Cikla za zimnicu

Cikla za zimnicu

Ljeto je vrijeme zimnice, vrijeme kada ubiremo polodove iz zemlje i osim što u dosta njih uživamo u svježem obliku, dosta namirnica završi spremljeno u teglice i čeka zimu kada tih namirnica neće biti.

Cikla je jedna takva namirnica – hranjiva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima i vlaknima. Cikla se može jesti sirova, kuhana ili ukiseljena pa je kao takva stvarno odličan izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja zimi.

Uz pravilnu pasterizaciju ili po naški dunstanje možete ju pripremiti i bez konzervansa. Ne znam jeste li znali, ali cikla je spremna za branje tek onda kada sama krene izlaziti iz zemlje van.

Današnju ciklu za zimnicu spremila sam u WECK® oble staklenke od 580 ml.

Svakako vam predlažem da ukoliko ćete ciklu pripremati općenito u WECK® staklenkama pročitate post o konzerviranju u njima na linku koji vam stavljam OVDJE. No, evo i nekih najosnovnijih pravila kojih se je potrebno pridržavati: 

 • Staklenke i poklopac prije korištenja isperite vrućom vodom (ja staklenke uvijek steriliziram), a gumene brtve kratko pokuhajte u vrućoj vodi sa malo octa. Prije zatvaranja odstranite sve mrlje sa ruba staklenke nastale pri punjenju hrane
 • Ne koristite istrošene brtve. Provjerite da li su vam staklenke, poklopaci ili kleme oštećene.
 • Izbjegavajte razlike u temperaturi: hladne staklenke stavljaje u hladnu vodu, tople napunjene staklenke u toplu vodu. Nakon pasteriziranja vruće staklenke odložite na toplu podlogu

A sada idemo na recept!

Cikla za zimnicu
Sastojci:
 • oko 6-7 kg cikle
 • 1.5 l vode
 • 3 dcl vinskog octa
 • 150 g šećera
 • 50 g soli
Priprema:
Kuhanje cikle:
 1. Ciklu operite i odstranite joj stabljike i lišće, ali pazite da ju ne zarežete nigdje dole jer će inače tijekom kuhanja izgubiti boju. 

 2. Kuhajte cijelu ciklu u loncu sve dok ne postane mekana, otprilike oko sat vremena, zavisi od veličine cikle. Porbodite ju nožićem i ako prolazi skuhana je.

 3. Ciklu ogulite i narežite po želji. Možete ju rezati nožem ili naribati kao što sam ja to napravila.

Sterilizacija staklenki:
 1. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.

 2. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.

 3. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Kuhanje preljeva i punjenje staklenki:
 1. Sve sastojke za preljev (vodu, ocat, šećer i sol) stavite u lonac i pustite da prokuha, neka se šećer otopi.

 2. U staklenke stavite ciklu, ukoliko želite dodajte zaštitni plastični poklopac kako se cikla nebi dizala te zalijte preljevom pritom ostavljajući barem 2 cm od vrha pazeći da ne prepunite staklenke.

 3. Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.

Pasterizacija:
 1. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 

 2. Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.

 3. Nakon vrenja kuhajte još otprilike 15 minuta.

 4. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.

 5. Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.

 6. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

Napomena:

Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.

Staklenke se odmah nakon pasterizacije vade van iz lonca jer ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći.

Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća).

Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina.

 
U suradnji s WECK® Hrvatska

Share this

Pin

2 komentara

 1. Nista lepse od cikle za zimnicu

 2. Gorana

  Pozdrav, moze li umjesto vinskog octa jabucni ili alkoholni? Hvala