Krenuli su prvi paradajzi na pijacu i to oni nepravilnih oblika koji te vuku da s njima i kuhaš, a ne da ih samo jedeš na salatu. Barem je meni tako.
Jedva sam dočekala šarenu sezonu.
Šalšu iz pećnice otkrila sam još prošlog ljeta i svidjela mi se toliko da vam ove godine donosim i recept. Meni je ovo jelo savršeno za dane kada nemam vremena stajati uz tavu već sve samo potpram u tepsiju i pečem. Ukoliko napravite više umaka nego što trebate možete ga zamrznuti ili ga spremiti u staklenku ili u posudice pa ga kasnije poslužiti uz tjesteninu ili možda na brusketi uz dodatak svježeg bosiljka.
U svakom slučaju, evo još jedne ideje za ručak jer sezona paradajza tek stiže!
Dobar tek!
- 5 velikih zrelih rajčica
- 2 crvena luka
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica šećera
- sol i papar po ukusu
- po želji svježi bosiljak, ružmarin..
- maslinovo ulje
- 250 g tjestenine (npr. Paštaria Durum Penete)
-
Pećnicu zagrijte na 200C.
-
Povrće nasjeckajte na sitnije. Ukoliko želite rajčice možete oguliti, ja ih ne gulim.
-
Stavite u pećnicu (neka vam povrće bude u većoj tepsiji sve u jednom sloju) da se peče oko 30 minuta. Umak je gotov kada sva voda ispari i umak postane gust.
-
Na kraju, ukoliko želite umak možete usitniti štapnim mikserom ili u blenderu ili možete kao ja samo povrće izgnječiti vilicom.
-
U međuvremenu dok se umak peče, skuhajte tjesteninu po uputama s vrećice.
-
Skuhanu tjesteninu pomiješajte s umakom.
Količinama se možete igrati pa nečeg dodati manje, nečeg više.
može li se takva šalša zamrznuti?