Biljanina mađarica

Mađarica

Pitate se tko je Biljana?

Biljana je jedna mama s kojom sam dijelila sobu kada je moj Noa došao na svijet i ona mi je dala ovaj recept.

Priča ide ovako. Prošlog Božića, negdje u vrijeme ručka rodila sam Nou. Moj maleni smotuljak i ja pola Božića proveli smo zajedno u krevetu, uopće ne doživljavajući da cijeli svijet slavi ovaj omiljeni blagdan.

Vjerujem da si možete zamisliti koliko blagdanskih kolača je bilo po sobama i kod sestara i kako je u rodilištu vladao neki mir i radost. Biljana ima šestero djece i njeni su joj donijeli kolače, a kako sam ja obožavatelj mađarice na ponudu da uzmem koji odmah sam na tacni upikirala nju. Ostala sam skroz iznenađena okusom. Najfinija mađarica koju sam ikada probala. Ne znam jel zbog emocija koje su me u tom trenutku ‘prale’, nekog ‘high’ osjećaja ili zato što je bio Božić, ali bilo kako bilo, zapamtila sam okus.

Odmah sam tražila recept, zapisala ga i čuvam ga. Čuvam ga kao dio uspomene na taj dan i Božić kad sam postala mama.

Ovdje su kore mekane, nisu gumene, ona se fila dok je još topla, nema nekih peripetija s kremom i stvarno je lagana za izvedbu, tako da se nadam da ćete se i vi okušati u pripremi i stvoriti neke svoje uspomene njenim okusom.

U slast!

 

5 from 2 votes
Mađarica
Mađarica
Sastojci:
Sastojci za kore:
  • 600 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 2 žlice svinjske masti (ili neke druge masti popust kokosove)
  • pola praška za pecivo
Sastojci za kremu:
  • 1.2 l mlijeka
  • 100 g kakaa
  • 250 g šećera
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 250 g maslaca, margarina ili kokosove masti
  • 100 g tamne čokolade
Sastojci za glazuru:
  • 200 g tamne čokolade
  • 6 žlica suncokretovog ulja
Priprema:
Priprema kora:
  1. Pećnicu zagrijte na 180C.
  2. Sve sastojke stavite u veću posudu i zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta sve dok ne dobijete glatko tijesto.

  3. Izvažite ga pa ga podijelite na 5 jednakih dijelova.
  4. Svaku koru razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na dimenzije otprilike 35*35 cm ili na dimenziju od tepsije koju ste dobili s pećnicom.
  5. Svaku koru pecite 9 minuta, ona treba samo blago porumeniti. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu.
Priprema kreme:
  1. U velikom loncu pjenjačom promiješajte mlijeko, kakao, šećer i brašno te stavite na vatru i kuhajte oko 10 minuta.
  2. Ugasite vatru pa u kremu umiješajte maslac ili margarin i čokoladu.
  3. Sve dobro promiješajte pa kremu raspodijelite na 4 jednaka dijela u posudice.
  4. Mađaricu slažete dok je još topla i krema još vruća. Na kremi bi vam se mogla stvoriti ona kožica kao na pudingu, ali neka vas to ne brine jer se to kasnije u kolaču neće ni vidjeti ni osjetiti.

  5. Krenite slagati mađaricu tako da stavite jednu koru pa jedan dio kreme, koru pa drugi dio kreme i tako sve dok ne potrošite kore.
  6. Zadnju koru premažite čokoladnom glazurom.
  7. Nju pripremite tako da na pari otopite čokoladu pomiješanu s uljem.
  8. Čokolanu glazuru prije prelijevanja po mađarici prohladite oko 10 minuta kako vam se nebi razlila okolo kolača već ostala na njemu.

Share this

Pin

13 komentara

  1. Sanda

    Draga sanja, hvala tebi, biljani i svima koji su sudjelovali u ovom predivnom receptu. Sve ide kao podmazano i ne moze se pogrijesiti. Cestitam ti na nagradi za naj blogericu i samo tako nastavi. Redovito pratim tvoj blog i s velikom radoscu iscekujem svaki novi post. Sretno!

  2. Dunja

    Divnog je okusa. Odusevljena sam svim Vasim, do sad isprobanim, receptima.

  3. Kija

    Ovaj kolač ide za vikend! Odlično izgleda i vjerujem da e takvog i okusa. Taman se potrefilo, da je većina sastojaka na akciji u Lidlu ovaj tjedan https://ekatalog.hr/lidl-katalog/ , pa bu to jedan štedljivi kolač 😀

  4. Martina

    Pozdrav, da li su ove Mjere u zlicama za masti na ravno ili pune? Recimo za koSovu mast, da li se istopi pa dvije ravne zlice ili u tvrdom stanju pa onako otprilike?

  5. Martina

    Mislila sam kokosovu mast 🙂

  6. Onako pune, za kokosovu ne topiti nego isto onda u tvrdom stanju kao i ovu običnu 🙂

  7. Radila sam mađaricu već tisuću puta sigurno .ali ova krema je zaista top.od sada u omiljenim receptima .

  8. Celestina

    Krema mi je ispala pretamna i pregorka☹️Stavila sam sve Po receptu. Kakao 100%, e sad se ja pitam , a pitam i vas , jel možda ide neKa varijanta Neskvik ili krašexpres? Bacila sve☹️

  9. Pozdrav,
    jako mi je žao ovo čuti, ne bi smjelo biti pregorko, ide običan kakao za kolače, Dolcela, Kandit ili koji god već koristite od tih proizvođača..
    Stojim na raspolaganju ako zatreba pomoć u samom trenutku kada bi radili nešto, na instagramu ili facebooku, mailu, slobodno pišite.

  10. Krema mi se naŽalost Izlijela iz posude Te se nije stisnula? Iduci put probajem sa 250g kokosovog ulja mjesto masla, recept je jako jednostavan i lagan za pratIt sa pravim sastojcima i jako ukusan.

  11. zdenka

    draga celestina, samo umanjite količinu kakaa, imam vrlo sličan recept, stavim 50 gr kakaa i biti će odlično.

  12. Nataša

    Mađarica je fenomenalna, radila više puta i predlažem, po naputku “Natašine slastice”, razvaljajte svaku koru između dva masna papira , te gornji uklonite, a na donjem se peče.
    Brzo i jednostavno.
    nNajfinija mađarica koju sam do sada i radila i probala.

  13. Tanja

    JakO ukusna i vlazna. Malo vise zezancije oko razvlacenja kora (sto je i za ocekivati kod madjarice) ali nista strasno i vrijedi za konacni rezultat.
    U slast.