Cimetuša

Volite li cimet? Volite li slatko? – Da? Danas ćete se zaljubiti! Ili ne volite?- nema veze jer u ovom kruhu kolaču ćete sve ovo zavoljeti. Ovaj kolač ne samo što izgleda ‘WOW’, on je i ‘WOW’ okusa, ali stvarno. Ne pamtim kada me je zadnji puta neki novo isprobani kolač ovako oduševio. Mislila sam da je težak za pripremu, a kad ono u svega par sati pripreme i dizanja – ovo čudo je izašlo iz pećnice.

Ako vas zanima zašto Cimetuša priča ide ovako:

Jedno jutro mama mi je došla u goste na kavu i kaže: ‘Jela sam jučer tako fin kolač – Cimetušu neku’. Hmm, znam da nisam nikada čula za Cimetušu, a stalno čitam neke recepte i gledam razno razne slike po internetu. Kažem joj ja opiši mi kakav je to kolač i kada je počela, odmah sam znala o čemu se radi – pa to je ‘Pull apart cinnamon bread’, prefini kruh sa cimetom od dizanog tijesta efektnog izgleda. Od moje mame dolazi naziv Cimetuša, a kruh je rađen odmah sutradan za nju dok sam ja njoj išla u goste.

Uživajte u mirisu, okusu, izgledu.

Možda nekoga s ovim kruhom možete i obradovati spakirajući ga u lijep rustikalan škanicl sa malo špage ili neki ukrasni papir sa lijepom porukom, kao što sam ja svojom cimetušom iznenadila moju mamu.

U slast i ugodan vikend svima koliko vas ima!

Recept

Cimetuša
Mirisan kruh s cimetom i maslacem, u Americi poznat pod nazivom 'Cinnamon pull apart bread', kod mene jednostavnog naziva Cimetuša.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 385 g mekog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • pola žličice soli
  • 2 velika jajeta
  • 60 g maslaca
  • 80 ml mlijeka
  • 60 ml vode
  • 1 žličica arome vanilije
Sastojci za punjenje
  • 200 g šećera u prahu može i manje ako ne volite jako slatko
  • 2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca
Priprema:
  1. Kvasac pomiješajte sa par žlica tople vode i prstohvatom šećera te ostavite da nabubri. Ako nije nabubrio bacite ga i uzmite drugi.
  2. U jednoj velikoj plastičnoj posudi izmješajte 280 g brašna, šećer i sol. Ostavite sa strane.
  3. U drugoj posudi pjenjačom izmutite jaja. Ostavite sa strane.
  4. U manjem loncu otopite maslac zajedno sa mlijekom. Skinite sa vatre i u otopljeno dodajte vodu i aromu vanilije - promiješajte.
  5. U posudu gdje je brašno dodajte uzdigli kvasac. Sve zamiješajte sa špatulom ili kuhačom. Zatim dodajte smjesu maslaca, mlijeka i vode, opet zamiješajte. Dodajte izmućena jaja i nastavite miješati špatulom. Možda će vam se činiti da se jaja nedaju spojiti, ali budu, treba im malo vremena, samo miješajte. Dodajte ostatak brašna i miješajte/mijesite i dalje špatulom oko 2 minute. Tijesto bi na kraju trebalo biti pomalo ljepljivo. To tako treba.
  6. Ukoliko ga ne uspijete zamijesiti sa špatulom - prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i zamijesite malo rukama.
  7. Tijesto stavite u čistu posudu, prekrijte krpom i ostavite ga na toplom da se diže dok se ne udvostruči. Oko 1 sat, možda i više. Zavisi o toplini prostorije.
  8. Dok se tijesto diže vi pripremite punjenje tako da u manjem loncu rastopite maslac i pripremite si kist za mazanje.
  9. U drugoj posudici pomiješajte šećer i cimet i ostavite sa strane.
  10. Uzdignuto tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na otprilike 30*50 cm i izrežite ga na 6 dugačkih traka. (poslikala sam vam razvaljano i da vidite kako idu ta 2 rezanja, te kako izgleda stavljena u kalup)
  11. Svaku traku obilno premažite rastopljenim maslacem i pospite smjesom šećera i cimeta.
  12. Sada sve trake poslažite jednu na drugu da dobijete jednu veliku i visoku traku.
  13. Tu traku sada opet razrežite na 6 jednakih dijelova.
  14. Mali kalup za kruh obložite masnim papirom i tijesto slažite u njega kao stranice u nekoj knjizi.
  15. Pećnicu upalite na 175C i ostavite da se ugrije. Taman dok se pećnica grije, tijesto neka se malo odmara u kalupu.
  16. Kada se je pećnica ugrijala, stavite peći oko 30 minuta.

 

Share this

Pin

24 komentara

  1. da cimetuša!!! odlično!! i ja volim cimetušu!

  2. Prekrasno 🙂 Tako i meni mama uvijek opisuje neke kolače koje je probala, a ne zna točno kakav je recept ili kako se zovu 😀 Al uvijek na kraju dođemo do sporazuma 😀 Ja inače već jaaako dugo želim spremiti cimetušu, ali doma uvijek imam neke druge kolače koje mi ukućani naruče. Moram zabilježiti jer mi se jaako sviđa, pa ću isprobati 🙂

  3. Anjo stvarno je fina. Mene je ocarala izgledom 🙂 Jako je efektna uzivo i totalno fotogenicna za slikanje 🙂 Isprobaj kada ulovis vremena i kada se sjetis svakako 🙂

  4. ja nikako da napravim ovo cudo, a stoji mi u bukmarku vec dosta dugo.. mozda se uskoro odlucim da pokrenem postupak =)))

  5. Danas ovo radim! Hvala ti!

  6. Da daa isprobaj, samo kada krenes sve ide lako 🙂

  7. Yuhuu zakonn 🙂 :*

  8. joooj, mjerkam taj kruh/kolač već duuugo i nikako da se nakanim i pokušam ga napraviti. Obožavam cimet i dizana tijesta, ali je problem što ne volim radit ništa s kvascem…. malo sam nestrpljiva i uglavnom nemam volje čekati da sve te faze bubrenja i dizanja prođu, čini mi se ko da jedan kolač radim cijeli dan. Al’ ovo tako dobro izgleda…..

  9. Hej a i ja sam takvaaa istoo 🙂
    Onda sam skuzila ili da u to vrijeme dok se tijesto dize trebam pogledati film ili spremiti rucak ili nesto raditi ili napisati tekst za blog ili slike prebaciti tj. Zadati si posla 😀 Jer inace ne mogu docekati, ali se ucim strpljenju sve vise jer ono sto dobijes na kraju stvarno se isplati sve 🙂

  10. Isprobala večeras prvi od još puno tvojih recepata koji čekaju isprobavanje! Cimetuša je vrlo slična gužvari sa cimetom koju moja mama pravi kada ju natjeram jer ja obožavam cimet u svim varijantama! 🙂
    Sad sam pojela komadić jer je vruća, a ujutro će biti fini doručak uz šalicu mlijeka. 😉

  11. Pa da slična je jako, gotovo ista, ali mi je fenomenalno ovo slaganje ovakvo 🙂 Nisam još radila rolnice iliti pužiće od cimeta, ali ako budem mislim da ću koristiti ovaj recept i samo neću ovako složiti već onako klasično 🙂

  12. Draga Domaćice, tvoj blog me oduševljava zbog vedrine koja izbije sa svakim novim receptom…Ovaj kolač je kod mene već u planu, pa s obzirom da ću isprobati tvoj recept, interesuje me da li bi smetalo da se napravi dan ranije ili spada u poslastice koje treba jesti istog dana kad ih napravimo..Pozdrav..

  13. Mislim da je najmeksi isti dan, ali je jednako fin i mirisljav sutrdan 🙂
    Tako da mislim da nema frke 🙂

  14. Hvala na lijepim rijecima 🙂
    Nadam sw da se budemo jos dugo citale 🙂

  15. Draga Sanja, već ti odavno źelim reč da tvoji recepti su zakon za nas koji smo do nedavno u kuhinji sa spretnošću bili na Vi. Bilo je potrebno neko vrijeme da taj korak ostane iza, ali ono sto me posebno veseli, što ne samo da si prenijela svu jednostavnost ‘boravka’ u kuhinji, nego i volju da sa radošću pristupam hrani. Blog je super, tvoje vibre koje do nas vezano uz hranu dolaze
    su super i da imam kčer koja toliko obožava kuhati, bila bi nalik na tebe. A cimetuša, to je samo još jedan stari i krasan recept koji si otela zaboravu. I još nešto, dugo sam vjerovala da ti je barem 10 manje, nego što vjerojatno je, jer optimizam je besplatni pomlađivać. Pusa i hvala 🙂

  16. Upravo mi se tijesto diže! Jedino me muči to što nemogu pronaći ovaj kalup, pa ću probati s onim od kuglofa 😀 Danas sam te otkrila sasvim slučajno (preko itGirl page-a) i baš sam sretna 🙂 Domaće foodie blogove gotovo pa i ne pratim, al tvoj me blog privukao sa slikama koje su ti krasne, od svakog recepta rastu zazubice.. Javljati ću se sa slikama jer mi je dosta toga primamnjivo za isprobavanje 😀 Veliki pozdrav, Marina

  17. Ostavili ste me bez rijeci 🙂
    Ja vam imam 26 godina, ali u sebi unutra osjecam se jos barem 3 godine mladje 😀
    Hvala vam na lijepom komentaru, bas ste mi uljepsali dan i bloganje i pisanje i sve 🙂

  18. Heej 🙂
    Drago mi je sto si svratila pregledati i ostalo 🙂
    Svasta jos stize 🙂
    Nadam sw da ce uskoro biti i pecena i da ces uzivatiiiii u mirisimaaa iz pecnice 🙂
    :*

  19. Joj prekrasno miriši, ne mogu dočekati da bude pečena 😀 Prijateljicama sam svim poslala link s receptom 😉

  20. Hvalaa tiiiiii 🙂

  21. lea

    Ne samo da su recepti super, nego budiš u nama želju za kuhanjem/pečenjem tim svojim pozitivnim i vedrim stavom.
    Cimetušu pekla jučer…planula u 10 minuta!!!
    Odlično je ispala,a sama priprema je začuđujuće brza (kad se tijesto digne)… fenomenalan kolač. Big like!!!

  22. Lea, to mi je super za čuti 🙂 Jos vise mi je drago da je Cimetuša tako brzo nestala 🙂 :*

  23. Sanja

    Jelo mi se nesto s cimetom i nasla ovaj recept. Pravila danas prvi put. Muz i dijete odusevljeni. eto, sad ce nam to biti jos jedan omiljeni kolac. 🙂

Trackbacks for this post

  1. Pull apart kruh s češnjakom - Domaćica | Gastro blog