Flammkuchen sa sirom i špinatom

 

Flammkuchen sa sirom i špinatom

 

Jako volimo špinat, ipak je to Popajevo omiljeno povrće. Znate li i da je poznata francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok?! To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.

Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na naš organizam. Tako je primjerice magnezij neophodan kod rada mišića i srca, kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.

Špinat također sadrži dobru kombinaciju vitamina B skupine, a oni su važni kod metabolizma ugljikohidrata, jačaju živce, zaslužni su za lijepu kosu, kožu i nokte. Vitamin C jača imunitet organizma dok je ß-karoten važan antioksidans. Značajan je izvor folne kiseline, koja ima značajnu ulogu u građi crvenih krvnih stanica i pri trudnoći.

Svježi mladi špinat možete jesti kao salatu uz začine, maslinovo ulje i limunov sok. Mi ga obožavamo jesti u raznim jelima, a ovdje na blogu također postoji pozamašan broj jela s njim.

Za novi broj Grazia magazina sam se malo poigrala, pa sam Flammkuchen nadjenula smjesom od sira i špinata, dodala sam malo kukuruza i napravila ga baš onako po našem guštu. Vi nešto možete izbaciti, nešto ubaciti, dodati još neko povrće ili sir koji volite. Igrajte se.

Ovo tijesto ćete zavoljeti, jako je ukusno, hrskavo i mekano u istom trenutku. Često ga koristim i kao podlogu za pizzu, možda se i vama svidi u toj kombinaciji.

U slast!

Flammkuchen sa sirom i špinatom
Flammkuchen ili Flame Cake je spoj tanko valjanog tijesta i topinga na vrhu. Jako je slično pizzi, ali je tijesto još bolje, hrskavije i ukusnije. Ovog puta vam ga donosim u verziji sa sirom i špinatom.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 500 g brašna po želji
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 6 žlica maslinovog ili običnog ulja
  • 3 dcl vode
Sastojci za nadjev
  • 250 g svježeg špinata
  • 250 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • sol papar, kukuruz, kiselo vrhnje, po želji može i drugo povrće, razni sirevi..
Priprema:
  1. Zamijesite glatko tijesto od svih navedenih sastojaka.
  2. Ostavite ga na toplom da se diže sat vremena.
  3. Špinat operite i skuhajte, skuhani špinat ocijedite i narežite na sitnije komade.
  4. Nadjev pripremite tako da u jednoj posudi izmješate špinat, svježi sir, jaja i začine po želji.
  5. Pećnicu upalite na 250C i ostavite da se grije.
  6. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 1-2 cm, te ga izrežite na željene oblike.
  7. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje, poslažite komade tijesta u tepsiju, premažite ga nadjevom, na nadjev stavite kukuruz, te kiselo vrhnje. Vi ovdje možete kombinirati i drugo povrće, te razne sireve.
  8. Pecite 15 minuta, odnosno dok ne porumeni.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Petite Chérie

    Jako volim špinat, sad u trudnoći mi se nekako posebno jede, svaki dan si napravim salatu od mladog špinata, a nedavno otkriće mi je i rižoto sa špinatom, pred kraj samo ubacim par šaka svježeg špinata da malo povene unutra, stavim parmezana i uživam 🙂 Ovaj receptić spremam, čini mi se idealan za večeru, onako za prigristi uz tv 😀