Kad smo bili na Stanarskim susretima u Babinoj Gredi saznali smo za kolač koji se zove Sladiguz, to mi je bilo skroz zanimljivo pa sam uspjela doći i do tog starog recepta jedne šokice. Ovo je recept iz teke Franjke Stanić iz Klakara i star je sigurno 50 ili 60 godina. Original recept glasi ovako, a ja sam ga iz šalica pretvorila u grame i mililitre da vam bude lakše.
“Izmeti dvoje jajac sa dvi šoljice šećera. Dodaj polak šoljice ulja, jednu šoljicu kajmaka, polak šoljice kisela mlika i na kraju dvi šoljice brašna pomišanog sa jednim praškom za pecivo. Sve dobro uzmišaj pa istresi u namastitu i pobrašnitu tepsiju. Ozgor gusto pozabadaj poraskaljane šljive. Meti peć u malo jače nakuritu renu.”
Sladiguz je zapravo žuti biskvit u kojeg su uronjene šljive napravljen s namirnicama koje su koristile naše sadašnje bake i prabake. Kolač s kojim se je obitelj sladila vikendom nakon napornog radnog tjedna na njivi.
Punog okusa i mekan s konkretim lijepim sjećanjima.
Neka vam bude u slast!
Žuti biskvit sa šljivama
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 75 ml ulja
- 100 g kajmaka (ili 150 ml jogurta)
- 75 ml kiselog mlijeka
- 160 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo (npr. Dolcela)
- dodatno: šljive
-
Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.
-
Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložite masnim papirom za pečenje.
-
Pjenasto izmutite jaja sa šećerom.
-
U smjesu dodajte ostale sastojke pa još jednom sve skupa izmiksajte.
-
Izlijte u kalup.
-
Šljive operite, prepolovite ih na pola i na gusto ih poredajte po smjesi.
-
Stavite peći u pećnicu oko 30 minuta.
Kajmak i kiselo mlijeko možete i danas kupiti u većini trgovina, ali ako ih ne možete naći možete ih zamijeniti i kiselim vrhnjem, tekućim jogurtom, kefirom, mlijekom, bit će male razlike u okusu, ali kolač će svejedno biti uspješan.
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Da li mOže neko drugo voće osim šljiva?
Dragana, možete koristiti koje god voće želite ili imate 🙂