Vanilice

Dolcela Vanilice

 
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije

Obožavam tradiconalne recepte poput ovog. Vanilice u sebi kriju neke od najljepših okusa prošlih vremena, a to su za mene mljeveni orasi, džem od marelica i svinjska mast. Prhki, mekani, mirisni keksi koje svi vole, ne samo zbog okusa, prednost im je i to što mogu stajati tjedan dana u zatvorenoj limenoj kutiji, a svojim stajanjem postaju samo još bolji.

Svinjsku mast možete nabaviti u mesnicama i u trgovačkim lancima, pakiraju ju u kantice. Ukoliko pak ne jedete svinjsku mast, odlična zamjena je biljna mast koju također imate u gotovo svim trgovinama, pronaći ćete ju na policama pored maslaca i margarina.

Zbog te svoje karakteristike krase mnoge blagdanske stolove, zato vam ih donosim sada, kao ideju da krase i vaš blagdanski stol. Recept vam donosim u punim omjerima, pa dio možete podijeliti i još uvijek ćete imati dovoljno. Osim ako imate veliku obitelj kao ja pa malo po malo i nestat će u par dana.

Kroz ovaj recept vam želim predstaviti i Dolcelin vanilin šećer u prahu. U njega se valjaju ove Vanilice, od tud im dolazi i naziv. Osim u ovom receptu, vanilin šećer u prahu možete dodati i u razne druge slastice, možete ga koristiti za pojačavanje arome vanilije u različitim kremama, tijestima za kolače, tortama i preljevima, u pripremi napitaka te za posipavanje slastica. Ja sam jednostavno oduševljena. Vjerujem da ćete i vi biti.

U slast!
 

Vanilice
Vanilice su odličan blagdanski keks koji možete pripremiti nekoliko dana unaprijed. U njemu se kriju stari provjereni okusi naših baka - mast, orasi, džem od marelice i mljeveni vanilin šećer.
Sastojci:
Sastojci za oko 120 keksi, odnosno 60 komada
Priprema:
  1. Svi sastojci neka vam budu sobne temperature.
  2. Pećnicu upalite da se grije na 200C.
  3. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje.
  4. Mikserom umutite mast sa šećerom. Dodajte jedno po jedno cijelo jaje, stalno mutite. Zatim dodajte mljevene orahe, pa brašno.
  5. Zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto. Stavila sam vam sliku kako treba izgledati zamiješeno, meni je trebalo kojih 700 g brašna, pa i vi krenite s toliko.
  6. Stol dobro pobrašnite i razvucite tijesto na debljinu oko 0.5 cm, a može i tanje. slobodno si tijesto prilikom valjanja pobrašnite i odozgora.
  7. Kekse režite modlicom po želji ili najbolje s malom čašicom od rakije.
  8. Kekse slažite na gusto u tepsiju i pecite oko 5-7 minuta. Zavisi od pećnice, ali nikako duže od 7. Oni samo trebaju malo porumeniti.
  9. Dok se prva tura peče, vi pripremite drugu za pečenje.
  10. Kekse još vruće možete ljepiti s malo džema od marelice, odmah ih uvaljajte u vanilin šećer u prahu i spremite u limenu kutiju da malo odmore.
  11. Možete ih jesti odmah. Keksi mogu stajati zatvoreni u kutiji tjedan dana.
Napomena:

Svinjsku mast možete nabaviti u mesnicama i u trgovačkim lancima, pakiraju ju u kantice. Ukoliko pak ne jedete svinjsku mast, odlična zamjena je biljna mast koju također imate u gotovo svim trgovinama, pronaći ćete ju na policama pored maslaca i margarina.
Umjesto gotovog vanilin šećera, kekse možete uvaljati i u običan šećer u prahu.
Od ove količine ćete dobiti veliku punu kutiju keksi. Peći ćete 6 tura malih keksića ili manje tura ukoliko ćete raditi veće kekse, ali meni su ovako male najljepše za jelo.
Ovi keksi su idealni za blagdane, jer ih možete pripremiti nekoliko dana unaprijed i svojim stajanjem postaju sve ukusniji.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Aleksandra Tomic

    Sanjice stvarno fantasticne vanilice,ja posebno volim ove sto se umese sa mascu budu mi prhke i preukusne…