Domaće tagliatelle sa špinatom

Obožavam jesti tjesteninu u boji i oduvijek mi je bila želja da sama napravim domaću tjesteninu. Danas sam od svekrve dobila punu vrećicu svježe ubranog špinata i iskoristila priliku. Moja mama je imala vremena i volje pa me je vodila kroz postupak izrade domaće tjestenine, a ja ću probati voditi vas ako koga zanima kako se to radi. Uopće nije komplicirano, a rezultat je odličan. Kada bude gotova možete ju odmah kuhati ili staviti na sušenje, pa kuhati za npr. mjesec dana. Ovo je recept sa svime što većinom uvijek imate doma i priprema je ručna, bez mašine. Sastojci: *(meni je od ovoga ispalo puno tijesta tako da imam za duže, ako vam treba za jedan obrok slobodno prepolovite mjere)

  • 0.5 kg špinata
  • 800 g mekog brašna (može i oštro ili pola pola)
  • 1 žlica soli
  • 1 jaje
  • 2.5 dcl vode u kojoj ste kuhali špinat

Priprema:

  1. Prvo skuhajte špinat (5-7 minuta), zatim ga smiksajte u blenderu da bude kao kašica ili ako netko od vas ima štapni, može i s njim.
  2. Sve sastojke pomiješajte zajedno u većoj posudi i ručno zamijesite tijesto. Tijesto možete prebaciti na pobrašnjenu površinu i dalje mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne ljepi za ruke. Ako vam se ljepi slobodno tijekom miješenja dodavajte malo po malo brašna.
  3. Kada dobijete glatku kuglu presjecite je na pola, jednu spremite za valjanje drugu stavite sa strane.
  4. Ponovno dobro pobrašnite površinu i počnite valjati. Najlakše ćete valjati sa ovakvim velikim valjkom kao što je moj i to tako da tijesto malo po malo namotavate oko valjka i valjate. Zatim ponovno pobrašnite tijesto i ponovno malo po malo počnete namotavati i valjati. Stalno će vam trebati brašna kako vam se nebi ljepilo, to je normalno. Tijesto vam treba biti jako tanko.

AKO TJESTENINU MISLITE KUHATI ODMAH ZA JELO:

  • Kada ste tijesto izvaljali na skroz tanko, ponovno dobro pobrašnite tijesto i prvo si izrežite na šire ploške, koje onda naslažite jednu na drugu i tek onda režite na tanke trakice. Mislim da je tako najlakše.(poslikala sam)
  • U lonac stavite kuhati vodu, kada voda zakuha stavite tagliatelle.
  • Kuhajte dok tjestenina ne ispliva na površinu, tada je gotova.To je razlika kod kupovne i domaće tjestenine, znači kad ispliva gore kuhana je, slobodno još provjerite vilicom dali se trga.

AKO TJESTENINU MISLITE ČUVATI I KUHATI NEKI DRUGI DAN:

  • Kada ste tijesto izvaljali na skroz tanko, narežite ga na deblje ploške i pustite da se suši kojih 20 minuta, zatim te iste ploške preokrenite i pustite da se jos malo suše. Isti postupak ponovite par puta.
  • Neka se tijesto suši otprilike 2 sata, tek tada tijesto izrežite na tanke trakice tako da znači ove deblje ploškice naslažete jednu na drugu i onda režete. Izrezane tagliatelle stavite na neku tacnu, ako radite ovu količinu kao ja trebati će vam i dvije velike tacne, stavite pored peći ili negdje na suho i toplo mjesto da se suše  još par sati. ( ja sam jedan dio stavila na tacnu, a drugi sam stavila na čisti stolnjak)
  • Nakon tih par sati spakirajte ih u škanicl i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
  • Za tradicionalne tagliatelle ide 1 jaje na 100 g brašna, no nema potrebe i ovako je super i tjestenina može duže stajati.

Tagliatelle su odlične uz umake s gljivama, mesom, morskim plodovima te pirjanim povrćem.

Share this

Pin

3 komentara

  1. Lea

    Obozavam domaću tjesteninu. Radit ću ih čim se dokopam špinata. I super za blog…konačno smo dočekali!!

  2. Sanja Štrbac

    Super da ti se sviđa 🙂 Puno hvala, vjerujem da se može i sa zamrznutim, ali sada po zimi vjerujem da će biti špinata po tržnicama 🙂

  3. Ivana

    Bok sanja,odlican recept! Samo jedno pitanje: moze li se pola tijesta koje nije razvaljano spremiti u frizider do sutra pa onda pripremiti ?puno mi je ispalo :-). Lijep pozdrav