Poznajem jednu Svjetlanu od koje uvijek dobijem fine recepte, kod njih, kao i kod mene uvijek ima finih kolača i kada dođete kod njih na kavu znate da ćete isprobati nešto novo.
Isto je bilo s ovom baklavom, prepisala sam recept iz njene tekice i bacila se na pripremu da ga prenesem i vama.
Znam da sada nema svježih višanja, ali uvjerena sam da ste kao i ja spremili koju vrećicu u škrinju.
Sada ju izvadite i iskoristite u baklavi koja doslovno osvježava.
U slast!
- 1 pakiranje kora za pite i savijače
- 2 čaše tekućeg jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mineralne
- 3 jaja
- 1 vanil šećer
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- oko 500 g višanja
- 3 čaše vode
- 2.5 čaše šećera
-
Pećnicu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od pećnice ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave.
-
U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe.
-
U tepsiju stavite jednu koru - premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (ja si izbrojim kore pa otprilike znam) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje.
-
Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore.
-
Zadnju koru ne mažite s ničim.
-
Izrežite baklavu u kocke ili rombove.
-
Stavite da se peče oko 30 minuta.
-
Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope.
-
Na baklavu možete staviti uteg kako bi vam kore bile ravne - stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta.
Jutros sam napisala svoj prvi post, možda dođe i drugi, nakon toga išla sam potražit recept za baklavu i naišla na tebe..
predivno, prefino, bravo sanja..