Ne znam sjećaju li se neki od vas ovog brzog kolača? Kod nas se zove Supita, a neki ga zovu i Zljevanka. Mene podsjeća na djetinjstvo i mamu koja ga peče kada se neki gosti najave u zadnji tren. Redovito je voljela i još uvijek voli imati doma neki kolač za goste, po tome sam skroz na nju. Ovo je zaista brz i fin kolač sa svim sastojcima koje većinom imate u kuhinji, a možete ga nadograđivati u nedogled. On može biti samo s vrhnjem, a pekmezima i marmeladama, s višnjama i raznim voćem. Po želji.
Sastojci:
- 0.5 l jogurta ili kefira
- 3 cijela jaja
- malo soli
- šećer
- 1 vanil šećer
- meko brašno
- ulje
- kiselo vrhnje
- 2 šake ribizla ili nekog drugog voća
Priprema:
- Pećnicu upalite na 200 C i ostavite ju da se grije.
- Jaja smiksajte sa 3 žlice šećera, zatim dalje miksajući dodajte jogurt, prstohvat soli te 8 žlica mekog brašna.
- Probajte smjesu ako vam nije slatka dodajte još šećera.
- Tepsiju ili kalup u kojem ćete peći Supitu dobro nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta.
- Zatim ga izvadite i u njega ulijte smjesu za kolač, vratite u pećnicu na još 5 minuta da se dno zapeče.
- Operite voće, te 1 kiselo vrhnje pomiješajte sa 2-3 žlice šećera.
- Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelite preko nje kiselo vrhnje sa šećerom, a nakon toga pospite ribizle ili naslažite voće po želji.
- Vratite u pećnicu da se peče još oko 20-30 minuta do zlatno-smeđe boje.
U slast!
Sanja
YOU ARE INVITED TO FOLLOW MY CHRISTIAN BLOG
Upravo napravila!!Predobro izgleda i okus je odlican ??
Ovo je moja Mama pravila davno davno…. mislila sam da niko ne zna za supitu, jer nikad je nisam vidjela niti jela kod nekog drugog.
U mamino sjecanje napravit cU je ovaj vikend. HVala ti stO si mi ovim receptom stavila osmjeh na lice 🙂