U duhu dana Sv. Patrika nastavljam sa zelenim receptima. Nisam nikada jela Pesto Genovese niti sam ga ikada radila. Mnogo vas je već isprobalo domaću verziju, nadam se da ću i ja, dobila sam neke savjete i budem vam ih prenijela prvom prilikom kada ga budem radila. Ja sam za početak koristila kupovni, u svom gradu pronašla sam ga jedino u Lidlu i to po cijeni od 9.99 kn. Pesto sam zamotala u tijesto od buhtli i pekla u kalupima za muffine. Vi možete peći ovo u tepsiji naslagano jedno pored drugog kao prave buhtle, možete ih rezati i kao pužiće, a nadjev također možete mijenjati po želji – pizza, sirni, mesni ili već neki drugi pesto.
Sastojci za tijesto:
- 1 svježi kvasac
- pola žličice šećera
- 200 ml toplog mlijeka
- 600 g mekog brašna
- 80 ml ulja (ja sam koristila maslinovo)
- 1 žličica soli
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 200 ml jogurta sobne temperature
Priprema tijesta:
- Jogurt vam treba biti sobne temperature, ne smije biti hladan, pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije. Ugrijte si i mlijeko na laganoj vatri.
- Kvasac razmrvite u manjoj posudici, dodajte mu šećer i malo toplog mlijeka. Ostavite na toplom 10-ak minuta da se digne.
- U veliku zdjelu stavite brašno, ulje, sol, 1 cijelo razmućeno jaje, 1 žumanjak i uzdigli kvasac. Dodajte i ostatak toplog mlijeka i jogurt.
- Zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Za punjenje trebate:
- 1 teglicu pesta
- tvrdi sir za ribanje
- malo soli i papra
Slaganje i pečenje:
- Pećnicu stavite da se grije na 180C.
- Uzdiglo tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu površinu.
- Razvaljajte ga na tanko.
- Premažite pestom, malo još začinite, naribajte tvrdi sir, te zamotajte u roladu.
- Kalup za muffine namastite ili ako ćete slagati kao buhtle u tepsiju tada možete samo obližiti papirom za pečenje.
- Režite toliko debelo koliko vam je visoka rupa u kalupu za muffine. Slažite po jedan u svaku rupu.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25-30 minuta. Zavisno o jačini pećnice.
I uživajte u finim mirisima i okusima.
U slast!
Sanja
Pesto je meni prava poslastica. Odlicni su ti buhtlice 🙂
Nisam ni ja još nikad jela Pesto Genovese ali mi ovo fino izgleda i sviđa mi se što možemo više različitih nadjeva slagati. Super fotke kao i uvijek!
Koju točnu količinu pesta staviš? Taman imam jednu staklenku pa se bojim da je premalo. I mislila sam naribati grana padano…
Marina ta iz Lidla je bas manja staklenka tako da mislim da ce i tvoja biti taman 🙂
Sir naribas po zelji koji volis 🙂