Slane buhtle s pestom genovese

U duhu dana Sv. Patrika nastavljam sa zelenim receptima. Nisam nikada jela Pesto Genovese niti sam ga ikada radila. Mnogo vas je već isprobalo domaću verziju, nadam se da ću i ja, dobila sam neke savjete i budem vam ih prenijela prvom prilikom kada ga budem radila. Ja sam za početak koristila kupovni, u svom gradu pronašla sam ga jedino u Lidlu i to po cijeni od 9.99 kn. Pesto sam zamotala u tijesto od buhtli i pekla u kalupima za muffine. Vi možete peći ovo u tepsiji naslagano jedno pored drugog kao prave buhtle, možete ih rezati i kao pužiće, a nadjev također možete mijenjati po želji – pizza, sirni, mesni ili već neki drugi pesto.

Sastojci za tijesto:

  • 1 svježi kvasac
  • pola žličice šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 600 g mekog brašna
  • 80 ml ulja (ja sam koristila maslinovo)
  • 1 žličica soli
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 200 ml jogurta sobne temperature

Priprema tijesta:

  1. Jogurt vam treba biti sobne temperature, ne smije biti hladan, pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije. Ugrijte si i mlijeko na laganoj vatri.
  2. Kvasac razmrvite u manjoj posudici, dodajte mu šećer i malo toplog mlijeka. Ostavite na toplom 10-ak minuta da se digne.
  3. U veliku zdjelu stavite brašno, ulje, sol, 1 cijelo razmućeno jaje, 1 žumanjak i uzdigli kvasac. Dodajte i ostatak toplog mlijeka i jogurt.
  4. Zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

Za punjenje trebate:

  • 1 teglicu pesta
  • tvrdi sir za ribanje
  • malo soli i papra

Slaganje i pečenje:

  1. Pećnicu stavite da se grije na 180C.
  2. Uzdiglo tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu površinu.
  3. Razvaljajte ga na tanko.
  4. Premažite pestom, malo još začinite, naribajte tvrdi sir, te zamotajte u roladu.
  5. Kalup za muffine namastite ili ako ćete slagati kao buhtle u tepsiju tada možete samo obližiti papirom za pečenje.
  6. Režite toliko debelo koliko vam je visoka rupa u kalupu za muffine. Slažite po jedan u svaku rupu.
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25-30 minuta. Zavisno o jačini pećnice.

I uživajte u finim mirisima i okusima.

U slast!

Sanja

 

Share this

Pin

5 komentara

  1. Pesto je meni prava poslastica. Odlicni su ti buhtlice 🙂

  2. Nisam ni ja još nikad jela Pesto Genovese ali mi ovo fino izgleda i sviđa mi se što možemo više različitih nadjeva slagati. Super fotke kao i uvijek!

  3. Marina

    Koju točnu količinu pesta staviš? Taman imam jednu staklenku pa se bojim da je premalo. I mislila sam naribati grana padano…

Trackbacks for this post

  1. hacked

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.