Obožavam jesti tjesteninu u boji i oduvijek mi je bila želja da sama napravim domaću tjesteninu. Danas sam od svekrve dobila punu vrećicu svježe ubranog špinata i iskoristila priliku. Moja mama je imala vremena i volje pa me je vodila kroz postupak izrade domaće tjestenine, a ja ću probati voditi vas ako koga zanima kako se to radi. Uopće nije komplicirano, a rezultat je odličan. Kada bude gotova možete ju odmah kuhati ili staviti na sušenje, pa kuhati za npr. mjesec dana. Ovo je recept sa svime što većinom uvijek imate doma i priprema je ručna, bez mašine. Sastojci: *(meni je od ovoga ispalo puno tijesta tako da imam za duže, ako vam treba za jedan obrok slobodno prepolovite mjere)
- 0.5 kg špinata
- 800 g mekog brašna (može i oštro ili pola pola)
- 1 žlica soli
- 1 jaje
- 2.5 dcl vode u kojoj ste kuhali špinat
Priprema:
- Prvo skuhajte špinat (5-7 minuta), zatim ga smiksajte u blenderu da bude kao kašica ili ako netko od vas ima štapni, može i s njim.
- Sve sastojke pomiješajte zajedno u većoj posudi i ručno zamijesite tijesto. Tijesto možete prebaciti na pobrašnjenu površinu i dalje mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne ljepi za ruke. Ako vam se ljepi slobodno tijekom miješenja dodavajte malo po malo brašna.
- Kada dobijete glatku kuglu presjecite je na pola, jednu spremite za valjanje drugu stavite sa strane.
- Ponovno dobro pobrašnite površinu i počnite valjati. Najlakše ćete valjati sa ovakvim velikim valjkom kao što je moj i to tako da tijesto malo po malo namotavate oko valjka i valjate. Zatim ponovno pobrašnite tijesto i ponovno malo po malo počnete namotavati i valjati. Stalno će vam trebati brašna kako vam se nebi ljepilo, to je normalno. Tijesto vam treba biti jako tanko.
AKO TJESTENINU MISLITE KUHATI ODMAH ZA JELO:
- Kada ste tijesto izvaljali na skroz tanko, ponovno dobro pobrašnite tijesto i prvo si izrežite na šire ploške, koje onda naslažite jednu na drugu i tek onda režite na tanke trakice. Mislim da je tako najlakše.(poslikala sam)
- U lonac stavite kuhati vodu, kada voda zakuha stavite tagliatelle.
- Kuhajte dok tjestenina ne ispliva na površinu, tada je gotova.To je razlika kod kupovne i domaće tjestenine, znači kad ispliva gore kuhana je, slobodno još provjerite vilicom dali se trga.
AKO TJESTENINU MISLITE ČUVATI I KUHATI NEKI DRUGI DAN:
- Kada ste tijesto izvaljali na skroz tanko, narežite ga na deblje ploške i pustite da se suši kojih 20 minuta, zatim te iste ploške preokrenite i pustite da se jos malo suše. Isti postupak ponovite par puta.
- Neka se tijesto suši otprilike 2 sata, tek tada tijesto izrežite na tanke trakice tako da znači ove deblje ploškice naslažete jednu na drugu i onda režete. Izrezane tagliatelle stavite na neku tacnu, ako radite ovu količinu kao ja trebati će vam i dvije velike tacne, stavite pored peći ili negdje na suho i toplo mjesto da se suše još par sati. ( ja sam jedan dio stavila na tacnu, a drugi sam stavila na čisti stolnjak)
- Nakon tih par sati spakirajte ih u škanicl i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
- Za tradicionalne tagliatelle ide 1 jaje na 100 g brašna, no nema potrebe i ovako je super i tjestenina može duže stajati.
Tagliatelle su odlične uz umake s gljivama, mesom, morskim plodovima te pirjanim povrćem.
Obozavam domaću tjesteninu. Radit ću ih čim se dokopam špinata. I super za blog…konačno smo dočekali!!
Super da ti se sviđa 🙂 Puno hvala, vjerujem da se može i sa zamrznutim, ali sada po zimi vjerujem da će biti špinata po tržnicama 🙂
Bok sanja,odlican recept! Samo jedno pitanje: moze li se pola tijesta koje nije razvaljano spremiti u frizider do sutra pa onda pripremiti ?puno mi je ispalo :-). Lijep pozdrav