Sarma

Sarma

 

Sarma – tako jednostavan naziv, ništa nije potrebno nadopisati, jel tako? Dugo mi je trebalo da skuham svoju prvu, imam 28 godina i tek sam se sada bacila na posao. Bolje ikad, nego nikad rekli bi.

Kako je ovo ujedno zadnja zima da smo muž i ja kod svekrve i svekra, to mi je bila dodatna motivacija da zamolim svekrvu da mi da svoj recept za ovo naše tradicionalno jelo. Iako ga mi ne radimo tradicionalno, jer ne jedemo crveno meso (ne računam kobasice, slaninu, čvarke..to jedemo), pa se kod nas doma sarma priprema s piletinom i sojom. Nama je takva najbolja. Naravno, vi možete staviti meso koje želite, a dobro je znati da i ako ste vegetarijanac i ne bježite od soje, sarmu možete pripremiti i samo s njom. Probali smo i to, zašto sarmu nebi jeli svi.

Pripremila sam i kratki video kako se mota sarma, ide to brzo i nije komplicirano, nadam se da će vam pomoći i da ćete se, ako već niste, i vi baciti u ovu avanturu pripremanja ovog zimskog jela koje liječi sve.

Dobar tek!

Sarma
Ovo tradicionalno jelo svatko priprema na neki svoj način, ja sam preuzela onaj od svekrve. Radimo ju s piletinom i sojom jer je nadjev puno mekši i ukusniji, no vi možete koristiti meso po želji.
Sastojci:
Sastojci
 • glavica kiselog kupusa
 • 1 lovorov lista
 • suhomesnato po želji kobasica, slanina, šunka..
Sastojci za nadjev
 • 100 g sojinih ljuskica
 • malo ulja
 • 1 crveni luk
 • 500 g mesa ja koristim mljeveno pileće
 • 1 jaje
 • 100 g riže
 • 2-3 žličice soli
 • 1 žličica papra
 • 1 žličica crvene paprike mi stavimo u nadjev jer imamo dimljene mljevene
Sastojci za zafrig
 • 7-8 žlica ulja
 • 1 režanj češnjaka
 • 5 žlica glatkog brašna
 • 1 žlica crvene paprike
Priprema:
Priprema
 1. Svekrva me je naučila da glavica kupusa prvo treba odstajati u hladnoj vodi preko noći kako sarma nebi bila prekisela. Pa to prvo napravite, stavite ju u posudu, prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da odstoji, ujutro samo ocijedite.
 2. Ukoliko nemate vremena da odstoji, brži način je da u loncu zakuhate vodu, ubacite glavicu kupusa, ostavite da prokuha nekoliko minuta, izvadite ju van, potopite u hladnoj vodi i nastavite dalje s receptom.
 3. Kada ste pripremili svoj kupus, sada odvojite listove i svakom listu odstranite korijen na dnu, tj. samo malo zarežite da ne bude predebeo uzduž lista, tako ćete lakše motati sarmu.
Priprema nadjeva
 1. Zakuhajte 1 l vode u manjem loncu, vodu dobro posolite, ugasite vatru, ubacite soju, ostavite 5 minuta dok ne nabubri, zatim ju dobro ocijedite od vode.
 2. U većoj tavi zagrijte žlicu-dvije ulja, crveni luk očistite, narežite ga na sitno, pa ga popržite na ulju.
 3. Na luk dodajte meso, pržite nekoliko minuta sve dok meso ne postane pomalo smeđe i izgubi svoju crvenu boju. Maknite s vatre.
 4. U posudi sada pomiješajte to meso, iscjeđenu soju, jaje, rižu, sol, papar i crvenu papriku.
Slaganje
 1. U veliki lonac na dno stavite nekoliko listova kupusa.
 2. A dalje nastavite motati sarme zasebno, svaku zamotanu stavite u lonac.
 3. Na kraju dodajte lovorov list i suhomesnato po želji.
 4. Zalijte vodom toliko da vam prekrije sadržaj lonca.
 5. Stavite na jaku vatru, poklopite, pustite da zakuha, pa nakon što zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko sat vremena. Povremeno pogledajte u lonac, pa nadolijte vode po potrebi, tak da svaki put imate vode iznad sarmi.
Priprema zafriga
 1. U manjem loncu zagrijte ulje, na njega dodajte očišćen i nasjeckan ili nariban češnjak, kratko ga popržite samo da zamiriši, zatim na njega dodajte brašno, popržite kratko stalno miješajući dok ne pozlati, na kraju dodajte crvenu papriku, kratko promiješajte, pa iz lonca gdje se kuha sarma dodajte većinu vode. Sada zafrig dobro promiješajte s tom vodom da slučajno nemate grudica, te pripremljen zafrig vratite u lonac gdje je sarma.
 2. Osstavite da sve skupa zajedno prokuha nekoliko minuta i to je to.
Napomena:

Vi možete izbaciti soju ukoliko ju nejedete, nama se ona sviđa jer je zbog nje nadjev mekši.
Što se tiče mesa, izbor je na vama, mi koristimo pileće meso i tako nam se sviđa jer je također nadjev mekši.
Neke začine vi možete prilagoditi sebi.
Zafrig ne morate staviti ako ga nejedete radi zdravstvenih razloga.

Share this

Pin