Ovo jelo kod većine vas poznato je pod nazivom – uštipci, kod mene se doma zovu – žličnjaci, zato što se vade žlicom. Ovo je jelo mojeg djetinjstva, obožavala sam ih tada, obožavam ih i danas. Bilo je vrijeme da ih i sama naučim raditi, mama to uvijek radi od oka, imala sam nekoliko pokušaja i ja od oka, ispala je živa katastrofa. Onda sam jedan dan rezervirala mamu i rekla joj, haj’mo izmjeriti sastojke, pa da za mene i moje čitatelje to ne bude od oka, nego da nam uspiju. Znate što, uspjeli su, a omjeri su super jednostavni i okrugli. Sada ovo tradicionalno jelo još dugo može živjeti u u mojoj i vašoj kuhinji.
Recept
- 4 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 žličica suhog kvasca
- 500 g mekog brašna
- 2 cijela jaja
- 2 žličice soli
- 1 l ulja za prženje
-
Zagrijte mlijeko sa žličicom šećera, neka bude mlako, nikako vruće.
-
Mlijeku dodajte kvasac i ostavite da nabubri kojih 10-ak minuta.
-
Brašno stavite u posudu za miksanje, dodajte mu 2 cijela jaja, sol i uzdignuti kvasac s mlijekom. Sve zajedno izmiksajte da se spoji. Pokrijte i ostavite na toplom kojih 10-15 minuta.
-
U dubokom loncu zagrijte litru ulja.
-
Uzmite žlicu, uronite ju u ulje, zatim njome zagrabite tijesto iz posude, pa stavite žličnjak u ulje. Gotovi su kada dobe rumenu boju, računajte oko pola minute-minutu sa svake strane.
Trackbacks for this post