Poznajem jednu Svjetlanu od koje uvijek dobijem fine recepte, kod njih, kao i kod mene uvijek ima finih kolača i kada dođete kod njih na kavu znate da ćete isprobati nešto novo.
Isto je bilo s ovom baklavom, prepisala sam recept iz njene tekice i bacila se na pripremu da ga prenesem i vama.
Znam da sada nema svježih višanja, ali uvjerena sam da ste kao i ja spremili koju vrećicu u škrinju.
Sada ju izvadite i iskoristite u baklavi koja doslovno osvježava.
U slast!

- 1 pakiranje kora za pite i savijače
- 2 čaše tekućeg jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mineralne
- 3 jaja
- 1 vanil šećer
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- oko 500 g višanja
- 3 čaše vode
- 2.5 čaše šećera
- 
										Pećnicu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od pećnice ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave. 
- 
										U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe. 
- 
										U tepsiju stavite jednu koru - premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (ja si izbrojim kore pa otprilike znam) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje. 
- 
										Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore. 
- 
										Zadnju koru ne mažite s ničim. 
- 
										Izrežite baklavu u kocke ili rombove. 
- 
										Stavite da se peče oko 30 minuta. 
- 
										Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope. 
- 
										Na baklavu možete staviti uteg kako bi vam kore bile ravne - stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta. 




Jutros sam napisala svoj prvi post, možda dođe i drugi, nakon toga išla sam potražit recept za baklavu i naišla na tebe..
predivno, prefino, bravo sanja..