Brzi kruh bez dizanja

Već neko vrijeme ne kupujem kruh, mijesim i pečem svoj domaći. Većinom je to ova brza pogača gotova za čas posla. Ova pogača osvojila me je na prvu. Isprobala sam ju s raznim brašnima, a vama preporučam to isto.

Na slikama vidite pogaču s mekim bijelim, kukuruznim i raženim brašnom sa suncokretovim sjemenkama. Radila sam duplu mjeru, pa sam uspjela izmiješati sva ta brašna u nekim normalnim omjerima. Također kada radite duplu mjeru, sve poduplajte osim praška za pecivo, ja njega stavim jednu i pol vrećicu na 800 g brašna.

U slast!

Recept

5 from 5 votes
Brzi kruh bez dizanja
Prep Time
5 mins
Cook Time
30 mins
 

Brzi beskvasni kruh koji se ne mora dizati, radi se s praškom za pecivo. Nema čekanja, odmah ide na pečenje. Idealan za sve mlade domaćice jer se mijesi ljepljivo tijesto.

Sastojci:
Sastojci za jedan manji kruh
  • 400 g brašna
  • 4 dcl mineralne vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice ulja (ja stavim maslinovo)
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.

  2. Sve sastojke pomiješajte u jednoj posudi i rukom, kuhačom ili špatulom zamijesite tijesto. Tijesto će biti jako ljepljivo, nemojte dodavati još brašna i nemojte puno miješati, dovoljno da se sastojci spoje. To tako treba biti.

  3. Manju tepsiju ili kalup za kruh premažite uljem ili obložite masnim papirom za pečenje.

  4. Tijesto pomoću špatule prebacite u tepsiju. Malo ga poravnajte, premažite maslinovim uljem, pospite sjemenkama ako želite i stavite ga peći u zagrijanu pećnicu dok ne porumeni, otprilike 45 minuta, no moguće da će se u vašoj pećnici peći i malo duže.

Share this

Pin

33 komentara

  1. Odličan. Ja sam isto prestala kupovati kruhove i pečem sama. Ili onaj koji se ne mijesi ili nešto slično ovome.
    Jedina zamjerka mu je što mi bude malo gnjecav. Nije onako rahli… Ili nisam dovoljno pekla ili sam negdje pogriješila…
    Tnx za recept 🙂

  2. Mozda ga nisi dovoljno pekla pa da, znalo se je i meni desiti da sam neke kruhove znala peci preko sat vremena i nisu bili peceni 🙁 A i skuzila sam da zavisi od brasna kakav ce kruh ili u ovom slucaju pogaca ispasti 🙂 Onaj koji se radi s kvascem ispadne onako mekan i lagan, kao taj koji se ne mijesi naprimjer 🙂
    http://blogdomacica.blogspot.com/2013/10/dani-kruha-kruh-koji-se-ne-mijesi.html

    Ovo je baš pogača, ja ih volim, ali ju režem kao kruh, i domaća je, finaaaa, mirisna 🙂

  3. baš domaće izgleda

  4. Bas izgleda domacinski. A brzo se pravi!

  5. Ivana

    Ovo izgleda fenomenalno (kao i svi Vaši ostali recepti koje sam škicnula :)).
    Možete li mi reći u kojem omjeru je zastupljena pojedina vrsta brašna? Nisam nikad pekla kruh i malo me je strah da nešto ne zeznem 🙂

  6. Draga Ivana, ti uopće ne moras koristiti sva ta brasna, ja ovaj kruh nekada radim i samo od mekog brasna, nekada samo od crnog, samo integralni, ako radis kukuruzni stavi pola mekog pola kukuruznog. Mozes samo razeni, a ako kombiniras ove koje sam ja, na 800 g brasna mozes staviti 500 g razenog, 200 g mekog i 100 g kukuruznog 🙂

  7. Ivana

    Hvala puno na ekstra brzom odgovoru.
    Probat ću ga ovih dana pa javim dojmove 🙂

  8. Nema frke 🙂 Dođe mi na mail, pa čim je neko pitanje, jurim za komp 🙂

  9. Kris Legner

    Pozdrav Sanja, razmišljam napraviti ovaj kruh u kombinaciji s pirovim i raženim brašnom. radila bih varijantu s 400 grama, pretpostavljam da bi ok omjer bio 250 g pir i 150 g raž?

  10. Domaćica

    Hej, kako god napravis bit ce ti super 🙂 ta brasna se ne sipaju kao kukuruzno, pa nebi smjela imati problema 🙂

  11. Kris Legner

    super, hvala ti na odgovoru! 🙂

  12. Kris Legner

    Budući da ovaj recept redovito koristim za pečenje kruha, malo sam eksperimentirala s brašnima i ono što me oduševilo su – mekinje! Zamijenila sam 100 g brašna s mekinjama. Kruh se puno manje lijepi, lakše se mijesi, a kada se ispeče odličan je! Plus kaj su mekinje kao namirnica nutritivno super stvar 😉

  13. E a gdje to kupiš? Ja znam za cijele mekinje, jel ih onda samelješ ili ih ima za kupiti mljevene? 🙂

  14. freya1

    mogu li ovaj kruh zamijesiti sa integralnim ili raženim brašnom?

  15. Naravno,mozes i kombinirati 🙂

  16. freya1

    već sam nekoliko puta pravila kruh po ovom receptu, radim ga sa integralnim brašnom i pečem u kalupu za kruh 28×11 cm. Kruh je izvrsnog okusa ali mi uvijek ispuca sa gornje strane i ne mogu izrezati lijepe kriške. Možete li mi pomoći gdje griješim.

  17. freya1

    Već sam nekoliko puta pravila kruh od integralnog brašna po ovom receptu i kruh je doista odličnog okusa. No imam problem jer mi svaki put ispuca sa gornje strane pa ne mogu izrezati lijepe kriške. Pravim ga u pravokutnom kalupu dimenzija 28×11 cm, pečem na 220 stupnjeva cca 40 minuta. Možeš li mi pomoći što da promjenim

  18. freya1

    Već sam nekoliko puta pravila kruh od integralnog brašna po ovom receptu i kruh je doista odličnog ukusa, no imam problem. Kruh mi svaki put ispuca sa gornje strane i ne mogu ga izrezati na lijepe kriške jer se na mjestima lomi. Pečem ga u kalupu 28×11 cm, na 220° C oko 40 minuta. Stavljam vrećicu praška za pecivo vinski kamen. Imaš li kakav savjet što da promijenim?

  19. Kruh se lomi jer se tijekom miješenja nije razvio gluten i tijesto nije rastezljivo, pa tijekom pečenja puca, no to je kod ovakvog recepta normalno. Dugim miješenjem tijesta razvija se gluten, ti ako imaš vremena, volje i znanja možeš samo malo duže mijesiti tijesto, da ti bude skroz glatko. Tada ti kruh pri pečenju nebi smio puknuti.
    Nadam se da sam pomogla 🙂

  20. Meni je super kruh ispao , tijesto sam napravio za par minuta a pekao sam 35 Minuta na 220 © , Hvala vam za recept . Možete me pratiti na youtube kanalu za kuharske recepte jocoiscool

  21. MELITA

    ovaj kruh je divan, recept je tako precizan, točno kako si opisala tako treba napraviti. tvoja rečenica “to tako treba biti” mi je super i doslovno ju tako treba shvatiti.
    inače već dugo pratim tvoj blog i mislim da mi je “mileramka domaćica” najčešće googlan pojam u zadnjih nekoliko godina. Svaki recept koji sam isprobala sa tvog bloga mi je uspio, svi su sastojci točno napisani koliko ih treba biti. često se pri traženju recepata ne netu zna dogoditi da gramaža koju su neki kuhari napisali u praksi baš i ne odgovara (to se nekad vidi i prije pravljenja recepta a nekada nažalost kasnije :d). Kod tebe to nikada nije slučaj, svaki tvoj recept pravim bez ikakvog ustručavanja i pitanja hoće li mi uspjeti – jer znam da hoće. hvala ti i samo nastavi tako.

  22. ivana

    pozdrav, zanima me mogu li umjesto mineralne vode staviti možda običnu + sodu bikarbonu (u zadnji čas se sjetih da treba kruh peći 🙂 )?

  23. Draga Ivana,
    može se 🙂

  24. mirjana

    Zašto je dobro nekada koristiti mineralnu vodu umjesto obične?

  25. Tin

    Odlično. Danas radio prvi put, 1/2 bijelo brašno, 1/4 raženo i 1/4 kukuruzno… jako zadovoljan. Recept sam pratio 1:1. Probati ću sa ostalim kombinacijama brašna (tip 00, integralno, itd.) Hvala!

  26. Iva

    Danas sam prvi put pravila kruh. Fantastičan je! Na koji način se zamijeni mineralna voda sa sodom bikarbonom? Probala bi i tu verziju ali ne znam omjer sode bikarbone i vode. Hvala

  27. Petra

    Obožavam ovaj kruh!
    Toliko jednostavan, brz i ukusan! Nekada sa nekada bez sjemenki, ja volim extra maslinovog ulja pa ga uvijek malo prelijem s uljem prije pecenja, onda dobije i krasnu zlatnu boju, cista 10!!!!
    vise ne idemo u pekaru zbog njaga!
    Hvala puno na receptu 🙂

  28. Suzana Hero

    Probala bi praviti! Jedino ne znam na koliko stupnjeva peći? Mozda i piše ali mi je promaklo. Hvala unaprijed!! Suzana

  29. Martina

    Dakle ja sam radila po ovom receptu u kalupu 24 fi za torte drugi nisam imala i stavila sam malo kima gore jedino što sam stavila zeru više soli drugi put tipa žličica i trećina još i bio je bruuutalno mek i dva dana stoji. Dakle mi oduševljeni….sada nam je često na stolu. Bravo svaka čast.

  30. Ivona Cindrić

    Pečem ga u fritezi na vrući zrak 25 min s jedne strane i 10 min kad okrenem. Hvala vam na receptu. Preko radnog tjedna brzo ukusno jednom rječju savršeno

  31. aNTONIA

    Danas sam pronašla recept i oduševljena sam. Ekstremna brza priprema, a dok se peče obavljala sam nešto drugo. Ukus je sjajan, vraća neka lijepa sjećanja.

  32. Valentina

    Ovaj kruh radim godinama kao peciva i obozavam ga, katkad stavim i naribanu mrkvu nutra i ljesnjake, predobar je, evo danas sam stavila omjer 1/3 proteina, 1/3 bijelog brasna i 1/3 integralnog i naravno sjemenke posto ih obozavam u kruscicima ???? jedva cekam da se ispeku da ih mogu jest ❤️ Hvalaaaaaaa ti Sanja sto vec godinama uveseljavas nas koji radimo tvoje recepte ????

Trackbacks for this post

  1. Dragec u teglici - Domaćica | Gastro blog