Đuveč s graškom i ajvarom

Ovo je zadnji recept, odnosno ideja u koju sam umiješala malo ajvara Bakina Tajna. Bio je gušt raditi na ovom projektu, jer je uz sve divne recepte i moj Vladimir zavolio ajvar.

Ako niste znali ajvar od Bakine Tajne ne sadrži nikakve dodatke ni konzervanse, samo pečenu crvenu papriku, suncokretovo ulje, sol i ocat i doista ima miris i okus poput kakve bakine tajne. Zato ako ga niste probali od mene ide svaka preporuka.

Današnje jelo gotovo je za nekih pola sata do 45 minuta, netko ovo zove đuveč, netko rižoto s povrćem, kako god bilo, fino je i brzo gotovo.

Sastojcima se ovdje možete igrati, dodati tikvice, izbaciti grašak, ubaciti začine po želje, možda malo kurkume, možda malo sušenih vrganja, sve je dobro došlo.

Dobar tek!

Đuveč s povrćem i malo ajvara

Sastojcima se ovdje možete igrati, dodati tikvice, izbaciti grašak, ubaciti začine po želje, možda malo kurkume, možda malo sušenih vrganja, sve je dobro došlo.

Sastojci:
  • 1 paradajz
  • 1 crvena ili neka druga paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 220 g riže
  • 900 ml vode ili povrtnog temeljca
  • 1-2 velike žlice Bakina Tajna ajvara
  • nekoliko žlica graška
  • 2-3 žlice maslaca
  • svježi peršin
  • po želji: tikvica, kukuruz, sušeni vrganji, gljive, piletina, začini po želji…
Priprema:
  1. U blenderu izmiksajte paradajz, papriku i luk.

  2. U tavu stavite ulja da prekrije dno pa dodajte smiksano povrće. Dinstajte pa podlijte s oko 1 dl vode. Dinstajte otrpilike 15-ak minuta.

  3. Zatim dodajte rižu i podlijte s još oko 900 ml vode. Ostavite da se kuha na laganoj vatri.

  4. Ukoliko bude potrebe podlijte rižu s još vode ili temeljca. Ukoliko ćete koristiti svježi ili smrznuti grašak, njega dodajte odmah s rižom, ukoliko ćete koristiti onaj iz konzerve, njega dodajte na kraju kuhanja.

  5. Pred kraj kuhanja umiješajte i malo ajvara.

  6. Kada je rižoto gotov (zavisi od svake riže, obično vrijeme kuhanja piše na pakiranju) u njega umiješajte i malo maslaca i svježeg lista peršina te ga posolite i popaprite po ukusu.

U suradnji s Bakina Tajna

Share this

Pin

1 Comment

  1. Marija

    pratila sam recept i na koncu ostala u velikom čudu što sam dobila juhu s rižom. kad sam nazvala majku za savjet i pročitala joj recept, počela se smijati. ispalo je da povrće ne treba blendati u kašu kao što recept sugerira već sjeckati pa dinstati, a gotovo litra vode za podlijevanje 200 grama riže je ipak previše. topli pozdravi autorici!