Tikvica kao pizza i ponešto o kozjem siru

Ovo je za one dane kada poželite pojesti nešto lagano i zdravo, super je što to lagano i zdravo u sebi sadrži i riječ Pizza. Da, tako je, ovdje tikvica glumi tijesto za pizzu, a ostalo povrće nadjev. Nadjev je po vašoj želji, ja sam koristila sezonsko povrće, ono što imam doma, ubacila sam i kozji sir Sirane Gligora. Kozje sireve inače ne volim, no ovaj Kozlar volim pojesti i sam i pečen i u tijestu, svakako mi je fin. Zato sam zbog ove kombinacije još sretnija, jer kozji sirevi slove kao najbolji i najzdraviji na svijetu.

Kozji sir

Kozlar je inače sir proizveden iz kozjeg mlijeka od domaćih pasmina koza s otoka Paga i Ravnih Kotara. Odlikuje ga visoka nutritivna vrijednost i ljekovitost. Proteini, vitamini i zdrava masnoća koju nam nudi kozji sir dovoljan su razlog zašto ovaj sir mnogi vide kao lijek. Zbog visokog sadržaja proteina preporučuje se u trudnoći, sportašima i osobama koje su često izložene velikim fizičkim naporima.

Može se konzumirati i kao zamjena za meso, a pedijatri ga često preporučuju u prehrani djece, zbog minerala koje sadrži (kalcij, magnezij, fosfor..), a koji su jako važni u formiranju koštanog sustava.

Kozji sir snižava razinu šećera i kolesterol, a ima i dokazana antikancerogena svojstva. Kozji sir sadrži kiselinu – triptofan poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca stimulira lučenje serotonina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Zato, kada ste nervozni ili premoreni, gricnite malo kozjeg sira i poboljšajte raspoloženje, utažiti ćete glad , a nećete se opteretiti suvišnim masnoćama i kalorijama. On nema mnogo kalorija ni ugljikohidrata, pa je odličan i kod mršavljenja.

Odličan je i za imunitet, pa ako pazite na svoje zdravlje, svakako ga uvrstite u svoju prehranu.

Recept

Tikvica kao pizza
Ovdje tikvica glumi tijesto za pizzu, a ostalo povrće nadjev. Nadjev je po vašoj želji, ja sam koristila sezonsko povrće, ono što imam doma.
Sastojci:
 • tikvica
 • paradajz sos
 • origano sol, papar
 • paradajz
 • sir
 • kiselo vrhnje
 • feferona
Priprema:
 1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite masni papir.
 2. Tikvicu operite, nemojtu ju guliti. Narežite ju na malo deblje ploške, te ih poslažite na tepsiju.
 3. U manjoj posudici izmješajte paradajz sos, sol, papar i origano. premažite time tikvice.
 4. Paradajze narežite na ploške, poslažite na tikvice. Malo još posolite.
 5. Na paradajz sada možete naribati tikvicu, pa sir. Gore staviti kiselo vrhnje, nasjeckanu feferonu i dodatno malo popariti.
 6. Stavite peći dok tikvica ne omekša. Zavisno od pećnice - oko 30 minuta.
 7. Po vrhu možete po želji staviti listiće svježeg bosiljka.

 

Share this

Pin

2 komentara

 1. Odlična mi je ova pizza od tikvica!

 2. Izgleda jako lijepo, kozji sir je dosta jakog mirisa ako se dobro sjećam, no čula sam već koliko je dobar za zdravlje pa svakako mislim da je dobro probati ga.