Ferrero Rocher je uz razne vrste Cheesecakea moj omiljeni okus među tortama, kolačima i općenito slasticama. Na blogu već postoji recept za Sočnu Ferrero Rocher tortu gdje je krema tekuća i zalijeva se biskvit, postoji i recept za roladu, kao i za kuglice.
Danas donosim još jedan recept koji se od prve torte razlikuje u tome što se ovdje peče jedan biskvit koji se reže na tri dijela, a u biskvit ide i čokolada pa je super sočan, a krema je ona koja se ne kuha već se samo izmiksa.
Torta je relativno, stvarno brzo gotova, a jako je velika i ima je za puno ljudi.
Osim što je poprilično zasitna, budući da je čokoladna, s njom ćete teško pogriješiti odaberete li ju za bilo koje slavlje.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
- 6 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 160 g BAM tamne čokolade
- 140 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 500 g mascarponea
- 500 g nutelle ili BAM čokoladnog namaza od lješnjaka
- 300 g BAM PREMIUM prženih lješnjaka
-
Pećnicu upalite na 100 C i ostavite da se grije.
-
Okruglom kalupu za torte promjera od 24-26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite do vrha.
-
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
-
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg (nemojte ga pretući kako biste kasnije sve lakše zamiješali).
-
Žumanjke istucite posebno skupa sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobijele i ne postanu pjenasti.
-
Čokoladu i maslac otopite, pa odmah tople dodajte u žumanjke, izmiksajte da se spoji.
-
Zatim dodajte i brašno i prašak za pecivo, još jednom kratko izmiksajte da se spoji.
-
Bjelanjke umiješajte ručno, nježnim i laganim pokretima.
-
Smjesu za biskvit izlijte u kalup i stavite da se peče 20 minuta na 100C, zatim pojačajte temperaturu na 150C i pecite još 30 minuta. Ovo drugo vrijeme pečenja zavisi od svake pećnice i veličine vašeg kalupa. Svakako biskvit probodite čačkalicom, ukoliko ima tragova pecite sve dok čačkalica ne bude izlazila suha. Moj se je na 150C pekao još kojih 45 minuta.
-
Biskvit ohladite, preokrenite ga naopako, pa ga prerežite na 3 dijela.
-
Pržene lješnjake usitnite na grubo.
-
Sve sastojke izmiksajte mikserom.
-
Tortu slažite biskvit-krema, po svakoj kori izađe oko 6 žlica kreme, a s ostalim blago premažite tortu.
-
Tortu ukrasite po želji. Ja sam svoju ukrasila čokoladnom šlag kremom (šlag s okusom čokolade, pomalo sladolednog okusa koji mi se super uklopio).
-
Iskoristite još zagrijanu pećnicu nakon torte.
-
Manju tepsiju obložite papirom za pečenje, stavite u nju lješnjake, stavite u pećnicu i pecite lješnjake oko 10-15 minuta.
-
Povremeno otvorite pećnicu i promiješajte lješnjake kuhačom.
-
Pečene lješnjake premjestite u suhu krpu, dobro zatvorite krpu jednom rukom, dok drugom krpom ‘trljate ili gužvate’ krpu kako biste sa lješnjaka skinuli kožicu.
-
Odmotajte krpu i pokupite oguljene lješnjake.
-
Usitnite ih u blenderu ili nasjeckajte nožem.
Ja sam svoj biskvit pekla u kalupu od 24 cm, vi možete i u većem od 26 cm.
Umjesto nutelle možete koristiti i linoladu nougat.
Tortu možete ukrasiti čokoladnim ganacheom, gotovim fererro kuglicama, čokoladnim šlagom i sl.
Ja mascarpone kupujem u Lidlu ili u Kauflandu gdje ga možete pronaći po cijeni od 10-ak kuna 250 g.
U kremu možete dodati i mrvljene napolitanke s okusom lješnjaka ili čokolade.
Trackbacks for this post