Ušli smo u ljubavni tjedan i iako svi peku nešto u obliku srca ja sam se poigrala desertom u staklenci i to omiljenom njegovom i mojom kombinacijom – sir i limuni. Kako obožavamo cheesecake, a i lemon curd, spojila sam dva deserta u jedan sezonski.
Ovaj desert će se lijepo uklopiti u bilo koji stol, slavljenički, ljetni, proljetni pa i uskrsni.
Kako smo za vikend bili u Zagrebu, kupila sam domaće limune – napravila lemon curd i dobila ideju za ovaj desert. Vi se možete poigrati slaganjem, kombinacijama i serviranjem. Neka vam ovaj cheesecake s lemon curdom posluži kao inspiracija na koji ga sve način koristiti.
U slast!
- 150 g grancereale ili mcvities keksi
- 2-3 žlice smeđeg ili bijelog šećera
- 80 g maslaca sobne temperature
- 500 g mascarponea ili svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- sok 1 limuna
- 100 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 1 Dolcela limun šećer
- 80 g maslaca
- korica i sok od 1-2 limuna (zavisi koliko jako volite limun – krenite s jednim, pa lako dodajte i drugi )
-
Pjenasto u posudi izmiksajte jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestite u lonac i stavite na vatru da kuha.
-
Čim se smjesa zagrije dodajte maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastavite kuhati kremu sve dok se ne zgusne pritom stalno miješajući (smanjite vatru i kuhajte oko 5-10 minuta). Znat ćete da je krema gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete prstom/žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašim prstom/žličicom ostaje trag.
-
Kremu premjestite u steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
-
Ukoliko vam se desi da vam se krema zgruda iz nekih razloga, samo s kremom prođite kroz sito i tako ćete se riješiti neželjenih grudica.
-
Količinu limun šećera ili korice limuna možete dodavati po želji, zavisi koliko intenzivan okus limuna volite.
-
Ja kekse uvijek prethodno ispečem kako bi mi bili hrskavi pa isto preporučam i vama. Pećnicu zagrijte na 180C.
-
Kekse sameljite u grubo pa im dodajte maslac sobne temperature i šećer, sve skupa spojite rukama, istresite na tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje i stavite u pećnicu da se peče oko 5-10 minuta. Zavisi od jačine pećnice, trebaju porumeniti.
-
Kekse izvadite van i malo ih prohladite.
-
Kremu pripremite tako da izmiksate mascarpone, šećer i sok limuna.
-
Posebno izmiksajte slatko vrhnje za šlag pazeći da ga ne premiksate da vam ne postane grudasto pa bolje da je manje izmiksano. Ručno ga umiješajte u smjesu sira.
-
Cheesecake slažite u slojeve tako da kada zagrabite žličicom u svakom grizu imate sve okuse.
Cheesecake sam slagala u WECK® oblu staklenku od 220 ml i ispadne oko 8-10 komada, ali zavisno kako će slagati deserte.
U suradnji s WECK® Hrvatska i Dolcela
Kaj treba kremu treba napraviti dva tjedna prije cheescake-a???
Možete i večer prije ili to jutro 🙂 Krema može stajati do 2 tjedna ako vam bude trebalo 🙂