Zovem ju zimska torta – jer ju uvijek pravim u jesen i zimu. Želim da ju i vi zapamtite pod ovim nazivom, sigurno je lakše nego torta od mrkve, bundeve, grisa i oraha.
Iako ovo upravo je takva torta – nekoga će podsjetiti na tortu od mrkve, nekoga na onu od bundeve, netko će taman osjetiti orahe, a gris je tu da torta ne bude suha, već sočna, mekana, da se topi u ustima.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Ova torta je raj za nepce, pečem ju još od prošle zime i svatko tko ju je probao zaljubio se. Ovo je Noina torta, njome smo obilježili njegovo rođenje prošle zime i nju sam pekla njemu za rođendan ovog Božića, a danas ju donosim vama ovdje, da nam svima ostane zapisana i u online svijetu.đ
Neka bude ovdje zapisana kao podsjetnik na lijepe momente kada smo se njome sladili u našim domovima.
U slast!
Jednostavna torta gdje sve sastojke izmješate mikserom, izlijete u kalup i pečete. Krema se ne kuha, također se samo izmiksa i najfinija je na svijetu. Tortu možete raditi u kalupu od 18 cm kao ja danas ili u onom većem od 24 cm.
- 2 jaja
- 170 g smeđeg ili običnog šećera
- 1 dcl ulja
- 230 g pirea od bundeve
- 50 g sitno naribane sirove mrkve
- 130 g grisa
- 100 g mljevenih oraha
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica začina za medenjake
- 1 žličica cimeta
- dva prstohvata mljevenog klinčića
- po želji može i malo naribane narančine korice
- 300 g krem sira (poput Abc sira i sl.)
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 žličice arome vanilije ili BAM paste od vanilije
- 130 g mljevenog šećera u prahu (može i više g)
-
Pire od bundeve možete napraviti i par dana unaprijed, ono što je bitno je da je bundeva hladna prije nego ju stavljate u kolače. Ja većinom koristim Butternut tikvu, uvijek ju skuham jer mi je tako najbrže, no vi možete koristiti i neku drugu, a osim od kuhane, pire možete napraviti i od pečene bundeve.
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
-
Maslac za kremu stavite na sobnu temperaturu.
-
Kalupu za torte dno obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite.
-
Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, zatim dodajte ostale sastojke, sve skupa spojite mikserom.
-
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 30 minuta (najbolje poznajete svoju pećnicu, možda će se u vašoj peći 40 minuta). Torta će ostati sočnija i vlažnija.
-
Pečenu tortu ohladite. Ukoliko ste ju pekli u kalupu promjera 18 cm možete ju kao ja prerezati po pola pa filati kremom. Ukoliko ste ju pekli u većem kalupu (24-25 cm) tada kremu samo nanesite gore na tortu.
-
Za kremu od sira miksajte krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute, sve dok ne postane kremasto. Zatim u kremu prosijte šećer u prahu (obavezno prosijati) i još jednom sve izmiksajte dok ne dobijete lijepu glatku kremu. Ukoliko vam krema nije dovoljno slatka, dodajte još 20-30 g šećera.
-
Kremom premažite prohlađenu tortu.
-
Ukrasite po želji.
Skuhana bundeva ili pečena???
Draga Mariana, svejedno je, ja većinom koristim Butternut tikvu i uvijek ju skuham jer mi je tako najbrže. Nadodala sam i to u opis recepta, hvala ti na pitanju jer sam skroz smetnula s uma taj dio 🙂
Za vikend sam imala goste na rucku i za desert sam im pripremila tvoju zimsku tortu. Samo da ti kažem da je pokupila pozitivne komentare. U početku im nisam željela otkriti sastojke da ne donesu odmah krivi sud zvog bundeve i mrkve ?, tek
kada su rekli da je ukusna
Torta je mrak! Jako podsjeĆa na okus Kinder milksnite! ?
Divna torta, jedna od najdražih! Taman je sezona bundeva pa će bit lako za nabavit, a ostatak namirnica je trenutno u Plodiama na akciji https://ekatalog.hr/plodine-katalog/
Kako prilagoditi sastojke za kalup od 26 cm? 🙂
Nisam ni ja najbolja s matematikom, ali možda jednu i pol mjeru ako je kalup veći 🙂
KOliko cca sirove bundeve treba za 230g pire-a?
Draga Vedrana, možda maksimalno 400 g, ona kuhanjem ne izgubi toliko na gramaži. Ja često skuham više pa radim i palačinke, ili iskoristim za kuglof i slično ako mi ostane.
Pozdrav, ako je kalup 22 cm, ne treba povecavati mjere? Hvala
Ne treba, samo torta onda može ići u jednom sloju biskvit, u jednom krema i gore ukrasi 🙂
Što staviti u tortu umjesto pirea od bundeva?
Možete kuhanu mrkvu, možda i pekmez ili džem, naribanu jabuku..