Torta od bazge i limuna

Jedna od mojih najdražih torti je upravo ova od bazge i limuna. Mekan i sočan biskvit natopljen sokom od bazge te krema od sira za mene su savršen spoj.

Neka vam bude u slast!

5 from 1 vote
Torta od bazge i limuna
Sastojci:
Sastojci za biskvit promjera od 18 do 23 cm:
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 130 ml tekućeg jogurta
  • 70 ml ulja
  • korica 1 limuna
  • 190 g griza
  • 1 žličica Dolcela praška za pecivo
Sastojci za preljev:
  • 1 dl sirupa od bazge
  • 40 g šećera
  • 50 ml soka od limuna
Sastojci za kremu od sira:
  • 300 g krem sira
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 2 žličice arome vanilije
  • 130 g mljevenog šećera u prahu
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 180°C i ostavite da se grije.
  2. Kalupu za torte dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.
  3. Pjenasto izmiksajte jaje i šećere, dodajte ostale sastojke i sve spojite mikserom.
  4. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Torta će tako ostati sočnija i vlažnija.
  5. Pečenu tortu ohladite pa je izbodite vilicom ili slamkom te je prelijte preljevom kojeg ste prethodno prokuhali u manjem lončiću.
  6. Ako ste tortu pekli u kalupu promjera 18 cm, možete je prerezati popola pa mazati kremom. Ako ste je pekli u većem kalupu, kremu samo nanesite na tortu.
  7. Za kremu od sira izmiksajte krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute sve dok ne postane kremasto. U kremu prosijte šećer u prahu (obavezno prosijati) i još jednom sve izmiksajte dok ne dobijete lijepu, glatku kremu.
  8. Kremom premažite prohlađenu tortu, a ukoliko ste biskvit rezali, tada ju filajte u kalupu i neka se u kalupu i ohladi.
  9. Ukrasite po želji. Ukoliko ćete također koristiti razno cvijeće peteljke možete obložiti prozirnom folijom ili prozirnu foliju stavite na tortu pa na nju poslažite cvijeće. Prije degustacije cvijeće maknite, osim ako koristite jestivo cvijeće.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Mira

    Lako ju je napraviti, sočna i preukusna.

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.