Banana kruh

c Ovo je kolač za situaciju kada vam svekrva dođe i kaže donijela sam banane, ove 3 prezrele i smeđe ću baciti, ali od ovih novih možemo raditi onaj kolač s bananama. Vi kažete, nemojte baciti, napraviti ću odmah kolač od njih, i napravite ga, za 45 minuta ga već možete jesti. A dok se on peče, vi se spremate za zumbu, izvadite kolač van i odete, a ukućanima ostavite fine mirise da guštaju.

U ovaj kolač idu smeđe banane, najbolje su one prezrele, koje nitko ne voli, ali u ovom kolaču funkcioniraju savršeno.

U ovaj kolač možete dodavati razne namirnice, ja sam ovoga puta dodala kokos i nasjeckanu čokoladu, jednom sam u njega dodala orahe i čokoladu. Zavisi kako ste raspoloženi, za koga ga radite ili što trenutno imate u kuhinji.

U kolaču sam prvi put koristila domaći maslac, onaj EUROMILK Mljekare. Nedavno sam upoznala Doroteju, popile smo kavu kod mene u Virovitici, donijela mi je punu vrećicu njihovih proizvoda. Ostala sam oduševljena. Puno vas već poznaje njihove proizvode i koristi ih u svojoj kuhinji, ja sam se tek sada susrela s nekima, pa tako i sa maslacem.

Oni rade Zagrebački puter kojeg karakterizira izrazito žuta boja, odličan okus tradicionalnog maslaca kakav su prije radile bake tog kraja. Domaće je domaće, jednostavno je.

U slast!

Recept

5 from 1 vote
Banana kruh
Banana kruh
Prep Time
10 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
50 mins
 
Najjednostavniji i najbrži banana kruh.
Sastojci:
  • 3 zrele banane
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca možete staviti i margarin
  • 1.5 šalica mekog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • po želji kokos čokolada, orasi, bademi, lješnjaci...
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
  2. U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i otopljeni maslac. Sve zajedno dobro izmiješajte.
  3. Zatim u to dodajte brašno, šećer i sodu bikarbonu. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte pjenjačom.
  4. Po želji sada dodajte šaku-dvije kokosa, čokolade po želji, šaku dvije oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća, kakaa...
  5. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Probajte sa čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha. Normalno je da kolač potamni, neće izgoriti, ne brinite. Ja sam pekla u tepsiji srednjeg promjera, onoj starinskoj bakinoj, ona je 17*29 cm. Pa se držite tih nekih okvira.
  6. Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.
Napomena:

Šalica je ona za čaj (2.5-3 dcl)

Share this

Pin

24 komentara

  1. Super jednostavno, a izgleda jako fino 😉 Sigurno ide na “bookmark” i čeka neke sljedeće smeđe banane 😉

  2. Nisam ga nikad probala, a izgleda tako fino i jednostavno za napraviti. Sastojke imam, za koji dan kad banane još malo sazriju svakako ću ga napraviti! 🙂

  3. Obožavam banana bread, pogotovo onaj u kojeg ide i naribana jabuka, taj je najsočniji i najukusniji od svih koje sam probala.

  4. i ja bas volim banana bread! =))

  5. Anonymous

    u kojem ‘obliku’ dodajemo cokoladu u smjesu ? naribanu, na kockice ? 🙂 zvuci odlicno!

  6. Anonymous

    Šalica je od 2 dcl ili?

  7. Anonymous

    Joj ispričavam se draga, nisam vidjela,navratila nabrzinu �� banane prezrele, ne mogu čekati ☺pozdrav i hvala na brzom odgovoru, pratim sve tvoje recepte, i čekam ih sa nestrpljenjem.. ��

  8. lea

    Sinoć pekla (uz dodatak mljev.lješnjaka i kokosa), u manjem četvrtastom kalupu za kruh. Ispao baš kao kruščić….odličan kolač, naročito meni koja volim takve biskvitaste kolače puno više nego kremaste.
    Bas sam happy!!

    • Bas sam sretna, drago mi je da ti je super ispao, meni se tako jako dugo pece, imam ovu pecnicu na ventilator, pa izbjegavam 🙂 mada kao i ti volim taj oblik ‘kolača kruha’ 🙂

      • lea

        i ja sam radi oblika izabrala taj kalup…. ukusniji mi je kolač koji mi je i na oko “po gustu”,haha. Super si i super su mi recepti…sve sam ih poskidala u svoju recipe box i – čekaju red. Javim kako koji napravim (kad savladam umetanje slika,idu i one). :*

  9. katarina

    Draga Sanja,
    nabasala sam na tvoj blog još prije možda pola godine ili više, i to slučajno, dok sam tražila recept za flammkuchen. Od tada sam probala i neke druge recepte, a ovaj je “prelio čašu” i odlučila sam ostaviti komentar. 🙂 Danas sam drugi put radila ovaj kruh… I prefin je! I nema više crnih banana u smeću. Prvi put sam dodala rogač, a danas kokos i komadiće badema, nešto manje šećera i integralno brašno, umijesto običnog i ova druga verzija mi se puno više sviđa. Usput, sviđaju mi se tvoji recepti i fotke i hvala što ih tako nesebično dijeliš i što stvarno sve detaljno objasniš i ništa ne skrivaš. Veselim se novim receptima:)
    Pozdrav iz moje kuhinjice,
    K.

    • Draga Katarina, hvala ti puno na komentaru 🙂 Ljepše mi je dok ih ostavljate, onda imam dojam da ne pričam sama sa sobom 🙂 Zato se slobodno uvijek javi kada budeš u mogućnosti. Ja npr. nisam uopće voljela Banana kruh, dok nisam isprobala ovaj recept 🙂 Zato je dobio mjesto ovdje, jer je tako fin i jednostavan, drago mi je da je i isproban s vaše strane 🙂 Smeđe banane nitko ne voli 😀

  10. Antonija

    Bok domaćice!
    na tvoj rad sam naletjela sasvim slučajno na facebooku i pratim ga od samih početaka. Zaljubila sam se u tvoje lijepe fotografije hrane, jednostavne recepte i želju za dijeljenjem znanja u kulinarstvu.

    Danas sam po prvi put radila banana bread i to po ovom receptu i super je ispao. dodala sam po svom guštu krupno narezanu čokoladu i malo ruma.

    Svakako preporučam! 🙂

    • Antonija, od srca ti hvala na ovom lijepom komentaru 🙂
      Uhh čokolada i banane da, rum i ja volim, ali moji ukućani ne pa ga tako rijetko koristim 🙁 😀

  11. Nena

    Bok svima, jučer sam odlučila iskoristiti točkaste banane i napravila kolač po vašem receptu. Smanjila sam količinu šećera na pola i dalje je prepresladak (čak i mom dečku kojem nikad ništa nije preslatko). Također mi se duže pekao, skoro sat i dvadeset. Aliii…aroma i tekstura prekrasna, svakako ću pokušati opet, ali s manjom količinom šećera 🙂

    • Možda su banane bile baš baš slatke, inače stvarno nije presladak, barem nama, ali dobro svi smo drugačije navikli jesti 🙂 U kakvom kalupu si ga pekla? Nikako se nebi smjeo peći tako dugo?

  12. Ovaj recept mi je simply the best. Radim ga cesto, dodam mljevene orahe, blansirane bademe na krupno sjeckane – 100g iz lidla, cimet, nekad rum i aromu vanilije. Svi koji su probali ovaj banana bread slazu se da je najbolji 🙂 naprosto je neodoljiv, a recept super jednostavan! Hvala ti na receptu 🙂

  13. Ivana Božić

    Kako je finooooo. mljac.
    pravila sam sa brasnom od slanutka jer ne smijem gluten.Stavila cokolade, cimeta, bADEMA a umjesto šećera med.

  14. Ivana Božić

    Kako je finooooo. Mljac.
    Pravila sam sa brasnom od slanutka jer ne smijem gluten. STAVILA cokolade, cimeta, bADEMA a umjesto šećera med.

Trackbacks for this post

  1. Banana muffini - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment