Bomboloni – mini krofne

Bomboloni mini krofne

Ovo su najmekanije krofne na svijetu, doista, toliko su ukusne, mekane i toliko se tope u ustima da sam ih se ja prejela još dok su bile vruće, a inače se rijetko čega prejedem.

Već dugo imam želju isprobati ovaj recept, ali nikako, kako je sada vrijeme poklada, odlučila sam se napokon na njih. Mislila sam da će im korica biti tvrda, ali to nema veze s koricom, to je toliko mekano, ja uopće ne znam kako da vam dočaram taj raj u ustima, osim da vam kažem kako ih obavezno morate probati napraviti sami.

Bomboloni su zapravo poznate talijanske mini krofnice koje se jedu diljem zemlje, ali i svijeta. Naziv im potječe iz imena ‘calorie bomb’ jer kao to jesu, kalorične su, mislim prže se u ulju, normalna stvar, ali barem u ovo vrijeme poklada si možemo dozvoliti krofni koliko god želimo.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

U Italiji se često pune raznim kremama, tako samo mogu biti još bolje, ja ih nisam ničim punila, ali to ne znači da vi ne možete, dapače, napravite svoju omiljenu kremu od vanilije, čokolade, kupite Nutellu ili Linoladu, uzmite domaći pekmez s police i navalite, raj – kažem vam.

U slast!

Bomboloni - mini krofne
Recept za najmekanije krofnice na svijetu, ovo su talijanske krofnice poznate i pod nazivom Bomboloni. Tradicionalno se jedu uvaljane u kristal šećer i punjene kremom od vanilije, ali ih vi možete jesti same ili ih puniti pekmezima po želji..
Sastojci:
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 400 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 4 žlice šećera
  • 1 čep rakije
  • ulje za prženje
  • šećer za posip
Priprema:
  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako, dodajte mu kvasac i pustite da se malo digne.
  2. Margarin ili malsac otopite. Izmiksajte žumanjke i jaje zajedno s otopljenim margarinom, zatim dodajte brašno, uzdignuti kvasac, prstohvat soli, šećer i rakiju.

  3. Zamijesite glatko tijesto, bit će pomalo ljepljivo, neka ostane tako. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite i ostavite na toplom da se diže oko sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
  4. Uzdignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 cm. Malim rezačem ili malom čašom režite bombolone. Ostavite ih tako da se još malo dižu dok vi ugrijete ulje.
  5. Ulje stavite u duboku zdjelu, bomboloni moraju moći plivati u ulju, pa vodite računa da ga bude više. Oni nebi smjeli biti masni zbog rakije u tijestu, ali za svaki slučaj u ulje možete dodati komade očišćene mrkve.
  6. Pripremite si zdjelicu s kristal šećerom, te tepsiju gdje ćete stavljati gotove bombolone.
  7. Bombolone stavljajte u vruće ulje, pržite ih oko 1 minute, dok potamne gotove su. Meni su se same okretale, jer su tako malene, ali im i vi možete pomoći pomoću vilice, žlice ili s čim već inače vadite krofnice van.
  8. Vruće bombolone uvaljajte u šećer, jer se on kasnije na hladne neće htjeti zaljepiti, ovaj dio nije nužan, možete ih jesti i same ili ih jednostavno posipati šećerom u prahu.

Share this

Pin

4 komentara

  1. Svetlana

    Odlicne su pravila i pojela

  2. Dee

    Perfect breakfast

  3. Lucija

    Mogu li umjesto otopljenog margarina u smjesu staviti ulje i koliko ako Mogu?

  4. Pozdrav Lucija, nisam tako probala, možete staviti i maslac, ali obično i 100 g otopljenog maslaca ili margarina ispadne oko 100 ml, pa možda probati sa 100 ml ulja ili malo manje jer je ipak masnije..