jeste, e pa ove pite su okusom jako jako slične baš tima, samo u domaćoj verziji.
Tijesto sam nabrzaka zamijesila u svom Kenwood Multipro Compact blenderu koji služi i za to, ne samo za blendanje pa sam se malo igrala.
Super je i što multipraktik u sebi ima vagu pa namirnice direktno stavljanje u njega i samo gramažu pratite na malom ekranu.
Nadam se da ćete uživati u okusima.
U slast!
- 300 g oštrog brašna možete miješati i pola oštro-pola glatko
- 150 g svinjske masti
- 3 žlice šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- malo naribane korice limuna
- Omiljeni pekmez, marmelada ili džem
- svježe bobičasto voće po izboru
- malo vode
- malo mlijeka
- šećer
-
U blenderu ili posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto pa zamijesite da postane glatko.
-
Mijesite dok vam se sve ne spoji, tijesto će biti malo ljepljivije, ostavite ga takvog.
-
Tijesto obložite prijanjajućom folijom i odložite u frižider na 45 minuta da se odmara.
-
Pećnicu upalite da se grije na 180C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
-
Odmoreno i ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu od maksimalno 0.5 cm. Pobrašnite ga i gore i dole. Tijesto zna pucati, ali ga samo prstima spojite, pobrašnite i razvaljajte.
-
Manjom čašom ili željenim kalupom promjera oko 7 cm izrezujte krugove. Na jedan krug stavite oko 2 žličice pekmeza i po želji malo bobica poput ribizli, malina ili kupina. Poklopite drugim krugom pa pomoću vilice spojite krugove.
-
Po vrhu pite razrežite tijesto nožićem, cijelu pitu premažite s malo mlijeka pa pospite s kristal šećerom.
-
Ponovite isto s ostalim tijestom.
-
Naslažite sve pite u tepsiju pa stavite peći oko 20 minuta, zavisno od pećnice.
-
Pažljivo ih maknite s papira za pečenje.
-
Poslužite na tanjuru s kuglicom sladoleda od vanilije, svježim voćem i listićima svježe mente, vjerujte, prefino je. Ja sam jela vilicom i uživala.
-
Ove pite možete jesti i rukom bez posluživanja, kako vam je draže.
U suradnji s Kenwood Hrvatska
odlican recept. Da li moze neka alternativa za svinjsku MAST? 🙂