Dragec u teglici

Mnoge regije diljem Europe prepoznatljive su po svojim autohtonim sirevima. Tako se stoljećima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izrađuju sirevi koji ostavljaju bez daha došljake iz drugih krajeva svijeta svojom posebnošću i kvalitetom.

Poštujući tradiciju, podneblje, način izrade, okus, miris i izgled sira, mljekara EURO-MILK od 2004.godine proizvodi sireve DRAGEC po izvornim receptima. Sirevima su nadjenuli ime DRAGEC jer je to često muško ime na tim prostorima koje roditelji daju svojim sinovima želeći im da su dobri i dragi ljudi.

Svaki DRAGEC se radi rukom od pasteriziranog kravljeg mlijeka. U ponudi je pet vrsta sireva: dimljeni, sušeni, s crvenom paprikom, s češnjakom i sa zelenim paprom.

Kako je njihov moto „S prirodom do zdravlja“, oni u svoje proizvode ne stavljaju konzervans i umjetne aditive. Kako obožavam njihov sir, često mi se desi da ga ne stignem pojesti nakon otvaranja, pa od straha da se ne pokvari stavljam ga u ulje.

Ovako spremljen sir u ulju možete koristiti za razne umake, za bruskete, za paštete, pizzu, tjestenine, na kruh, u sendvič ili jednostavno ispeći brzi domaći kruh i močiti ga u malo maslinovog ulja pomiješanog s mirisnim sirom. Za mene nema bolje!

Ovako spremljen Dragec često poklanjam ljudima za razne prilike, kada idemo u goste, za rođendane, nosim na neke sastanke, a kako dolazi Božić, zašto i vi nebiste nekome poklonili ovako jedan divan jestivi poklon.

Dobar tek!

Dragec u teglici
Jednostavna ideja kako spakirati bilo koji mekši sir u teglice. Poklonite ga nekome kao domaći jestivi poklon. Poslužite ga uz domaći kruh ili ga koristite u sendvičima, tjesteninama, na pizzi, u sendviču. Obogatite njime salatu i druga jela!
Sastojci:
Sastojci (sve ono što volite)
 • Dragec sir po izboru
 • sol
 • mljeveni papar i papar u zrnu
 • maslinovo ulje
 • svježi listovi bosiljka ujedno služe i kao prirodni konzervans
 • origano
 • sušene feferone
 • može i: vlasac ružmarin, timjan, češnjak...
Priprema:
Priprema
 1. Ja teglice uvijek prvo steliziram u pećnici. Upalite pećnicu na 100C i ostavite da se grije. Operite staklenke. Uzmite manju tepsiju i nalijte u nju vode tek toliko da pokrije dno. Poslažite staklenke bez poklopaca u tepsiju. Stavite tepsiju sa staklenkama i vodom u pećnicu i ostavite da se staklenke steriliziraju. Znat ćete da su gotove kada sve budu suhe, tada ugasite pećnicu i izvadite ih van.
 2. Dok se one steriliziraju vi pripremite ostalo. Narežite sir na kockice, uvaljajte ga u začine po želji.
 3. U staklenke slažite malo sira, malo soli, papra, bosiljka, začina, sira. Na kraju zalijte uljem skoro do vrha, sve mora biti potopljeno u njemu kako biste izbjegli kvarenje.
 4. Staklenke malo prohladite i sireve čuvajte u frižideru.
Ovaj recept napravljen je u suradnji s Mljekarom Euromilk.

Share this

Pin