Ova slatka peciva u obliku božićnih drvca donosim kao ideju što ostaviti Djed Mrazu da pojede kada dođe ostaviti poklone, može ha? Zašto bi to uvijek bili keksi? 🙂 Vi ih ispecite, neka vam djeca pomognu mijesiti i ukrašavati već gotove boriće. Ako te ukrašene ne namjeravate pojesti, možete ih sačuvati kao ukras za bor. Ali prvenstevno su za jelo, jako su fini i jako su mirisini i mekani, da, mekani su.
Ako ste ipak malo veći, možda ovakav jedan borić možete zamotati u celofan i pokloniti ga dragoj prijateljici ili ga ugurati nekome među poklone? Ideja je bezbroj, ali kažem, prvenstveno su tu da se pojedu, svih šest koliko ćete ih dobiti. Velika su to peciva, vi možete raditi i manja ukoliko to želite.
Imam i jednu novost, Philips Hrvatska me ovih blagdana razveselio novim pomagačem u kuhinji, radi se o Avance Collection Kuhinjskom stroju, oduševljena sam, krenula sam ga isprobavati i ovo je prvi recept s njim. Napokon sam uspjela zamijesiti tijesto s mikserom, ali on može stvarno svašta. Ima nekoliko nastavaka, miče se u stranu pa je napokon moguće normalno ubaciti namirnice u mikser, ma čudo jedno od uređaja, san snova svake domaćice. Kroz sljedeće postove više o njemu, kako ga budem i više koristila.
A zahvaljujući Sony Mobile Hrvatska napokon za vas imam i radne fotografije kroz recept kojih će od sada biti sve više i više i više 🙂 Da kuhanje bude lako i zabavno :*
U slast!
Recept

- 1.5 dcl mlakog mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- 40 g maslaca
- 300 g brašna po mogućnosti oštro
- 2 vanil šećera
- 1 bjelanjak
- 1 cijelo jaje
- 1 žlica mlijeka
- šećer u prahu
- mlijeko
- jestivi ukrasi
-
Mlijeko zagrijte da bude mlako, dodajte mu kvasac i šećer i ostavite na toplom da uzdigne.
-
Maslac rastopite, u jednu posudu ili u posudu miksera stavite maslac, brašno, vanil šećere, bjelanjak i uzdignuti kvasac s mlijekom. Zamijesite glatko tijesto.
-
Zamiješeno tijesto ostavite na toplom oko 2 h, dok se ne udvostruči.
-
Uzdugnito tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u krug promjera 30 cm. Krug prerežite na 6 jednakih trokuta. Trokutima pomoću noža napravite grane. Prstima vrhove grana malo stanjite.
-
Pokrijte boriće krpom i ostavite da se još malo dižu.
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije dok se oni dižu.
-
Jaje izmutite s mlijekom i premažite boriće, stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih uzagrijanoj pećnici 13 minuta, dok ne porumene.
-
Po želji ih posipajte šećerom u prahu ili oko 100 g šećera u prahu pomiješajte s 1-2 žlice mlijeka kako biste dobili šećernu glazuru kojom možete premazati peciva kako biste ih ukrasili jestivim ukrasima.