Tarana za juhu

Ovo je recept za tjesteninu za juhu – tjesteninu kako ju radi moja, ali vjerujem i mnoge druge mame i bake. Recept je vrlo jednostavan, jednom jajetu dodaje se oštro brašno, najčešće od oka dok ne bude dovoljno tvrdo.

Mama i ja smo jedan dan mjerile kako bih si ovdje mogla zapisati neki univerzalni recept za taranicu i došle smo do mjere od devet žlica brašna, neovisno koliko je jaje, veliko ili malo.

Ukoliko se pitate od kud naziv taranica – pronašla sam da se radi o turcizmu. Tarana, taranica prema turskom tarhana, označava suho tijesto zrnata oblika.

U nekim dijelovima Hrvatske ovakvu tjesteninu nazivaju i ‘ribana kašica’. Bake tih krajeva rekle bi: “Zemeš oštroga brašna i jeno jajce i zamesiš na trdo i na ribeš zribaš kašicu. Ostaviš da se posuši. Isto more stati. Isto se meče kej rezanci.”

U biti, učinilo mi se zgodno i za neke poklone kad idem ljudima u goste pa vam zato recept donosim i ovdje.

Dobar tek!

5 from 1 vote
taranica za juhu
Tarana za juhu

U nekim dijelovima Hrvatske ovakvu tjesteninu nazivaju i 'ribana kašica'. Bake tih krajeva rekle bi: "Zemeš oštroga brašna i jeno jajce i zamesiš na trdo i na ribeš zribaš kašicu. Ostaviš da se posuši. Isto more stati. Isto se meče kej rezanci."

Sastojci:
 • 1 jaje
 • 9 žlica oštrog brašna
Priprema:
 1. Izmiješati jaje i oštro brašno. Mijesiti, odnosno gnječiti oko 5 minuta dok ne dobijete djelomično povezano, jako tvrdo tijesto koje će se dati ribati. Na trenutke će vam se učiniti da ne možete, ali možete. Ukoliko vam dio brašna otpadne iz kugle tijesta, ostavite ga sa strane, ne morate ga moći umijesiti, moguće da je jaje manje. Tijesto ne smije biti mekano, a kada ga skuhate u juhi vidjet ćete da se trud isplatio. Poslikala sam vam tijesto koje sam ja uspjela zamijesiti i vidi se da nije savršeno glatko, ne mora biti.

 2. Tvrdo tijesto naribajte uz pomoć krupne rende na suhu i čistu krpu.

 3. Ostavite ga na toplom, na krpi, da se osuši do sutradan.

 4. Osušeno tijesto spremite u škanicl ili staklenku i koristite po potrebi. Tjestenini je potrebno oko 8-10 minuta da se skuha u juhi.

 5. Čuvajte do 2 tjedna.

 

Share this

Pin

1 Comment

 1. Sedma

  Savršen omjer! do sada sam uvijek radila kao baka iz priče, 1 jaje i oštro brašno, odoka. Ovaj put sam odlučila potražiti prave mjere tako da uvijek ispadne savršeno. Prvi recept i ispalo je savršeno. Jedino nisam imala vremena čekati do sutradan jer se juha već kuhala 🙂

  hvala puno za recept.

  lp