Galette s jagodama ili s drugim voćem po želji

Galette inače možete raditi u slatkoj i slanoj varijanti, a danas vam donosim recept za ovu slatku verziju s jagodama.

Osim jagoda, ovdje možete koristiti i borovnice, breskve, maline ili kupine, poigrajte se voćem po želji i uživajte u ljetu.

Ukoliko želite možete oblikovati jednu veliku galletu ili više manjih, kako želite, a poslužiti ih možete same ili uz kuglicu sladoleda ili neki preljev. Ja sam na rubovima ove galette koristila dmBio listiće bademe koji osim super vizualnog dijela daju i jedan hrskavi efekt.

Obavezno probajte – u slast!

Galette s jagodama ili s drugim voćem po izboru
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3 do 5 žlica hladne viode
Sastojci za nadjev
  • 500 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice gussnela
Dodatno
  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • dmBio listići badema
Priprema:
  1. U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.

  2. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.

  3. Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte.

  4. Pećnicu zagrijte na 180°C.

  5. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.

  6. Jagode stavite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.

  7. Preklopite rubove tijesta prema unutra.

  8. Jaje razmutite i premažite rubove te dodatno ih pospite smeđim šećerom i listićima badema.

  9. Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.

U suradnji s Dm Hrvatska

Share this

Pin

1 Comment

  1. Marijana

    uKOLIKO SE KORISTI PIROVO BRAŠNO, OMJERI TE VRIJEME PEČENJA OSTAJU ISTI?