Uštipci – Žličnjaci

Ovo jelo kod većine vas poznato je pod nazivom – uštipci, kod mene se doma zovu – žličnjaci, zato što se vade žlicom. Ovo je jelo mojeg djetinjstva, obožavala sam ih tada, obožavam ih i danas. Bilo je vrijeme da ih i sama naučim raditi, mama to uvijek radi od oka, imala sam nekoliko pokušaja i ja od oka, ispala je živa katastrofa. Onda sam jedan dan rezervirala mamu i rekla joj, haj’mo izmjeriti sastojke, pa da za mene i moje čitatelje to ne bude od oka, nego da nam uspiju. Znate što, uspjeli su, a omjeri su super jednostavni i okrugli. Sada ovo tradicionalno jelo još dugo može živjeti u u mojoj i vašoj kuhinji.

Recept

Uštipci - Žličnjaci
Recept koji je poznat kao onaj 'od oka' sada je dobio točne mjere za sve kuharice početnice poput mene.
Sastojci:
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 500 g mekog brašna
  • 2 cijela jaja
  • 2 žličice soli
  • 1 l ulja za prženje
Priprema:
  1. Zagrijte mlijeko sa žličicom šećera, neka bude mlako, nikako vruće.
  2. Mlijeku dodajte kvasac i ostavite da nabubri kojih 10-ak minuta.
  3. Brašno stavite u posudu za miksanje, dodajte mu 2 cijela jaja, sol i uzdignuti kvasac s mlijekom. Sve zajedno izmiksajte da se spoji. Pokrijte i ostavite na toplom kojih 10-15 minuta.
  4. U dubokom loncu zagrijte litru ulja.
  5. Uzmite žlicu, uronite ju u ulje, zatim njome zagrabite tijesto iz posude, pa stavite žličnjak u ulje. Gotovi su kada dobe rumenu boju, računajte oko pola minute-minutu sa svake strane.

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog
  2. yacon syrup dr oz show
  3. Blinds

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.