Uvijek sam mislila da je jako komplicirano doma pripremiti ovakav tip peciva dok se ove godine nisam odlučila da ću ih zamijesiti sama. Na internetu postoji puno recepata gdje se u receptu za kajzerice koristi jogurt – to mi se svidjelo, samim time je tijesto za peciva mekše, a mekano ostaje i sutradan.
Do sada sam ih mijesila već nekoliko puta, uvijek smo slagali neke burgere, najčešće riblje, kajzerice su stvcarno odlične u ovoj kombinaciji i svakako preporučam da ih isprobate.
Često me i pitate za moj Kenwood, kod mene je model Chef Titanium i najviše ga koristim upravo za tijesta, ovo je recept s malo brašna, ali mikser bez problema mijesi i količinu brašna od 1 kg.
Kod oblikovanja se nemojte ništa brinuti oko oblika, ni moje nisu uvijek sve savršeno iste, ali ako želite da budu uvijek tijesto proije oblikovanja u kajzerice možete vagati.
Nadam se da ćete se okušati i da će biti jednako uspješne kao moje – jer sam baš bila sretna što su uspjele svaki put.
Dobar tek!
- 250 ml tekućeg jogurta
- 2 jaja
- 1 suhi instant kvasac
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 50 ml ulja
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- sjemenke po želji
-
Tekući jogurt ili neka bude sobne temperature ili ga malo zagrijte na laganoj vatri da bude mlak.
-
U posudi za miješenje izmiješajte skupa sve sastojke bez posebnog dizanja kvasca.
-
Zamijesite glatko tijesto bez dodavanja brašna – tijesto će biti mekše, ostavite ga takvog. Na kraju ga samo uz pomoć brašna oblikujte i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen.
-
Uzdiglo tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga oblikujte u dugački valjak, valjak narežite na komade tijesta željenih veličina. Ja sam radila veća peciva i dobila sam 9 komada, vi možete manja pa ćete dobiti više komada. Tijesto će u širinu narasti još 3 puta od ove u koju ćete ga sada oblikovati pa računajte na to prilikom rezanja koliko velike želite.
-
Odrezane komada tijesta oblikujte u loptice pa ih stavljajte u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje. Loptice tijesta ne stavljajte blizu jedne drugima jer će tijesto još poprilično narasti.
-
Kajzerice premažite umućenim jajetom pa ih po želji odmah pospite sjemenkama.
-
Kajzerice ostavite na toplom da se dižu otprilike sat vremena.
-
Pećnicu zagrijte na 200 C pa u zagrijanu pećnicu stavite da se peciva peku.
-
Pecite ih oko 40 minuta, zavisno od svake pećnice, ukoliko vaša pećnica peče jače, možete temperaturu i smanjiti na 180 te peći kraće kako vam se ne bi prepekle.
Hvala 🙂
Radila sam ih i super su, jedino sto su mi se mrvu prepekle. Iduci put cu na 180?Dio sam i smrznula.
Predivno vam izgledaju kajzerice….mozete li mi molim vas proslijediti link od tog vaseg miksera…zelim ga kupiti
Hvala ti Sanela, evo link od mog 🙂
https://www.kenwoodworld.com/hr-hr/all-products/kitchen-machines/chef-and-major/titanium-chef-kvc7320s-0w20011126