Baklava s orasima i višnjama

Baklava s orasima i višnjama

Poznajem jednu Svjetlanu od koje uvijek dobijem fine recepte, kod njih, kao i kod mene uvijek ima finih kolača i kada dođete kod njih na kavu znate da ćete isprobati nešto novo.

Isto je bilo s ovom baklavom, prepisala sam recept iz njene tekice i bacila se na pripremu da ga prenesem i vama.

Znam da sada nema svježih višanja, ali uvjerena sam da ste kao i ja spremili koju vrećicu u škrinju.

Sada ju izvadite i iskoristite u baklavi koja doslovno osvježava.

U slast!

5 from 1 vote
Baklava s orasima i višnjama
Baklava s orasima i višnjama
Sastojci:
  • 1 pakiranje kora za pite i savijače
Sastojci za baklavu:
  • 2 čaše tekućeg jogurta
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mineralne
  • 3 jaja
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g sjeckanih oraha
  • oko 500 g višanja
Sastojci za preljev:
  • 3 čaše vode
  • 2.5 čaše šećera
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od pećnice ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave.

  2. U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe.

  3. U tepsiju stavite jednu koru - premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (ja si izbrojim kore pa otprilike znam) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje.

  4. Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore.

  5. Zadnju koru ne mažite s ničim.

  6. Izrežite baklavu u kocke ili rombove.

  7. Stavite da se peče oko 30 minuta.

  8. Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope.

  9. Na baklavu možete staviti uteg kako bi vam kore bile ravne - stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta.

Baklava s orasima i višnjama

U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin

2 komentara

  1. Jutros sam napisala svoj prvi post, možda dođe i drugi, nakon toga išla sam potražit recept za baklavu i naišla na tebe..
    predivno, prefino, bravo sanja..

Trackbacks for this post

  1. Pravo je vrijeme za baklavu s orasima i višnjama - Azra Magazin