Cheesecake s lemon curdom

Ušli smo u ljubavni tjedan i iako svi peku nešto u obliku srca ja sam se poigrala desertom u staklenci i to omiljenom njegovom i mojom kombinacijom – sir i limuni. Kako obožavamo cheesecake, a i lemon curd, spojila sam dva deserta u jedan sezonski.

Ovaj desert će se lijepo uklopiti u bilo koji stol, slavljenički, ljetni, proljetni pa i uskrsni.

Kako smo za vikend bili u Zagrebu, kupila sam domaće limune – napravila lemon curd i dobila ideju za ovaj desert. Vi se možete poigrati slaganjem, kombinacijama i serviranjem. Neka vam ovaj cheesecake s lemon curdom posluži kao inspiracija na koji ga sve način koristiti.

U slast!

Cheesecake s lemon curdom
Sastojci:
Sastojci za podlogu od keksi:
  • 150 g grancereale ili mcvities keksi
  • 2-3 žlice smeđeg ili bijelog šećera
  • 80 g maslaca sobne temperature
Sastojci za kremu:
  • 500 g mascarponea ili svježeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • sok 1 limuna
  • 100 ml slatkog vrhnja za šlag
Sastojci za lemon curd:
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 80 g maslaca
  • korica i sok od 1-2 limuna (zavisi koliko jako volite limun – krenite s jednim, pa lako dodajte i drugi )
Priprema:
Priprema lemon curda:
  1. Pjenasto u posudi izmiksajte jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestite u lonac i stavite na vatru da kuha.

  2. Čim se smjesa zagrije dodajte maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastavite kuhati kremu sve dok se ne zgusne pritom stalno miješajući (smanjite vatru i kuhajte oko 5-10 minuta). Znat ćete da je krema gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete prstom/žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašim prstom/žličicom ostaje trag.

  3. Kremu premjestite u steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.

  4. Ukoliko vam se desi da vam se krema zgruda iz nekih razloga, samo s kremom prođite kroz sito i tako ćete se riješiti neželjenih grudica.

  5. Količinu limun šećera ili korice limuna možete dodavati po želji, zavisi koliko intenzivan okus limuna volite.

Priprema i slaganje cheesecakea:
  1. Ja kekse uvijek prethodno ispečem kako bi mi bili hrskavi pa isto preporučam i vama. Pećnicu zagrijte na 180C.

  2. Kekse sameljite u grubo pa im dodajte maslac sobne temperature i šećer, sve skupa spojite rukama, istresite na tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje i stavite u pećnicu da se peče oko 5-10 minuta. Zavisi od jačine pećnice, trebaju porumeniti.

  3. Kekse izvadite van i malo ih prohladite.

  4. Kremu pripremite tako da izmiksate mascarpone, šećer i sok limuna.

  5. Posebno izmiksajte slatko vrhnje za šlag pazeći da ga ne premiksate da vam ne postane grudasto pa bolje da je manje izmiksano. Ručno ga umiješajte u smjesu sira.

  6. Cheesecake slažite u slojeve tako da kada zagrabite žličicom u svakom grizu imate sve okuse.

Napomena:

Cheesecake sam slagala u WECK® oblu staklenku od 220 ml i ispadne oko 8-10 komada, ali zavisno kako će slagati deserte.

U suradnji s WECK® Hrvatska i Dolcela

Share this

Pin

2 komentara

  1. Vicboy

    Kaj treba kremu treba napraviti dva tjedna prije cheescake-a???

  2. Možete i večer prije ili to jutro 🙂 Krema može stajati do 2 tjedna ako vam bude trebalo 🙂