Jelo moje mladosti, kada se prisjećam što smo jeli kad’ smo bili mali, ovo je jedno od tih jela. Osim pileće, vjerojatno najkuhanija juha u našem domu. Kuhali smo je dok smo bili bolesni, zimi, lječili smo njome probavne tegobe, davala nam je snagu, njome se čak liječi i mamurluk. Danas je tu kao recept, za neke nove generacije, da znaju omjere i postupak, ma da se ne zaboravi.
Recept

Zafrigana juha
Tradicionalni recept za zafriganu juhu, poznatu i pod nazivom - prežgana juha.
Sastojci:
- 1 dcl ulja
- 1 komadić češnjaka
- 4 žlice brašna
- 1.3 l hladne vode
- 1 žličica crvene paprike
- 2 žličice soli
- 2 cijela jaja
Priprema:
-
Ulje staviti u lonac, dodati mu nasjeckani češnjak, popržiti samo da malo zamiriši, na to dodati brašno, stalno miješajući popržiti dok malo ne potamni.
-
Zatim dodati hladnu vodu, crvenu papriku i sol.
-
Kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha oko 10 minuta, trebalo bi stalno miješati jer se zafrig zna zaljepiti za dno.
-
Kada prokuha dodajte 2 izmućena jaja i kuhajte još nekoliko minuta.
-
Ukoliko volite možete u juhu dodati i rižu ili na kraju malo poslužiti uz malo narezanog kruha, propečenog ili ne, po ukusu.
Kod nas se to zove prežgana juhica… jedino izostavljamo češnjak..
Da da prežgana, a može se češnjak izostaviti, ja volim 🙂 Svagdje bih ga trpala 😀
Moja baka je dodala kima, pa ga i ja stavim. Danas sam se sjetio zagrijane juhe i našao ovaj recept tako da ću ju sad skuhati.