Šumska fritaja

Šumska fritaja s vrganjima

Živim u šumovitom kraju, okružena sam brdima Bilogore i Papuka, brdima bogatima s gljivama i svakakvim prirodnim blagom. Poslije prvih proljetnih i jesenskih kiša tata uvijek ide u lov na vrganje. U našoj obitelji ih jedemo oduvijek. Ja ih jako volim, njihov miris, okus, sve. Današnja fritaja upravo je s vrganjima, zato i nosi naziv šumska.

U nedostatku vrganja, slobodno ih zamijenite drugim svježim gljivama po želji. Na tržnicama, barem kod mene u Virovitici, uvijek se mogu pronaći šampinjoni, a u svojoj sezoni i vrganji, bukovače, lisičarke i crne trubače. Zavirite među šarene tezge, sigurno ćete pronaći neke gljive koje volite.

Ukoliko biste pak fritaju radili sa sušenim gljivama (vrganjima ili trubama) samo ih prije namočite u toploj vodi da omekane pa ih onda pirjajte na ulju.

Kod nas u Slavoniji se inače fritaja pravi na domaćoj svinjskoj masti i samo se takva priznaje, na mast se dodaje sitno sjeckani crveni luk pa tek onda gljive i obavezna domaća jaja. U mojoj verziji nema masti, kao ni luka. Crveni luk će fritaji dati pomalo slatkasti okus, što se meni toliko ne dopada pa taj korak uvijek preskočim.

A osim domaćih jaja, obavezan je i domaći kruh, mirisan i pun. Ovo je za mene savršeno mirisno jutro s kojim je lako krenuti u dan!

Dobar tek!

Šumska fritaja
Sastojci:
  • malo ulja
  • ukoliko volite: pola crvenog luka
  • 4-5 vrganja
  • 4 jaja
  • po želji: 1 ljuta feferona
Priprema:
  1. Na malo ulja, ukoliko volite prvo prodinstajte nasjeckani crveni luk, a kada luk omekani dodajte i narezane vrganje. Nemojte ih rezati pretanko, neka budu malo deblji.

  2. Sve skupa dinstajte nekoliko minuta.

  3. Tada u tavu razbijte jaja, promiješajte drvenom kuhačom, posolite i po želji dodajte ljute feferone.

  4. Poslužite i uživajte - a umjesto klasične fritaje na tanjuru probajte ju poslužiti i u sendviču s malo svježe salate po izboru.

Recept i fotografije nastale u suradnji s Tognana posuđem

Share this

Pin