Živim u šumovitom kraju, okružena sam brdima Bilogore i Papuka, brdima bogatima s gljivama i svakakvim prirodnim blagom. Poslije prvih proljetnih i jesenskih kiša tata uvijek ide u lov na vrganje. U našoj obitelji ih jedemo oduvijek. Ja ih jako volim, njihov miris, okus, sve. Današnja fritaja upravo je s vrganjima, zato i nosi naziv šumska.
U nedostatku vrganja, slobodno ih zamijenite drugim svježim gljivama po želji. Na tržnicama, barem kod mene u Virovitici, uvijek se mogu pronaći šampinjoni, a u svojoj sezoni i vrganji, bukovače, lisičarke i crne trubače. Zavirite među šarene tezge, sigurno ćete pronaći neke gljive koje volite.
Ukoliko biste pak fritaju radili sa sušenim gljivama (vrganjima ili trubama) samo ih prije namočite u toploj vodi da omekane pa ih onda pirjajte na ulju.
Kod nas u Slavoniji se inače fritaja pravi na domaćoj svinjskoj masti i samo se takva priznaje, na mast se dodaje sitno sjeckani crveni luk pa tek onda gljive i obavezna domaća jaja. U mojoj verziji nema masti, kao ni luka. Crveni luk će fritaji dati pomalo slatkasti okus, što se meni toliko ne dopada pa taj korak uvijek preskočim.
A osim domaćih jaja, obavezan je i domaći kruh, mirisan i pun. Ovo je za mene savršeno mirisno jutro s kojim je lako krenuti u dan!
Dobar tek!
- malo ulja
- ukoliko volite: pola crvenog luka
- 4-5 vrganja
- 4 jaja
- po želji: 1 ljuta feferona
-
Na malo ulja, ukoliko volite prvo prodinstajte nasjeckani crveni luk, a kada luk omekani dodajte i narezane vrganje. Nemojte ih rezati pretanko, neka budu malo deblji.
-
Sve skupa dinstajte nekoliko minuta.
-
Tada u tavu razbijte jaja, promiješajte drvenom kuhačom, posolite i po želji dodajte ljute feferone.
-
Poslužite i uživajte - a umjesto klasične fritaje na tanjuru probajte ju poslužiti i u sendviču s malo svježe salate po izboru.
Recept i fotografije nastale u suradnji s Tognana posuđem