Video recept: Zapečena fritata

 

U današnjem video receptu donosim vam jednu finu sezonsku kombinaciju idealnu za doručak vikendom kada imate vremena plesati i uživati u kuhinji. Fritata je odlična i hladna, pa ju to čini idealnom i za gablec ili neki brunch s prijateljima.

Fritata je zapravo malo drugačiji oblik našeg omleta, radi se kao palačinka s puno slanih sastojaka. Ja sam koristila Baranjsku dimljenu kobasicu, svježi špinat s tržnice, zelenu papriku i feta sir. Vi u svojoj fritati možete kombinirati okuse koje vi želite i volite.

Također, ja sam svoju fritatu odlučila zapeći, to je stvarno kratko, dok ju vi radite na tavi, pećnica se grije i onda je kroz 5-10 minuta gotova. Ukoliko vaša tava ima poklopac, tada gornji dio fritate možete završiti i tako da poklopite tavu i da se svi sastojci termički obrade pod parom.

Još jedan od načina kako fritatu ispeći s obje strane je da je okrenete doslovno kao što pečete palačinke i popržite s obje strane. Rekla sam vam, recept je baš za igranje i plesanje po kuhinji, odnosno uživanje u ovim zvukovima krčkanja kobasice i mirisima koji prožimaju dom kada ju pripremate.

Ja sam špinat ulovila na tržnici, mnogi ga uzgajaju i sada po zimi pa već ima mladog, a u fritatu možete ubaciti i luk, poriluk, kukuruz, netko ubacuje i brokulu, kombinacije su stvarno razne.

Mašti na volju i dobar tek!

Zapečena fritata
Jednostavan recept za zapečenu fritatu. Fritata je odlična za doručak, gablec ili brunch jer je jako fina i hladna. Stvorite vašu kombinaciju okusa i bacite se na pripremu.
Sastojci:
Priprema:
  1. Pećnicu stavite da se grije na 200 C ili ovaj korak preskočite ukoliko ćete koristiti neki drugi način iz teksta gore.
  2. Narežite kobasicu na skroz sitno i popržite ju na malo masnoće. Odaberite masnoću po vašoj želji (mast, ulje, maslac..). Nemojte skroz šparati na masnoći kako vam se jaja kasnije nebi zaljepila.
  3. Na proprženu kobasicu dodajte nasjeckanu papriku, pržite ju dok malo ne omekani.
  4. Zatim dodajte špinat, ostavite ga da malo omekani.
  5. istucite jaja u posebnoj posudi te ih začinite po želji. Izlijte ih u tavu i smanjite vatru. Sve skupa kuhačom malo promiješajte.
  6. Ostavite fritatu da se prži nekoliko minuta dok se ne stvori 'palačinka' od jaja.
  7. Za kraj posipajte feta sir.
  8. Zapecite fritatu u zagrijanoj pećnici oko 5 minuta. Ovo možete jedino ako imate tavu koja smije u pećnicu, vodite računa o ovome.
  9. Fritatu poslužite uz puno salate po želji.
  10. Po njoj dodatno gore možete naribati i grana padano ili parmezan.
Napomena:

Vi se možete igrati sastojcima, no baza od 6 jaja je uvijek ista.
U jaja možete umiješati i parmezan.
Ja koristim odličnu zamjenu za feta sira koju kupim komadno na delikatesi u Kauflandu. Vi možete koristiti sir po svojoj želji.

Share this

Pin