Galette inače možete raditi u slatkoj i slanoj varijanti, a danas vam donosim recept za ovu slatku verziju s jagodama.
Osim jagoda, ovdje možete koristiti i borovnice, breskve, maline ili kupine, poigrajte se voćem po želji i uživajte u ljetu.
Ukoliko želite možete oblikovati jednu veliku galletu ili više manjih, kako želite, a poslužiti ih možete same ili uz kuglicu sladoleda ili neki preljev. Ja sam na rubovima ove galette koristila dmBio listiće bademe koji osim super vizualnog dijela daju i jedan hrskavi efekt.
Obavezno probajte – u slast!
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3 do 5 žlica hladne viode
- 500 g jagoda
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gussnela
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
- dmBio listići badema
-
U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
-
Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
-
Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte.
-
Pećnicu zagrijte na 180°C.
-
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
-
Jagode stavite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
-
Preklopite rubove tijesta prema unutra.
-
Jaje razmutite i premažite rubove te dodatno ih pospite smeđim šećerom i listićima badema.
-
Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.
U suradnji s Dm Hrvatska
uKOLIKO SE KORISTI PIROVO BRAŠNO, OMJERI TE VRIJEME PEČENJA OSTAJU ISTI?