U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Mnogi od nas ljubitelji su Ferrero čokoladice, ja prva, oni koji znaju uvijek mi upravo nju kupuju za rođendane i slične prigode, tako da kada sam vidjela da se po internetu ‘muva’ recept za Ferrero roladu odmah sam se zainteresirala da napravim neku svoju verziju.
Obožavam praviti rolade, kao što ih volim i jesti. Nisu mi dosadne, čak ni ona najobičnija premazana samo domaćim pekmezom mi je fina. Podsjeća me na moju mamu, ona ju jako često radi, a kako volim svoju mamu, volim i običnu roladu, logično.
No, rolade mogu biti i svečane, današnji recept je dokaz za to. Tamni čokoladni biskvit, krema s linoladom, prženi lješnjaci i bogati ukrasi po vrhu čine ju pravom blagdanskom slasticom ili idealnom slasticom za proslave.
Ukrasila sam ju prženim lješnjacima i Dolcela krispi kuglicama, koje kao da pomalo podsjećaju na snježne pahulje.
Svakako vas želim uputiti prema novoj Dolcelinoj mobilnoj aplikaciji koja ima humanitarni karakter, jer za svako njeno preuzimanje Dolcela i Hrvatski kuharski savez daruju 1 kolačić u humanitarne svrhe. Sama aplikacija nudi savršene recepte za svaku prigodu i svako društvo. Pa vas pozivam da i vi postanete dio ove tople blagdanske priče.
U slast!
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 30 g glatkog brašna Podravka
- 30 g kakao praha Dolcela
- 1 žličica praška za pecivo Dolcela
- 250 g mascarponea ili krem sira po izboru
- 250 g Lino lade Nougat
- 150 g prženih lješnjaka
- 100 g tamne čokolade
- 80 g maslaca
- par kapi ulja
- prženi lješnjaci
- Dolcela čokoladne krispi kuglice
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje. Papir dodatno premažite s malo maslaca ili margarina kako biste kasnije lakše odvojili biskvit.
-
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, nemojte ga premiksati kako biste ga kasnije lakše umiješali u smjesu žumanjaka.
-
Žumanjke sa šećerom izmiksajte dok ne pobijele, zatim im dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, kratko izmiksajte. Bjelanjke špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte u smjesu žumanjaka.
-
Smjesu izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite u pećnicu da se peče oko 12 minuta, najbolje da nakon 12 minute provjerite s čačkalicom, ako izađe suha gotova je.
-
Jednu veću krpu navlažite s hladnom vodom, stavite ju na stol, roladu odvojite od masnog papira, prenesite ju na mokru krpu, zarolajte i ostavite da se rolada ohladi u krpi.
-
Iskoristite još zagrijanu pećnicu. Manju tepsiju obložite papirom za pečenje, stavite u nju lješnjake, stavite u pećnicu I pecite lješnjake oko 10-15 minuta. Povremeno otvorite pećnicu i promiješajte lješnjake kuhačom. Pečene lješnjake premjestite u suhu krpu, dobro zatvorite krpu jednom rukom, dok drugom krpom ‘trljate ili gužvate’ krpu kako biste sa lješnjaka skinuli kožicu. Odmotajte krpu I pokupite oguljene lješnjake. Usitnite ih u blenderu.
-
Sve sastojke za kremu izmiksajte mikserom.
-
Ohlađenu roladu odmotajte iz krpe, premažite ju s kremom, ne brinite nema previše kreme, kasnije će biti sočna, fina I taman. Zarolajte roladu.
-
Ja sam svoju ukrasila čokoladnom glazurom koju sam pripremila tako da sam na pari otopila čokoladu I maslac s par kapi ulja.
Trackbacks for this post