Razmišljala sam o Uskru i posvećivanju hrane, starim košarama punim hrane, kruh, peciva, pisanice, sve to pokriveno svečanim stolnjakom u rukama naših baka.
Poželjela sam zamijesiti nešto uskrsno, nešto što bi pasalo u jednu takvu košaru za posvetu i zamijesila sam ova peciva.
Ja sam koristila svoje tijesto za platenicu, koje je slatko, mliječno, mekano i lako se s njim radi i svašta oblikuje. Mijesila sam ga u Kenwood Chef Titanium mikseru, ali vi možete zamijesiti i rukama.
Nadam se da ćete se odvažiti i da će vam biti fino.
Neka vam bude u slast!
- 400 ml toplog mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
- po želji: šećerne perle ili listići badema
- oko 10 tvrdo kuhanih jaja
-
Mlijeko malo zagrijte da bude toplo.
-
Sve sastojke skupa s toplim mlijekom stavite u posudu i zamijesite glatko, mekše tijesto.
-
Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
-
Uzdiglo tijesto malo pobrašnite, premijesite pa ga razdijelite na otprilike 20-ak kuglica.
-
Svaku kuglicu rastanjite u valjak.
-
Uzmite po dva valjka od kojih složite gnijezdo kao na slikama pa ga premjestite u tepsiju obloženu masnim papriom za pečenje.
-
U sredinu svakog gnijezda umetnite kuhano jaje koje može biti obojano, a i ne mora. Malo još rukama lijepo oblikujte i ostavite na toplom da se diže još otprilike pola sata dok vi zagrijete pećnicu.
-
Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
-
Gnijezda tek prije samog pečenja premažite umućenim jajetom (mažite samo tijesto ne kuhana jaja) i po želji pospite šećernim perlama ili listićima badema.
-
Gnijezda skupa s jajima stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, negdje će biti gotova već za 20 minuta, u nekoj će možda trebati duže.