Uskrsna peciva – gnijezda

uskrsna peciva

Razmišljala sam o Uskru i posvećivanju hrane, starim košarama punim hrane, kruh, peciva, pisanice, sve to pokriveno svečanim stolnjakom u rukama naših baka.

Poželjela sam zamijesiti nešto uskrsno, nešto što bi pasalo u jednu takvu košaru za posvetu i zamijesila sam ova peciva.

Ja sam koristila svoje tijesto za platenicu, koje je slatko, mliječno, mekano i lako se s njim radi i svašta oblikuje. Mijesila sam ga u Kenwood Chef Titanium mikseru, ali vi možete zamijesiti i rukama.

Nadam se da ćete se odvažiti i da će vam biti fino.

Neka vam bude u slast!

Uskrsna peciva – gnijezda
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml ulja
Dodatno:
  • 1 jaje za premazivanje
  • po želji: šećerne perle ili listići badema
  • oko 10 tvrdo kuhanih jaja
Priprema:
  1. Mlijeko malo zagrijte da bude toplo.

  2. Sve sastojke skupa s toplim mlijekom stavite u posudu i zamijesite glatko, mekše tijesto.

  3. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
  4. Uzdiglo tijesto malo pobrašnite, premijesite pa ga razdijelite na otprilike 20-ak kuglica.

  5. Svaku kuglicu rastanjite u valjak.

  6. Uzmite po dva valjka od kojih složite gnijezdo kao na slikama pa ga premjestite u tepsiju obloženu masnim papriom za pečenje.

  7. U sredinu svakog gnijezda umetnite kuhano jaje koje može biti obojano, a i ne mora. Malo još rukama lijepo oblikujte i ostavite na toplom da se diže još otprilike pola sata dok vi zagrijete pećnicu.

  8. Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
  9. Gnijezda tek prije samog pečenja premažite umućenim jajetom (mažite samo tijesto ne kuhana jaja) i po želji pospite šećernim perlama ili listićima badema.

  10. Gnijezda skupa s jajima stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, negdje će biti gotova već za 20 minuta, u nekoj će možda trebati duže.

U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.