Ljeto je vrijeme zimnice, vrijeme kada ubiremo polodove iz zemlje i osim što u dosta njih uživamo u svježem obliku, dosta namirnica završi spremljeno u teglice i čeka zimu kada tih namirnica neće biti.
Cikla je jedna takva namirnica – hranjiva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima i vlaknima. Cikla se može jesti sirova, kuhana ili ukiseljena pa je kao takva stvarno odličan izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja zimi.
Uz pravilnu pasterizaciju ili po naški dunstanje možete ju pripremiti i bez konzervansa. Ne znam jeste li znali, ali cikla je spremna za branje tek onda kada sama krene izlaziti iz zemlje van.
Današnju ciklu za zimnicu spremila sam u WECK® oble staklenke od 580 ml.
Svakako vam predlažem da ukoliko ćete ciklu pripremati općenito u WECK® staklenkama pročitate post o konzerviranju u njima na linku koji vam stavljam OVDJE. No, evo i nekih najosnovnijih pravila kojih se je potrebno pridržavati:
- Staklenke i poklopac prije korištenja isperite vrućom vodom (ja staklenke uvijek steriliziram), a gumene brtve kratko pokuhajte u vrućoj vodi sa malo octa. Prije zatvaranja odstranite sve mrlje sa ruba staklenke nastale pri punjenju hrane
- Ne koristite istrošene brtve. Provjerite da li su vam staklenke, poklopaci ili kleme oštećene.
- Izbjegavajte razlike u temperaturi: hladne staklenke stavljaje u hladnu vodu, tople napunjene staklenke u toplu vodu. Nakon pasteriziranja vruće staklenke odložite na toplu podlogu
A sada idemo na recept!
- oko 6-7 kg cikle
- 1.5 l vode
- 3 dcl vinskog octa
- 150 g šećera
- 50 g soli
-
Ciklu operite i odstranite joj stabljike i lišće, ali pazite da ju ne zarežete nigdje dole jer će inače tijekom kuhanja izgubiti boju.
-
Kuhajte cijelu ciklu u loncu sve dok ne postane mekana, otprilike oko sat vremena, zavisi od veličine cikle. Porbodite ju nožićem i ako prolazi skuhana je.
-
Ciklu ogulite i narežite po želji. Možete ju rezati nožem ili naribati kao što sam ja to napravila.
-
Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
-
U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
-
Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
-
Sve sastojke za preljev (vodu, ocat, šećer i sol) stavite u lonac i pustite da prokuha, neka se šećer otopi.
-
U staklenke stavite ciklu, ukoliko želite dodajte zaštitni plastični poklopac kako se cikla nebi dizala te zalijte preljevom pritom ostavljajući barem 2 cm od vrha pazeći da ne prepunite staklenke.
-
Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.
-
Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju.
-
Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.
-
Nakon vrenja kuhajte još otprilike 15 minuta.
-
Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.
-
Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.
-
Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.
Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.
Staklenke se odmah nakon pasterizacije vade van iz lonca jer ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći.
Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća).
Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina.
Nista lepse od cikle za zimnicu
Pozdrav, moze li umjesto vinskog octa jabucni ili alkoholni? Hvala